
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
0.5 sztuki
1 sztuka
10 mililitrów
120 gramów
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka ugotuj. Następnie wystudź i porwij palcami na nitki.
Krok 2
Makaron zalej wrzątkiem, pozostaw na 5 minut, następnie odcedź.
Krok 3
Na rozgrzanej dużej patelni zeszklij posiekany czosnek i dodaj pokruszone orzechy.
Krok 4
Dodaj kurczaka i poszatkowaną kapustę.
Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z 250 ml wody i dodaj do pozostałych składników.
Krok 6
Dodaj makaron i całość gotuj jeszcze ok. 3 minut, mieszając dokładnie. Możesz przygotować taki makaron również z innymi orzechami, np. nerkowcami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuŚwieże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z orzechami po chińsku
Makaron chiński z orzechami to prosty i szybki sposób na znakomite orientalne danie. Znajdziesz w nim wiele typowych dla chińskiej kuchni składników, czyli makaron jajeczny, kurczak, sos słodko-kwaśny oraz orzechy arachidowe. Z łatwością urozmaicisz takie danie np. dodatkiem ananasa albo niewielkiej ilości soku z limonki. Zacznij od przygotowania makaronu. Chiński makaron nie wymaga gotowania – jego długie, cienkie nitki wystarczy na chwilę pozostawić we wrzątku, by zmiękł. Piersi z kurczaka ugotuj, aby łatwiej było rozdzielić je wzdłuż włókien na cienkie paski. W takim kształcie najlepiej skomponują się z makaronem. Poszatkuj kapustę pekińską i podsmaż ją przez chwilę razem z czosnkiem i orzechami, żeby zmiękła i nabrała bardziej wyrazistego smaku. Następnie na patelnię przełóż mięso i wymieszaj wszystko. Dodaj sos słodko-kwaśny oraz makaron i gotuj przez chwilę, żeby sos zgęstniał, a smaki dokładnie się połączyły. Bezpośrednio przed zaserwowaniem makaron chiński z orzechami posyp szczypiorkiem albo świeżą kolendrą.