
Składniki
750 gramów
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
6 łyżek
2 łyżki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę podziel na mniejsze kawałki i zalej ją sosem sojowym wymieszanym z sherry i przyprawą Knorr. Odstaw na 2 godziny.
Krok 2
Dodaj skórkę startą z jednej pomarańczy, imbir oraz przyprawę 5 smaków i całość zalej litrem wody, po czym doprowadź do wrzenia i gotuj, aż płyn zmniejszy się o 1/4.
Krok 3
Sos przecedź i dodaj do niego ocet oraz cukier i wymieszaj. Ponownie gotuj aż sos uzyska konsystencję syropu.
Krok 4
Syropem posmaruj rybę i odstaw do lodówki na 3 godziny. Rybę podawaj na zimno.
Krok 5
Cebulę posiekaj i włóż do garnka
Krok 6
Filety odsącz i podsmaż na oleju po 5 minut z każdej strony.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej