Składniki
1 opakowanie
100 gramów
3 łyżki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
10 gramów
1 pęczek
1 pęczek
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
50 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew, cukinię, kapustę i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Kolendrę, chili i szczypior pokrój drobniutko, imbir zetrzyj na tarce.
Krok 2
Orzechy ziemne upraż w piekarniku lub na patelni i lekko je pokrusz.
Krok 3
Makaron ryżowy i grzyby mung w dwóch oddzielnych miskach zalej gotującą się wodą, odstaw na 10-15 minut na bok, aby składniki zmiękły, po tym czasie odcedź z wody.
Krok 4
W woku lub garnku z szerokim dnem, na rozgrzanym oleju, podsmaż warzywa - kapustę, chili, imbir, paprykę, kiełki sojowe, cukinię, marchew i namoczone wcześniej grzyby. Dodaj tofu.
Krok 5
Gdy warzywa z tofu lekko się zarumienią wlej olej sezamowy, sos sojowy, przyprawę czosnkową Knorr, dodaj makaron i orzechy. Całość dopraw mieszając ze szczypiorem i natką kolendry.
Dobra rada:
Do tego dania idealne są mrożone warzywa w stylu chińskim.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku
Kuchnię chińską wciąż jeszcze odkrywamy. Jednym z popularniejszych dań, które również w Polsce święci tryumfy, jest makaron ryżowy z różnymi dodatkami. Zachwycają przede wszystkim prostota potrawy oraz jej głęboki smak i orientalny aromat. Do przygotowania makaronu ryżowego z warzywami i serem tofu po syczuańsku potrzebujecie zaledwie 40 minut. Kolendra, kiełki sojowe, orzeszki ziemne i kapusta bok choy tworzą niepowtarzalny smak tego dania. Wprowadźcie do tradycyjnej kuchni nieco orientalnej nuty. Będzie naprawdę pysznie i egzotycznie!
Dla kogo?
Dla zwolenników dań wegetariańskich i miłośników kuchni chińskiej.
Na jaką okazję?
Makaron ryżowy z warzywami i tofu doskonale sprawdzi się jako danie na obiad, na kolację lub na lunch w pracy. Może być także uzupełnieniem menu domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Kuchnia syczuańska jest najbardziej znaną odmianą kuchni chińskiej. Łączy w sobie smaki o odmiennym charakterze. W 1985 roku otwarto Syczuańską Akademię Sztuki Kulinarnej, której celem jest podtrzymywanie tradycji związanej z przygotowywaniem i serwowaniem potraw.
Dla urozmaicenia:
Do dania idealnie pasuje mieszanka warzyw chińskich, którą bez trudu kupicie w każdym sklepie.