Makaron ryżowy z tofu i z warzywami - z cukinią | Przepisy.pl pixel

Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

208 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

100 gramów

3 łyżki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

10 gramów

1 pęczek

1 pęczek

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew, cukinię, kapustę i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Kolendrę, chili i szczypior pokrój drobniutko, imbir zetrzyj na tarce.

Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - Krok 1

Krok 2

Orzechy ziemne upraż w piekarniku lub na patelni i lekko je pokrusz.

Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - Krok 2

Krok 3

Makaron ryżowy i grzyby mung w dwóch oddzielnych miskach zalej gotującą się wodą, odstaw na 10-15 minut na bok, aby składniki zmiękły, po tym czasie odcedź z wody.

Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - Krok 3

Krok 4

W woku lub garnku z szerokim dnem, na rozgrzanym oleju, podsmaż warzywa - kapustę, chili, imbir, paprykę, kiełki sojowe, cukinię, marchew i namoczone wcześniej grzyby. Dodaj tofu.

Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - Krok 4

Krok 5

Gdy warzywa z tofu lekko się zarumienią wlej olej sezamowy, sos sojowy, przyprawę czosnkową Knorr, dodaj makaron i orzechy. Całość dopraw mieszając ze szczypiorem i natką kolendry.

Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego dania idealne są mrożone warzywa w stylu chińskim.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańskuMakaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku

Kuchnię chińską wciąż jeszcze odkrywamy. Jednym z popularniejszych dań, które również w Polsce święci tryumfy, jest makaron ryżowy z różnymi dodatkami. Zachwycają przede wszystkim prostota potrawy oraz jej głęboki smak i orientalny aromat. Do przygotowania makaronu ryżowego z warzywami i serem tofu po syczuańsku potrzebujecie zaledwie 40 minut. Kolendra, kiełki sojowe, orzeszki ziemne i kapusta bok choy tworzą niepowtarzalny smak tego dania. Wprowadźcie do tradycyjnej kuchni nieco orientalnej nuty. Będzie naprawdę pysznie i egzotycznie!

Dla kogo?

Dla zwolenników dań wegetariańskich i miłośników kuchni chińskiej.

Na jaką okazję?

Makaron ryżowy z warzywami i tofu doskonale sprawdzi się jako danie na obiad, na kolację lub na lunch w pracy. Może być także uzupełnieniem menu domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Kuchnia syczuańska jest najbardziej znaną odmianą kuchni chińskiej. Łączy w sobie smaki o odmiennym charakterze. W 1985 roku otwarto Syczuańską Akademię Sztuki Kulinarnej, której celem jest podtrzymywanie tradycji związanej z przygotowywaniem i serwowaniem potraw.

Dla urozmaicenia:

Do dania idealnie pasuje mieszanka warzyw chińskich, którą bez trudu kupicie w każdym sklepie.