Wołowina z kaszą gryczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina z kaszą gryczaną

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

5

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 szklanka

4 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kroimy w plastry (grubość około 1 cm) i lekko rozbijamy tłuczkiem przykrywając wcześniej folią spożywczą.

Krok 2

Rozbite mięso obtaczamy w mące i obsmażamy krótko z obu stron na rozgrzanym oleju.

Krok 3

Mięso przekładamy do garnka, a na patelni po jego smażeniu szklimy posiekaną drobno cebulę.

Krok 4

Cebulę oraz przyprawy dodajemy do mięsa. Dodajemy esencję Knorr i zalewamy dwoma szklankami wody.

Krok 5

Gotujemy około 45 min. na wolnym ogniu.

Krok 6

Kaszę zalewamy dwoma szklankami wody i dodajemy kostkę Rosołu z kury Knorr. Można lekko osolić, ale moim zdaniem kostka wystarczy.

Krok 7

Kaszę gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do czasu, aż wchłonie całą wodę. Wtedy zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilkanaście minut, najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej