
Składniki
3 sztuki
240 gramów
150 mililitrów
120 mililitrów
300 gramów
1 łyżeczka
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka na wilgotne ciasto na oleju ubij z cukrem, aż będą jasne i puszyste. Dodaj mleko i olej, wymieszaj.

Krok 2
Teraz dodaj do biszkoptu przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj miękką łyżką.

Krok 3
Foremkę o wymiarach 20 na 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej przygotowane wilgotne ciasto na oleju i posyp owocami (zamrożonymi). Piecz w temperaturze 170–180°Cprzez ok. 45 minut do nawet godziny, w zależności od piekarnika – do suchego patyczka.


Dobra rada:
W sezonie używaj świeżych owoców.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ekspresowe ciasto
Są takie dni w życiu każdego kucharza, kiedy trzeba działać błyskawicznie. Okazało się, że podczas zakupów zapomnieliście o kilku ważnych rzeczach, a przez uliczne korki i codzienne obowiązki zostało mało czasu na gotowanie? A może właśnie zadzwonili znajomi z informacją, że są w okolicy i wpadną na podwieczorek? Nie panikujcie – z przygotowaniem ciasta ekspresowego z owocami na oleju uporacie się w kilka minut.
Dla kogo?
Wilgotne ciasto na oleju z owocami jest kołem ratunkowym dla każdego, kto uwielbia domowe wypieki, ale na co dzień nie ma zbyt wiele czasu, by zajmować się skomplikowanymi i pracochłonnymi recepturami.
Na jaką okazję?
Samo przygotowanie ciasta ekspresowego trwa zaledwie 10 minut. Czas pieczenia możecie wykorzystać na uporządkowanie kuchni, relaks przy kubku gorącej herbaty lub pogaduchy z przyjaciółmi.
Czy wiesz, że?
Wyjętych prosto z zamrażarki owoców nie trzeba rozmrażać. Dzięki temu gotowe ciasto ekspresowe na oleju z owocami będzie przyjemnie wilgotne.
Dla urozmaicenia:
Jeśli macie trochę więcej czasu, do ciasta z owocami na oleju przygotujcie domową bitą śmietanę albo krem waniliowy. Takie połączenie zdecydowanie przypadnie waszym gościom do gustu.