Sałatka meksykańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka meksykańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

138 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos sałatkowy Knorr według proporcji podanych na opakowaniu, zastępując olej słonecznikowy oliwą z oliwek, a wodę - sokiem pomarańczowym.

Krok 2

Potnij cykorię w szerokie paski. Z pomidorów usuń gniazda nasienne i wraz z papryką, pokrój w kostkę.

Krok 3

Odsącz zalewę z kukurydzy oraz fasoli i wszystko razem wymieszaj. Dodaj oliwki.

Krok 4

Dopraw całość drobno posiekanym czosnkiem, polej wcześniej przygotowanym sosem. Podawaj sałatkę z chipsami taco.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki możesz dodać również parę kropel sosu Tabasco.

1

Opinie o przepisie

  • Marek Jedrasik

    Marek Jedrasik , 07.11.2015

    Rewelacja!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka ryżowa po Włosku
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka meksykańskaSałatka meksykańska

Smaczna sałatka, którą przygotujesz w zaledwie piętnaście minut. To świetna propozycja na imprezową przekąskę, dodatek do grillowanych mięs oraz warzyw lub pikantny lunch. Jej podstawę stanowi czerwona fasola, do której dodaje się cykorię, kukurydzę, paprykę, oliwki oraz pomidory. Dzięki połączeniu wyrazistych przypraw, sałatka meksykańska zyskuje odpowiednią ostrość. Serwuje się ją z chipsami taco, które nieco łagodzą smak całości. Potrawa bardzo dobrze komponuje się z innymi daniami kuchni meksykańskiej, np. mięsnym lub wegetariańskim burrito, fajitas (grillowane mięso na pszennej tortilli), faszerowanymi tacos lub serowymi quesadillas. Możesz ją również podać jako przekąskę w zestawieniu z tortillą, sosami – czosnkowym, pomidorowym, kwaśną śmietaną albo z ketchupem czy majonezem – oraz tartym żółtym serem. Sałatka sprawdzi się w takiej formie jako przekąska podczas przyjęcia lub lunch na zimno, który zabierzesz ze sobą do pracy. Masz ochotę na ten pikantny specjał? Przygotuj go według naszego przepisu!