Składniki
6 sztuk
480 gramów
300 mililitrów
240 mililitrów
600 gramów
2 łyżeczki
450 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ubij z cukrem aż będą jasne i puszyste. Dodaj mleko i olej, wymieszaj.
Krok 2
Teraz dodaj do biszkoptu przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj miękką łyżką.
Krok 3
Foremkę o wymiarach ok 25 na 28 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej przygotowane ciasto posyp owocami (zamrożonymi) i piecz w temperaturze 170 stopni przez ok 30 minut.
Dobra rada:
W sezonie używaj świeżych owoców.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ekspresowe ciasto
Są takie dni w życiu każdego kucharza, kiedy trzeba działać błyskawicznie. Okazało się, że podczas zakupów zapomnieliście o kilku ważnych rzeczach, a przez uliczne korki i codzienne obowiązki zostało mało czasu na gotowanie? A może właśnie zadzwonili znajomi z informacją, że są w okolicy i wpadną na podwieczorek? Nie panikujcie – z przygotowaniem ciasta ekspresowego uporacie się w kilka minut.
Dla kogo?
Jest kołem ratunkowym dla każdego, kto uwielbia domowe wypieki, ale na co dzień nie ma zbyt wiele czasu, by zajmować się skomplikowanymi i pracochłonnymi recepturami.
Na jaką okazję?
Samo przygotowanie ciasta ekspresowego trwa zaledwie 10 minut. Czas pieczenia możecie wykorzystać na uporządkowanie kuchni, relaks przy kubku gorącej herbaty lub pogaduchach z przyjaciółmi.
Czy wiesz, że?
Wyjętych prosto z zamrażarki owoców nie trzeba rozmrażać. Dzięki temu gotowe ciasto ekspresowe będzie przyjemnie wilgotne.
Dla urozmaicenia:
Jeśli macie trochę więcej czasu, do ciasta przygotujcie domową bitą śmietanę albo krem waniliowy.