Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trawę cytrynową posiekaj bardzo drobno, imbir obierz, zetrzyj na tarce, dodaj resztę przypraw, oliwę i sos sojowy – utrzyj w moździerzu.

Krok 2

Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj marynatą. Włóż do rękawa do pieczenia, zawiąż i pozostaw przynajmniej na 1 godzinę do zamarynowania się.

Krok 3

Piecz ok 40 min w 180st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej