Ekspresowe ciasto

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

849

3000 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5937 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25437 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

400 gramów

200 gramów

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżeczki

10 łyżek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Ekspresowe ciasto - Krok 1

Krok 2

Do masy kolejno dodawać jaja.

Ekspresowe ciasto - Krok 2

Krok 3

Gdy składniki się połączą dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

Ekspresowe ciasto - Krok 3

Krok 4

Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

Ekspresowe ciasto - Krok 4

Krok 5

Ciasto przelewamy do wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą formy o średnicy 24 cm, układamy pokrojone owoce i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Ekspresowe ciasto - Krok 5
42

Opinie o przepisie

  • Ola Skowrońska

    Ola Skowrońska

    Mając 13 lat, postanowiłam,że upiekę te ciasto! Wyszło przepysznie❤️ To mój dopiero pierwszy wypiek,ale napewno nie ostatni. Polecam dodać cukier puder, wtęczas jest wyśmienite❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Bassa

    Beata Bassa

    Łatwego , szybkie, udane - polecam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Sieczko

    Dorota Sieczko

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Nikodem

    Małgorzata Nikodem

    Super ciasto szybkie proste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • paula  zastok

    paula zastok

    jak u Babci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sylwia Nowakowska

    sylwia Nowakowska

    Pycha:)palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Sęktas

    Kamila Sęktas

    Super ciasto, ale chyba troszke za duzo cukru:) jak kto lubi:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Łojewska

    Ewelina Łojewska

    bardzo smaczne i szybkie ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kędzierska

    Anna Kędzierska

    W przepisie jest : "cukier 10 lyzka".Czy ma być " 1 lyzka" ? Bo 10 to chyba raczej zbyt dużo?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anna kopec

    anna kopec

    super ciasto.ogolnie lubie szybkie i proste rzeczy a ta jest idealna propozycja dla moich zuchow no i dla mnie oczywiście

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia Cejrowska

    Oliwia Cejrowska

    Super ale ja starłam japka a nie ułożyłam było jeszcze bardziej smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogda Bozena

    Bogda Bozena

    Zamiana margaryny (trucizna) na maslo!!! I jest pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Klodowska

    Barbara Klodowska

    Piekę z mandarynkami .. w składnikach jest sól ... w przepisie już nie ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Pakit

    Piotr Pakit

    Pyszne proste ciasto dodałem nektarynki polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Ilko

    Janina Ilko

    Ja do tego ciasta i nie tylko tego zawsze ubijam piane z bialek,ciasto jest bardziej puszyste,czsami jablka pokrojone w kostke dodaje do srodka ciasta a reszte na wierzch lekko podsmazone na masle.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Zieja

    Emilia Zieja

    Ciasto wyszło pyszne. Nastepnym razem jedynie dodam więcej jabłek ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Igor Krasny

    Igor Krasny

    Dobre ciasto, następnym razem składniki pomnożę razy dwa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mielewczyk .Zofia @gmail Mielewczyk

    Mielewczyk .Zofia @gmail Mielewczyk

    Smaczne i szybko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Bielas

    Malgorzata Bielas

    Ciasto wyszlo smaczne, tyle ze bardzo geste i raczej nie mozna powiedziec by dalo.go sie " wylac" do formy. Raczej trzeba go wylozyc lyzka i dosc trudno go rozprowadzic w formie wysypanej bulka. Pieklam 35 minut w 175° w piecu z termoobiegiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Dorota Wojciechowska

    Dorota Wojciechowska

    szybkie i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Braszka

    Katarzyna Braszka

    Mega proste, szybkie i wszystkie składniki zawsze w domu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • krystynka lolo

    krystynka lolo

    piekę...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Drzewicz

    Mariola Drzewicz

    upiekłam dziś,pyszne i szybkie w przyrządzeniu .Super mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skrypak

    Renata Skrypak

    szybciutkie, pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Adamczuk Kiełbowicz

    Barbara Adamczuk Kiełbowicz

    Jutro JE pieke..mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Czarnecka

    Agnieszka Czarnecka

    Łatwe,szybkie i bardzo smaczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Surdacka

    Marta Surdacka

    Kostka margaryny czy pól kostki - 125 g. Mnie ciasto wyszło tak gęste ze nie mogłam rozprowadzic w tortownicy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Gryko

    Klaudia Gryko

    Baaardzo dobre i proste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Senderak

    Jolanta Senderak

    Dziękuję ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ekspresowe ciastoEkspresowe ciasto

Przyrządź je przy najbliższej okazji i przekonaj się, że przygotowanie smacznego owocowego ciasta jest możliwe nawet wtedy, gdy masz niewiele czasu. Wystarczy, że wszystkie składniki utrzesz w jednym naczyniu – zacznij od kostki do pieczenia oraz cukru. Kiedy stworzą gładką masę, dodaj jajka i nadal ucieraj. Na końcu do ciasta potrzebna będzie jeszcze mąka oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, a kiedy całość będzie już gotowa, wyłóż ją do okrągłej blaszki. Dodatek do ciasta stanowią owoce – dobrze sprawdzą się pokrojone w cienkie paseczki jabłka lub gruszki, smaczne ciasto wyjdzie również z brzoskwiniami. Dzięki dużej dowolności w wyborze owoców potrzebnych do przygotowania ekspresowego ciasta, za każdym razem może ono mieć inny smak. Pokrojone jabłka ułóż na wierzchu, dodatkowo możesz posypać je cynamonem. Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem. Smacznego!