Makaron z orzeszkami ziemnymi - po chińsku | Przepisy.pl pixel

Makaron z orzechami po chińsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
673 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

10 mililitrów

120 gramów

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka ugotuj. Następnie wystudź i porwij palcami na nitki.

Makaron z orzechami po chińsku - Krok 1

Krok 6

Dodaj makaron i całość gotuj jeszcze ok. 3 minut, mieszając dokładnie. Możesz przygotować taki makaron również z innymi orzechami, np. nerkowcami.

Makaron z orzechami po chińsku - Krok 6

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml wody i dodaj do pozostałych składników.

Makaron z orzechami po chińsku - Krok 5

Krok 4

Dodaj kurczaka i poszatkowaną kapustę.

Makaron z orzechami po chińsku - Krok 4

Krok 2

Makaron zalej wrzątkiem, pozostaw na 5 minut, następnie odcedź.

Makaron z orzechami po chińsku - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej dużej patelni zeszklij posiekany czosnek i dodaj pokruszone orzechy.

Makaron z orzechami po chińsku - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z orzechami po chińskuMakaron z orzechami po chińsku

Makaron chiński z orzechami to prosty i szybki sposób na znakomite orientalne danie. Znajdziesz w nim wiele typowych dla chińskiej kuchni składników, czyli makaron jajeczny, kurczak, sos słodko-kwaśny oraz orzechy arachidowe. Z łatwością urozmaicisz takie danie np. dodatkiem ananasa albo niewielkiej ilości soku z limonki. Zacznij od przygotowania makaronu. Chiński makaron nie wymaga gotowania – jego długie, cienkie nitki wystarczy na chwilę pozostawić we wrzątku, by zmiękł. Piersi z kurczaka ugotuj, aby łatwiej było rozdzielić je wzdłuż włókien na cienkie paski. W takim kształcie najlepiej skomponują się z makaronem. Poszatkuj kapustę pekińską i podsmaż ją przez chwilę razem z czosnkiem i orzechami, żeby zmiękła i nabrała bardziej wyrazistego smaku. Następnie na patelnię przełóż mięso i wymieszaj wszystko. Dodaj sos słodko-kwaśny oraz makaron i gotuj przez chwilę, żeby sos zgęstniał, a smaki dokładnie się połączyły. Bezpośrednio przed zaserwowaniem makaron chiński z orzechami posyp szczypiorkiem albo świeżą kolendrą.