Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku
łatwe
160 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
100 gramów
3 łyżki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
10 gramów
1 pęczek
1 pęczek
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
50 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew, cukinię, kapustę i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Kolendrę, chili i szczypior pokrój drobniutko, imbir zetrzyj na tarce.

Krok 2
Orzechy ziemne upraż w piekarniku lub na patelni i lekko je pokrusz.

Krok 3
Makaron ryżowy i grzyby mung w dwóch oddzielnych miskach zalej gotującą się wodą, odstaw na 10-15 minut na bok, aby składniki zmiękły, po tym czasie odcedź z wody.

Krok 4
W woku lub garnku z szerokim dnem, na rozgrzanym oleju, podsmaż warzywa - kapustę, chili, imbir, paprykę, kiełki sojowe, cukinię, marchew i namoczone wcześniej grzyby. Dodaj tofu.

Krok 5
Gdy warzywa z tofu lekko się zarumienią wlej olej sezamowy, sos sojowy, przyprawę czosnkową Knorr, dodaj makaron i orzechy. Całość dopraw mieszając ze szczypiorem i natką kolendry.


Dobra rada:
Do tego dania idealne są mrożone warzywa w stylu chińskim.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ryżowy z warzywami i serem tofu po syczuańsku
Kuchnię chińską wciąż jeszcze odkrywamy. Jednym z popularniejszych dań, które również w Polsce święci tryumfy, jest makaron ryżowy z różnymi dodatkami. Zachwycają przede wszystkim prostota potrawy oraz jej głęboki smak i orientalny aromat. Do przygotowania makaronu ryżowego z warzywami i serem tofu po syczuańsku potrzebujecie zaledwie 40 minut. Kolendra, kiełki sojowe, orzeszki ziemne i kapusta bok choy tworzą niepowtarzalny smak tego dania. Wprowadźcie do tradycyjnej kuchni nieco orientalnej nuty. Będzie naprawdę pysznie i egzotycznie!
Dla kogo?
Dla zwolenników dań wegetariańskich i miłośników kuchni chińskiej.
Na jaką okazję?
Makaron ryżowy z warzywami i tofu doskonale sprawdzi się jako danie na obiad, na kolację lub na lunch w pracy. Może być także uzupełnieniem menu domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Kuchnia syczuańska jest najbardziej znaną odmianą kuchni chińskiej. Łączy w sobie smaki o odmiennym charakterze. W 1985 roku otwarto Syczuańską Akademię Sztuki Kulinarnej, której celem jest podtrzymywanie tradycji związanej z przygotowywaniem i serwowaniem potraw.
Dla urozmaicenia:
Do dania idealnie pasuje mieszanka warzyw chińskich, którą bez trudu kupicie w każdym sklepie.


































