Ekspresowe ciasto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ekspresowe ciasto

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

880

3458 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6077 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25867 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

240 gramów

150 mililitrów

120 mililitrów

300 gramów

1 łyżeczka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem aż będą jasne i puszyste. Dodaj mleko i olej, wymieszaj.

Ekspresowe ciasto - Krok 1

Krok 2

Teraz dodaj do biszkoptu przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj miękką łyżką.

Ekspresowe ciasto - Krok 2

Krok 3

Foremkę o wymiarach 20 na 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej przygotowane ciasto posyp owocami (zamrożonymi) i piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).

Ekspresowe ciasto - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

W sezonie używaj świeżych owoców.

5

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Radzikowska

    Agnieszka Radzikowska , 15.05.2021

    piekę to ciasto drugi raz, ale pol godziny na jego pieczenie to na pewno nie jest. w tej chwili pieke go juz 1,5h, poprzednim ok. tego

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 25.03.2021

    Kalina, tabele kaloryczności są obecnie dostępne wyłącznie dla przepisów z naszej kategorii Diety. Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kalina Kossakowska

    Kalina Kossakowska , 23.03.2021

    Super przepis, zrobiła i jestem mega zadowolona, ale poproszę wartość kaloryczną, jeśli można.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ekspresowe ciastoEkspresowe ciasto

Są takie dni w życiu każdego kucharza, kiedy trzeba działać błyskawicznie. Okazało się, że podczas zakupów zapomnieliście o kilku ważnych rzeczach, a przez uliczne korki i codzienne obowiązki zostało mało czasu na gotowanie? A może właśnie zadzwonili znajomi z informacją, że są w okolicy i wpadną na podwieczorek? Nie panikujcie – z przygotowaniem ciasta ekspresowego uporacie się w kilka minut.

Dla kogo?

Jest kołem ratunkowym dla każdego, kto uwielbia domowe wypieki, ale na co dzień nie ma zbyt wiele czasu, by zajmować się skomplikowanymi i pracochłonnymi recepturami.

Na jaką okazję?

Samo przygotowanie ciasta ekspresowego trwa zaledwie 10 minut. Czas pieczenia możecie wykorzystać na uporządkowanie kuchni, relaks przy kubku gorącej herbaty lub pogaduchach z przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Wyjętych prosto z zamrażarki owoców nie trzeba rozmrażać. Dzięki temu gotowe ciasto ekspresowe będzie przyjemnie wilgotne.

Dla urozmaicenia:

Jeśli macie trochę więcej czasu, do ciasta przygotujcie domową bitą śmietanę albo krem waniliowy.