Sałatka z fasolki szparagowej i papryki
w orientalnym stylu
łatwe
402 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 pęczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Fasolkę oczyść a następnie ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź i wystudź.

Krok 2
Paprykę oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Kolendrę pokrój drobno, a biały sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Krok 3
Przygotuj aromatyczny, paprykowo – ziołowy sos łącząc sos sałatkowy Knorr z 3 łyżkami wody, olejem oraz olejem sezamowym.

Krok 4
W misce połącz fasolkę, paprykę, kolendrę oraz obydwa rodzaje sezamu i przygotowany sos. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i przełóż do salaterki.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre potrawy, do sałatki możesz dodać pokrojoną papryczkę chilli lub łyżeczkę pasty chilli sambal oelek.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z fasolki szparagowej i papryki
Orientalna sałatka z fasolką szparagową to idealna propozycja dla amatorów smaków rodem z Azji. Do tego jest błyskawiczna! Głównymi jej składnikami są zielona fasolka szparagowa oraz żółta papryka. A, że diabeł tkwi w szczegółach – niezwykłego, orientalnego charakteru nadaje temu daniu zarówno biały, jak i czarny sezam oraz świeża kolendra. To właśnie dzięki kolendrze możesz kulinarnie przenieść się w stronę orientu. W azjatyckiej kuchni jest ona nieodzownym składnikiem potraw z ryb, owoców morza i jagnięciny, a w Indiach stosuje się ją również jako dodatek do curry. Kolendra kojarzy się z wyglądu z pietruszką, ale gdy ją powąchasz, przekonasz się, że masz do czynienia z zupełnie inną przyprawą. Jeśli chcesz wzmocnić smak tej pysznej sałatki z kolendrą, dodaj na koniec pokrojoną papryczkę chili lub łyżeczkę pasty chili sambal oelek. Efekt, jaki uzyskasz, będzie niepowtarzalny.