
Składniki
3 sztuki
240 gramów
150 mililitrów
120 mililitrów
300 gramów
1 łyżeczka
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ubij z cukrem aż będą jasne i puszyste. Dodaj mleko i olej, wymieszaj.
Krok 2
Teraz dodaj do biszkoptu przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj miękką łyżką.
Krok 3
Foremkę o wymiarach 20 na 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej przygotowane ciasto i posyp owocami (zamrożonymi). Piecz w temperaturze 170 -180 stopni przez ok. 45 minut do nawet godziny, w zależności od piekarnika - do suchego patyczka.
Dobra rada:
W sezonie używaj świeżych owoców.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ekspresowe ciasto
Są takie dni w życiu każdego kucharza, kiedy trzeba działać błyskawicznie. Okazało się, że podczas zakupów zapomnieliście o kilku ważnych rzeczach, a przez uliczne korki i codzienne obowiązki zostało mało czasu na gotowanie? A może właśnie zadzwonili znajomi z informacją, że są w okolicy i wpadną na podwieczorek? Nie panikujcie – z przygotowaniem ciasta ekspresowego uporacie się w kilka minut.
Dla kogo?
Jest kołem ratunkowym dla każdego, kto uwielbia domowe wypieki, ale na co dzień nie ma zbyt wiele czasu, by zajmować się skomplikowanymi i pracochłonnymi recepturami.
Na jaką okazję?
Samo przygotowanie ciasta ekspresowego trwa zaledwie 10 minut. Czas pieczenia możecie wykorzystać na uporządkowanie kuchni, relaks przy kubku gorącej herbaty lub pogaduchach z przyjaciółmi.
Czy wiesz, że?
Wyjętych prosto z zamrażarki owoców nie trzeba rozmrażać. Dzięki temu gotowe ciasto ekspresowe będzie przyjemnie wilgotne.
Dla urozmaicenia:
Jeśli macie trochę więcej czasu, do ciasta przygotujcie domową bitą śmietanę albo krem waniliowy.