Sałatka meksykańska

- Krok 1Przygotuj sos sałatkowy Knorr według proporcji podanych na opakowaniu, zastępując olej słonecznikowy oliwą z oliwek, a wodę - sokiem pomarańczowym.
- Krok 2Potnij cykorię w szerokie paski. Z pomidorów usuń gniazda nasienne i wraz z papryką, pokrój w kostkę.
- Krok 3Odsącz zalewę z kukurydzy oraz fasoli i wszystko razem wymieszaj. Dodaj oliwki.
- Krok 4Dopraw całość drobno posiekanym czosnkiem, polej wcześniej przygotowanym sosem. Podawaj sałatkę z chipsami taco.

Jeśli lubisz ostre smaki możesz dodać również parę kropel sosu Tabasco.

Smaczna sałatka, którą przygotujesz w zaledwie piętnaście minut. To świetna propozycja na imprezową przekąskę, dodatek do grillowanych mięs oraz warzyw lub pikantny lunch. Jej podstawę stanowi czerwona fasola, do której dodaje się cykorię, kukurydzę, paprykę, oliwki oraz pomidory. Dzięki połączeniu wyrazistych przypraw, sałatka meksykańska zyskuje odpowiednią ostrość. Serwuje się ją z chipsami taco, które nieco łagodzą smak całości. Potrawa bardzo dobrze komponuje się z innymi daniami kuchni meksykańskiej, np. mięsnym lub wegetariańskim burrito, fajitas (grillowane mięso na pszennej tortilli), faszerowanymi tacos lub serowymi quesadillas. Możesz ją również podać jako przekąskę w zestawieniu z tortillą, sosami – czosnkowym, pomidorowym, kwaśną śmietaną albo z ketchupem czy majonezem – oraz tartym żółtym serem. Sałatka sprawdzi się w takiej formie jako przekąska podczas przyjęcia lub lunch na zimno, który zabierzesz ze sobą do pracy. Masz ochotę na ten pikantny specjał? Przygotuj go według naszego przepisu!