Kolorowa sałatka ziemniaczana z bobem i batatami
łatwe
22 osoby zapisały

Składniki
3 sztuki
3 sztuki
300 gramów
3 łyżki
1 pęczek
2 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób ugotuj, obierz ze skórki lub jeśli używasz mrożonego - tylko obierz, posiekaj szczypior, cebulkę pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 2
W 150 ml wody rozpuść kostkę rosołową Knorr, dodaj musztardę, oliwę truflową, przyprawę grubo mieloną Knorr oraz ocet.

Krok 3
Ziemniaki i bataty obierz, pokrój w grube 0,5 cm plastry. Ugotuje każde z osobna w lekko osolonej wodzie do miękkości.

Krok 4
Gorące ziemniaki przełóż do miski z bobem i cebulą i zalej gorącym rosołem. Podawaj posypane szczypiorem.


Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać garść suszonych pomidorów lub podsmażone kawałki boczku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kolorowa sałatka ziemniaczana z bobem i batatami
Jeśli lubicie kolory w kuchni, pamiętajcie, że warzywa to prawdziwa feeria barw, która tworzy estetykę dania. Nie inaczej jest w przypadku kolorowej sałatki ziemniaczanej z bobem i batatami. Czerwony odcień słodkich ziemniaków, zielony bób, dymka i szczypior tworzą piękną, plastyczną kompozycję. Nasza propozycja to nie tylko estetyczne danie, ale przede wszystkim pyszne. Szukając pomysłu na atrakcyjną i nowoczesną przekąskę, wybierzcie kolorową sałatkę ziemniaczaną z bobem i batatami. Wygląda i smakuje wyjątkowo!
Dla kogo?
Sałatka przypadnie do gustu zwolennikom nowoczesnych przekąsek, a przede wszystkim miłośnikom kuchni warzywnej.
Na jaką okazję?
Danie sprawdzi się w porze śniadaniowej, jest idealnym lunchem jedzonym w pracy, a także pomysłem na kreatywne menu imprezowe.
Czy wiesz, że?
Wilec ziemniaczany, potocznie zwany batatem, uprawiany jest przede wszystkim w strefie tropikalnej. Bulwy mogą osiągać wagę nawet 3 kg, a długość łodygi dochodzi nierzadko do 5 m.
Dla urozmaicenia:
Suszone pomidory są doskonałym dodatkiem do sałatki w wersji wege. Jeśli chcesz zaserwować to danie zwolennikom mięsa, podsmaż boczek, który idealnie komponuje się z ziemniakami, bobem i batatami.