Wołowina z kaszą gryczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina z kaszą gryczaną

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

4

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 szklanka

4 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kroimy w plastry (grubość około 1 cm) i lekko rozbijamy tłuczkiem przykrywając wcześniej folią spożywczą.

Krok 2

Rozbite mięso obtaczamy w mące i obsmażamy krótko z obu stron na rozgrzanym oleju.

Krok 3

Mięso przekładamy do garnka, a na patelni po jego smażeniu szklimy posiekaną drobno cebulę.

Krok 4

Cebulę oraz przyprawy dodajemy do mięsa. Dodajemy esencję Knorr i zalewamy dwoma szklankami wody.

Krok 5

Gotujemy około 45 min. na wolnym ogniu.

Krok 6

Kaszę zalewamy dwoma szklankami wody i dodajemy kostkę Rosołu z kury Knorr. Można lekko osolić, ale moim zdaniem kostka wystarczy.

Krok 7

Kaszę gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do czasu, aż wchłonie całą wodę. Wtedy zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilkanaście minut, najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej