
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
0.5 sztuki
1 sztuka
10 mililitrów
120 gramów
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka ugotuj. Następnie wystudź i porwij palcami na nitki.

Krok 6
Dodaj makaron i całość gotuj jeszcze ok. 3 minut, mieszając dokładnie. Możesz przygotować taki makaron również z innymi orzechami, np. nerkowcami.

Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z 250 ml wody i dodaj do pozostałych składników.

Krok 4
Dodaj kurczaka i poszatkowaną kapustę.

Krok 2
Makaron zalej wrzątkiem, pozostaw na 5 minut, następnie odcedź.

Krok 3
Na rozgrzanej dużej patelni zeszklij posiekany czosnek i dodaj pokruszone orzechy.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z orzechami po chińsku
Makaron chiński z orzechami to prosty i szybki sposób na znakomite orientalne danie. Znajdziesz w nim wiele typowych dla chińskiej kuchni składników, czyli makaron jajeczny, kurczak, sos słodko-kwaśny oraz orzechy arachidowe. Z łatwością urozmaicisz takie danie np. dodatkiem ananasa albo niewielkiej ilości soku z limonki. Zacznij od przygotowania makaronu. Chiński makaron nie wymaga gotowania – jego długie, cienkie nitki wystarczy na chwilę pozostawić we wrzątku, by zmiękł. Piersi z kurczaka ugotuj, aby łatwiej było rozdzielić je wzdłuż włókien na cienkie paski. W takim kształcie najlepiej skomponują się z makaronem. Poszatkuj kapustę pekińską i podsmaż ją przez chwilę razem z czosnkiem i orzechami, żeby zmiękła i nabrała bardziej wyrazistego smaku. Następnie na patelnię przełóż mięso i wymieszaj wszystko. Dodaj sos słodko-kwaśny oraz makaron i gotuj przez chwilę, żeby sos zgęstniał, a smaki dokładnie się połączyły. Bezpośrednio przed zaserwowaniem makaron chiński z orzechami posyp szczypiorkiem albo świeżą kolendrą.