Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku
łatwe
157 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
100 gramów
3 łyżki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
10 gramów
1 pęczek
1 pęczek
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
50 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew, cukinię, kapustę i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Kolendrę, chili i szczypior pokrój drobniutko, imbir zetrzyj na tarce.

Krok 2
Orzechy ziemne upraż w piekarniku lub na patelni i lekko je pokrusz.

Krok 3
Makaron ryżowy i grzyby mung w dwóch oddzielnych miskach zalej gotującą się wodą, odstaw na 10-15 minut na bok, aby składniki zmiękły, po tym czasie odcedź z wody.

Krok 4
W woku lub garnku z szerokim dnem, na rozgrzanym oleju, podsmaż warzywa - kapustę, chili, imbir, paprykę, kiełki sojowe, cukinię, marchew i namoczone wcześniej grzyby. Dodaj tofu.

Krok 5
Gdy warzywa z tofu lekko się zarumienią wlej olej sezamowy, sos sojowy, przyprawę czosnkową Knorr, dodaj makaron i orzechy. Całość dopraw mieszając ze szczypiorem i natką kolendry.


Dobra rada:
Do tego dania idealne są mrożone warzywa w stylu chińskim.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku
Kuchnię chińską wciąż jeszcze odkrywamy. Jednym z popularniejszych dań, które również w Polsce święci tryumfy, jest makaron ryżowy z różnymi dodatkami. Zachwycają przede wszystkim prostota potrawy oraz jej głęboki smak i orientalny aromat. Do przygotowania makaronu ryżowego z warzywami i serem tofu po syczuańsku potrzebujecie zaledwie 40 minut. Kolendra, kiełki sojowe, orzeszki ziemne i kapusta bok choy tworzą niepowtarzalny smak tego dania. Wprowadźcie do tradycyjnej kuchni nieco orientalnej nuty. Będzie naprawdę pysznie i egzotycznie!
Dla kogo?
Dla zwolenników dań wegetariańskich i miłośników kuchni chińskiej.
Na jaką okazję?
Makaron ryżowy z warzywami i tofu doskonale sprawdzi się jako danie na obiad, na kolację lub na lunch w pracy. Może być także uzupełnieniem menu domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Kuchnia syczuańska jest najbardziej znaną odmianą kuchni chińskiej. Łączy w sobie smaki o odmiennym charakterze. W 1985 roku otwarto Syczuańską Akademię Sztuki Kulinarnej, której celem jest podtrzymywanie tradycji związanej z przygotowywaniem i serwowaniem potraw.
Dla urozmaicenia:
Do dania idealnie pasuje mieszanka warzyw chińskich, którą bez trudu kupicie w każdym sklepie.