Gulasz dyniowo-pieczarkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz dyniowo-pieczarkowy

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

1 pęczek

1 plaster

4 łyżki

200 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki kroję na talarki, przesmażam na oleju. Przekładam na talerz. To samo robię z tofu.

Krok 2

Na tej samej patelni głębokiej smażę drobno pokrojoną por, seler starty na tarce jarzynowej, marchewkę pokrojoną w kostkę.

Krok 3

Dyni nie obieram ze skórki, tylko usuwam pestki. Kroję w kostkę i dodaję do warzyw. Całość podlewam szklanką wody i duszę na wolnym ogniu. Jak warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się, mają być lekko al dente, dodaję pieczarki. Knorr Fix Kurczak w sosie dyniowym rozrabiam w 100 ml wody i 200 ml śmietany. Wlewam do warzyw, zagotowuję, doprawiam solą, pieprzem, dodaję natkę pokrojoną. Gulasz podaję z kaszą jęczmienną.

2

Opinie o przepisie

  • nickname

    nickname , 29.03.2024

    śmietana sprawia że to nie jest wegańskie danie tylko wegetariańskie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz dyniowo-pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz dyniowo-pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz dyniowo-pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz dyniowo-pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz dyniowo-pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz dyniowo-pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz dyniowo-pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz dyniowo-pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej