Makaron z orzechami po chińsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Makaron z orzechami po chińsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

626 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

10 mililitrów

120 gramów

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka ugotuj. Następnie wystudź i porwij palcami na nitki.

Makaron z orzechami po chińsku - Krok 1

Krok 2

Makaron zalej wrzątkiem, pozostaw na 5 minut, następnie odcedź.

Makaron z orzechami po chińsku - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej dużej patelni zeszklij posiekany czosnek i dodaj pokruszone orzechy.

Makaron z orzechami po chińsku - Krok 3

Krok 4

Dodaj kurczaka i poszatkowaną kapustę.

Makaron z orzechami po chińsku - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml wody i dodaj do pozostałych składników.

Makaron z orzechami po chińsku - Krok 5

Krok 6

Dodaj makaron i całość gotuj jeszcze ok. 3 minut, mieszając dokładnie. Możesz przygotować taki makaron również z innymi orzechami, np. nerkowcami.

Makaron z orzechami po chińsku - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pad Thai
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z orzechami po chińskuMakaron z orzechami po chińsku

Makaron chiński z orzechami to prosty i szybki sposób na znakomite orientalne danie. Znajdziesz w nim wiele typowych dla chińskiej kuchni składników, czyli makaron jajeczny, kurczak, sos słodko-kwaśny oraz orzechy arachidowe. Z łatwością urozmaicisz takie danie np. dodatkiem ananasa albo niewielkiej ilości soku z limonki. Zacznij od przygotowania makaronu. Chiński makaron nie wymaga gotowania – jego długie, cienkie nitki wystarczy na chwilę pozostawić we wrzątku, by zmiękł. Piersi z kurczaka ugotuj, aby łatwiej było rozdzielić je wzdłuż włókien na cienkie paski. W takim kształcie najlepiej skomponują się z makaronem. Poszatkuj kapustę pekińską i podsmaż ją przez chwilę razem z czosnkiem i orzechami, żeby zmiękła i nabrała bardziej wyrazistego smaku. Następnie na patelnię przełóż mięso i wymieszaj wszystko. Dodaj sos słodko-kwaśny oraz makaron i gotuj przez chwilę, żeby sos zgęstniał, a smaki dokładnie się połączyły. Bezpośrednio przed zaserwowaniem makaron chiński z orzechami posyp szczypiorkiem albo świeżą kolendrą.