Kabsa – przepis. Co to za potrawa?

Czym jest tradycyjna saudyjska kabsa? Z czego powstaje to danie i jak je atrakcyjnie zaserwować? Poznajcie ciekawostki na temat tego specjału.

Kabsa – czym jest ta potrawa?

Potrawa o nazwie kabsa jest daniem jednogarnkowym, wywodzącym się z kuchni Arabii Saudyjskiej i uznawanym tam za potrawę narodową. Ta potrawa powstaje z mięsa kurczaka lub z wołowiny, a czasami nawet z wielbłąda i koziny oraz ryżu i warzyw. Rodzaj zastosowanego mięsa jest zależny od regionu, w którym przygotowuje się ten specjał, a sama nazwa kabsa odnosi się do arabskiego słowa „kbs”, które jest tłumaczone jako prasowany, co nawiązuje do wyglądu potrawy. Składniki dania są ułożone warstwowo na patelni i dosmaczone aromatycznymi przyprawami. Do potrawy dodaje się zwyczajowo gałkę muszkatołową, cynamon, goździki, czarny pieprz, kardamon, szafran i konserwowane cytryny.

Kabsa – przepis na przysmak kuchni orientalnej

W Arabii Saudyjskiej jest wiele receptur na kabsę. Przepis różni się w zależności od kucharza i jego upodobań, ale w podstawowej recepturze zwykle można wyróżnić ryż basmati, pomidory, czerwoną cebulę, przyprawę do kabsy, rodzynki, paprykę, olej, migdały i mięso kurczaka, najlepiej z rożna.

Pomidory i cebulę kroi się na drobną kostkę i rumieni na oleju, ryż i rodzynki sparza wrzątkiem, a następnie razem z papryką i przyprawą do kabsy dodaje do cebuli z pomidorami i zalewa wodą. Składniki przełożone do szybkowaru gotuje się na największej mocy palnika przez ok. 8 minut. Kiedy ryż jest gotowy, należy go wyjąć na talerz, ułożyć na nim kawałki kurczaka i posypać zrumienionymi na oleju migdałami.