Ryba pięciu smaków przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ryba pięciu smaków

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

6 łyżek

2 łyżki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę podziel na mniejsze kawałki i zalej ją sosem sojowym wymieszanym z sherry i przyprawą Knorr. Odstaw na 2 godziny.

Krok 2

Dodaj skórkę startą z jednej pomarańczy, imbir oraz przyprawę 5 smaków i całość zalej litrem wody, po czym doprowadź do wrzenia i gotuj, aż płyn zmniejszy się o 1/4.

Krok 3

Sos przecedź i dodaj do niego ocet oraz cukier i wymieszaj. Ponownie gotuj aż sos uzyska konsystencję syropu.

Krok 4

Syropem posmaruj rybę i odstaw do lodówki na 3 godziny. Rybę podawaj na zimno.

Krok 5

Cebulę posiekaj i włóż do garnka

Krok 6

Filety odsącz i podsmaż na oleju po 5 minut z każdej strony.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba pięciu smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba pięciu smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba pięciu smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba pięciu smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba pięciu smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba pięciu smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba pięciu smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej