
Składniki
750 gramów
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
6 łyżek
2 łyżki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę podziel na mniejsze kawałki i zalej ją sosem sojowym wymieszanym z sherry i przyprawą Knorr. Odstaw na 2 godziny.
Krok 2
Dodaj skórkę startą z jednej pomarańczy, imbir oraz przyprawę 5 smaków i całość zalej litrem wody, po czym doprowadź do wrzenia i gotuj, aż płyn zmniejszy się o 1/4.
Krok 3
Sos przecedź i dodaj do niego ocet oraz cukier i wymieszaj. Ponownie gotuj aż sos uzyska konsystencję syropu.
Krok 4
Syropem posmaruj rybę i odstaw do lodówki na 3 godziny. Rybę podawaj na zimno.
Krok 5
Cebulę posiekaj i włóż do garnka
Krok 6
Filety odsącz i podsmaż na oleju po 5 minut z każdej strony.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej