Sałatka z fasolki szparagowej i papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z fasolki szparagowej i papryki

w orientalnym stylu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

27

heart
144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

274 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

398 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Fasolkę oczyść a następnie ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź i wystudź.

Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - Krok 1

Krok 2

Paprykę oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Kolendrę pokrój drobno, a biały sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - Krok 2

Krok 3

Przygotuj aromatyczny, paprykowo – ziołowy sos łącząc sos sałatkowy Knorr z 3 łyżkami wody, olejem oraz olejem sezamowym.

Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - Krok 3

Krok 4

W misce połącz fasolkę, paprykę, kolendrę oraz obydwa rodzaje sezamu i przygotowany sos. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i przełóż do salaterki.

Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre potrawy, do sałatki możesz dodać pokrojoną papryczkę chilli lub łyżeczkę pasty chilli sambal oelek.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Staszewska

    Anna Staszewska , 09.07.2016

    Sos radzę zrobić samemu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z fasolki szparagowej i paprykiSałatka z fasolki szparagowej i papryki

Orientalna sałatka z fasolką szparagową to idealna propozycja dla amatorów smaków rodem z Azji. Do tego jest błyskawiczna! Głównymi jej składnikami są zielona fasolka szparagowa oraz żółta papryka. A, że diabeł tkwi w szczegółach – niezwykłego, orientalnego charakteru nadaje temu daniu zarówno biały, jak i czarny sezam oraz świeża kolendra. To właśnie dzięki kolendrze możesz kulinarnie przenieść się w stronę orientu. W azjatyckiej kuchni jest ona nieodzownym składnikiem potraw z ryb, owoców morza i jagnięciny, a w Indiach stosuje się ją również jako dodatek do curry. Kolendra kojarzy się z wyglądu z pietruszką, ale gdy ją powąchasz, przekonasz się, że masz do czynienia z zupełnie inną przyprawą. Jeśli chcesz wzmocnić smak tej pysznej sałatki z kolendrą, dodaj na koniec pokrojoną papryczkę chili lub łyżeczkę pasty chili sambal oelek. Efekt, jaki uzyskasz, będzie niepowtarzalny.