Sałatka z fasolki szparagowej i papryki
w orientalnym stylu
łatwe
398 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 pęczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Fasolkę oczyść a następnie ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź i wystudź.

Krok 2
Paprykę oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Kolendrę pokrój drobno, a biały sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Krok 3
Przygotuj aromatyczny, paprykowo – ziołowy sos łącząc sos sałatkowy Knorr z 3 łyżkami wody, olejem oraz olejem sezamowym.

Krok 4
W misce połącz fasolkę, paprykę, kolendrę oraz obydwa rodzaje sezamu i przygotowany sos. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i przełóż do salaterki.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre potrawy, do sałatki możesz dodać pokrojoną papryczkę chilli lub łyżeczkę pasty chilli sambal oelek.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z fasolki szparagowej i papryki
Orientalna sałatka z fasolką szparagową to idealna propozycja dla amatorów smaków rodem z Azji. Do tego jest błyskawiczna! Głównymi jej składnikami są zielona fasolka szparagowa oraz żółta papryka. A, że diabeł tkwi w szczegółach – niezwykłego, orientalnego charakteru nadaje temu daniu zarówno biały, jak i czarny sezam oraz świeża kolendra. To właśnie dzięki kolendrze możesz kulinarnie przenieść się w stronę orientu. W azjatyckiej kuchni jest ona nieodzownym składnikiem potraw z ryb, owoców morza i jagnięciny, a w Indiach stosuje się ją również jako dodatek do curry. Kolendra kojarzy się z wyglądu z pietruszką, ale gdy ją powąchasz, przekonasz się, że masz do czynienia z zupełnie inną przyprawą. Jeśli chcesz wzmocnić smak tej pysznej sałatki z kolendrą, dodaj na koniec pokrojoną papryczkę chili lub łyżeczkę pasty chili sambal oelek. Efekt, jaki uzyskasz, będzie niepowtarzalny.