
Składniki
3 sztuki
240 gramów
150 mililitrów
120 mililitrów
300 gramów
1 łyżeczka
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka na wilgotne ciasto na oleju ubij z cukrem, aż będą jasne i puszyste. Dodaj mleko i olej, wymieszaj.

Krok 2
Teraz dodaj do biszkoptu przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj miękką łyżką.

Krok 3
Foremkę o wymiarach 20 na 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej przygotowane wilgotne ciasto na oleju i posyp owocami (zamrożonymi). Piecz w temperaturze 170–180°Cprzez ok. 45 minut do nawet godziny, w zależności od piekarnika – do suchego patyczka.


Dobra rada:
W sezonie używaj świeżych owoców.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ekspresowe ciasto
Są takie dni w życiu każdego kucharza, kiedy trzeba działać błyskawicznie. Okazało się, że podczas zakupów zapomnieliście o kilku ważnych rzeczach, a przez uliczne korki i codzienne obowiązki zostało mało czasu na gotowanie? A może właśnie zadzwonili znajomi z informacją, że są w okolicy i wpadną na podwieczorek? Nie panikujcie – z przygotowaniem ciasta ekspresowego z owocami na oleju uporacie się w kilka minut.
Dla kogo?
Wilgotne ciasto na oleju z owocami jest kołem ratunkowym dla każdego, kto uwielbia domowe wypieki, ale na co dzień nie ma zbyt wiele czasu, by zajmować się skomplikowanymi i pracochłonnymi recepturami.
Na jaką okazję?
Samo przygotowanie ciasta ekspresowego trwa zaledwie 10 minut. Czas pieczenia możecie wykorzystać na uporządkowanie kuchni, relaks przy kubku gorącej herbaty lub pogaduchy z przyjaciółmi.
Czy wiesz, że?
Wyjętych prosto z zamrażarki owoców nie trzeba rozmrażać. Dzięki temu gotowe ciasto ekspresowe na oleju z owocami będzie przyjemnie wilgotne.
Dla urozmaicenia:
Jeśli macie trochę więcej czasu, do ciasta z owocami na oleju przygotujcie domową bitą śmietanę albo krem waniliowy. Takie połączenie zdecydowanie przypadnie waszym gościom do gustu.