Sałatka meksykańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka meksykańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
138 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos sałatkowy Knorr według proporcji podanych na opakowaniu, zastępując olej słonecznikowy oliwą z oliwek, a wodę - sokiem pomarańczowym.

Krok 2

Potnij cykorię w szerokie paski. Z pomidorów usuń gniazda nasienne i wraz z papryką, pokrój w kostkę.

Krok 3

Odsącz zalewę z kukurydzy oraz fasoli i wszystko razem wymieszaj. Dodaj oliwki.

Krok 4

Dopraw całość drobno posiekanym czosnkiem, polej wcześniej przygotowanym sosem. Podawaj sałatkę z chipsami taco.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki możesz dodać również parę kropel sosu Tabasco.

1

Opinie o przepisie

  • Marek Jedrasik

    Marek Jedrasik , 07.11.2015

    Rewelacja!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka meksykańskaSałatka meksykańska

Smaczna sałatka, którą przygotujesz w zaledwie piętnaście minut. To świetna propozycja na imprezową przekąskę, dodatek do grillowanych mięs oraz warzyw lub pikantny lunch. Jej podstawę stanowi czerwona fasola, do której dodaje się cykorię, kukurydzę, paprykę, oliwki oraz pomidory. Dzięki połączeniu wyrazistych przypraw, sałatka meksykańska zyskuje odpowiednią ostrość. Serwuje się ją z chipsami taco, które nieco łagodzą smak całości. Potrawa bardzo dobrze komponuje się z innymi daniami kuchni meksykańskiej, np. mięsnym lub wegetariańskim burrito, fajitas (grillowane mięso na pszennej tortilli), faszerowanymi tacos lub serowymi quesadillas. Możesz ją również podać jako przekąskę w zestawieniu z tortillą, sosami – czosnkowym, pomidorowym, kwaśną śmietaną albo z ketchupem czy majonezem – oraz tartym żółtym serem. Sałatka sprawdzi się w takiej formie jako przekąska podczas przyjęcia lub lunch na zimno, który zabierzesz ze sobą do pracy. Masz ochotę na ten pikantny specjał? Przygotuj go według naszego przepisu!