Ekspresowe ciasto – przepis pixel

Ekspresowe ciasto

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

901

heart
3473 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6312 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26376 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

240 gramów

150 mililitrów

120 mililitrów

300 gramów

1 łyżeczka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka na wilgotne ciasto na oleju ubij z cukrem, aż będą jasne i puszyste. Dodaj mleko i olej, wymieszaj.

Ekspresowe ciasto - Krok 1

Krok 2

Teraz dodaj do biszkoptu przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj miękką łyżką.

Ekspresowe ciasto - Krok 2

Krok 3

Foremkę o wymiarach 20 na 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej przygotowane wilgotne ciasto na oleju i posyp owocami (zamrożonymi). Piecz w temperaturze 170–180°Cprzez ok. 45 minut do nawet godziny, w zależności od piekarnika – do suchego patyczka.

Ekspresowe ciasto - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

W sezonie używaj świeżych owoców.

9

Opinie o przepisie

  • Emila

    Emila , 02.01.2022

    Ciasto smaczne, ale 170° i 45min ani trochę się nie zgadza. Piekłam godzinę w 180°. Owoce puszczają wodę, przez co wydłuża się czas pieczenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Amelia

    Amelia , 12.12.2021

    Witam! Czy mąkę pszenną mam wymieszać z proszkiem zanim dodam do biszkoptu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agnieszka Radzikowska

    Agnieszka Radzikowska , 15.05.2021

    piekę to ciasto drugi raz, ale pol godziny na jego pieczenie to na pewno nie jest. w tej chwili pieke go juz 1,5h, poprzednim ok. tego

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 25.03.2021

    Kalina, tabele kaloryczności są obecnie dostępne wyłącznie dla przepisów z naszej kategorii Diety. Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kalina Kossakowska

    Kalina Kossakowska , 23.03.2021

    Super przepis, zrobiła i jestem mega zadowolona, ale poproszę wartość kaloryczną, jeśli można.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ekspresowe ciastoEkspresowe ciasto

Są takie dni w życiu każdego kucharza, kiedy trzeba działać błyskawicznie. Okazało się, że podczas zakupów zapomnieliście o kilku ważnych rzeczach, a przez uliczne korki i codzienne obowiązki zostało mało czasu na gotowanie? A może właśnie zadzwonili znajomi z informacją, że są w okolicy i wpadną na podwieczorek? Nie panikujcie – z przygotowaniem ciasta ekspresowego z owocami na oleju uporacie się w kilka minut.

Dla kogo?

Wilgotne ciasto na oleju z owocami jest kołem ratunkowym dla każdego, kto uwielbia domowe wypieki, ale na co dzień nie ma zbyt wiele czasu, by zajmować się skomplikowanymi i pracochłonnymi recepturami.

Na jaką okazję?

Samo przygotowanie ciasta ekspresowego trwa zaledwie 10 minut. Czas pieczenia możecie wykorzystać na uporządkowanie kuchni, relaks przy kubku gorącej herbaty lub pogaduchy z przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Wyjętych prosto z zamrażarki owoców nie trzeba rozmrażać. Dzięki temu gotowe ciasto ekspresowe na oleju z owocami będzie przyjemnie wilgotne.

Dla urozmaicenia:

Jeśli macie trochę więcej czasu, do ciasta z owocami na oleju przygotujcie domową bitą śmietanę albo krem waniliowy. Takie połączenie zdecydowanie przypadnie waszym gościom do gustu.