Sałatka meksykańska przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka meksykańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

138 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos sałatkowy Knorr według proporcji podanych na opakowaniu, zastępując olej słonecznikowy oliwą z oliwek, a wodę - sokiem pomarańczowym.

Krok 2

Potnij cykorię w szerokie paski. Z pomidorów usuń gniazda nasienne i wraz z papryką, pokrój w kostkę.

Krok 3

Odsącz zalewę z kukurydzy oraz fasoli i wszystko razem wymieszaj. Dodaj oliwki.

Krok 4

Dopraw całość drobno posiekanym czosnkiem, polej wcześniej przygotowanym sosem. Podawaj sałatkę z chipsami taco.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki możesz dodać również parę kropel sosu Tabasco.

1

Opinie o przepisie

  • Marek Jedrasik

    Marek Jedrasik , 07.11.2015

    Rewelacja!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z tuńczykiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka meksykańskaSałatka meksykańska

Smaczna sałatka, którą przygotujesz w zaledwie piętnaście minut. To świetna propozycja na imprezową przekąskę, dodatek do grillowanych mięs oraz warzyw lub pikantny lunch. Jej podstawę stanowi czerwona fasola, do której dodaje się cykorię, kukurydzę, paprykę, oliwki oraz pomidory. Dzięki połączeniu wyrazistych przypraw, sałatka meksykańska zyskuje odpowiednią ostrość. Serwuje się ją z chipsami taco, które nieco łagodzą smak całości. Potrawa bardzo dobrze komponuje się z innymi daniami kuchni meksykańskiej, np. mięsnym lub wegetariańskim burrito, fajitas (grillowane mięso na pszennej tortilli), faszerowanymi tacos lub serowymi quesadillas. Możesz ją również podać jako przekąskę w zestawieniu z tortillą, sosami – czosnkowym, pomidorowym, kwaśną śmietaną albo z ketchupem czy majonezem – oraz tartym żółtym serem. Sałatka sprawdzi się w takiej formie jako przekąska podczas przyjęcia lub lunch na zimno, który zabierzesz ze sobą do pracy. Masz ochotę na ten pikantny specjał? Przygotuj go według naszego przepisu!