Jak przechowywać gofry po upieczeniu? Jak długo trzymać ciasto na gofry?
Często po przygotowaniu gofrów zostaje trochę ciasta lub gotowych gofrów. Co z nimi zrobić? Nie wiecie, jak przechowywać gofry po upieczeniu? Oto kilka wskazówek, jak przechowywać gotowe gofry.
Jak przechowywać upieczone gofry?
Po upieczeniu gofrom należy najpierw pozwolić wystygnąć. Następnie możecie je przechowywać na kilka różnych sposobów. Jeśli chcecie zachować chrupkość, najlepiej jest przechowywać je na kratce, aby powietrze mogło krążyć wokół nich. Unikajcie układania ich na stosie, ponieważ wilgoć może sprawić, że staną się miękkie i gumowe.
Przechowywanie gofrów na dłużej
Jeśli chcecie przechowywać gofry na później, najlepszym sposobem jest zamrożenie ich. Umieśćcie upieczone i wystudzone gofry na blaszce, rozdzielając je papierem do pieczenia, i włóżcie do zamrażarki na około 2 godziny.
Jak przechowywać domowe gofry w zamrażalniku?
Możecie przełożyć zamrożone gofry do specjalnych woreczków lub pojemników. Dzięki temu będą one gotowe do podgrzania i spożycia w dowolnym momencie.
Jak przechowywać ciasto na gofry?
Jeśli macie nadmiar ciasta na gofry i chcielibyście je przechować na później, możecie je trzymać w lodówce. Wystarczy przełożyć ciasto do szczelnego pojemnika. Jak długo można przechowywać takie ciasto na gofry? Do 2 dni. Po tym czasie ciasto zacznie tracić swoje składniki odżywcze i może się zepsuć.
Przechowywanie gofrów. Podsumowanie
Gofry smakują doskonale nie tylko na słodko, lecz także na słono. Szukacie inspiracji na przygotowanie gofrów? Na stronie przepisy.pl znajdziecie gofry na 13 różnych sposobów. Wypróbujcie przepis na gofry z rukola i łososiem wędzonym, a na pewno przygotowane gofry znikną jeszcze tego samego dnia!
Komentarze (0)