Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trawę cytrynową posiekaj bardzo drobno, imbir obierz, zetrzyj na tarce, dodaj resztę przypraw, oliwę i sos sojowy – utrzyj w moździerzu.

Krok 2

Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj marynatą. Włóż do rękawa do pieczenia, zawiąż i pozostaw przynajmniej na 1 godzinę do zamarynowania się.

Krok 3

Piecz ok 40 min w 180st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej