Makaron z krewetkami w sosie paprykowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
201 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
0.5 kilograma
1 pęczek
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżeczki
400 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wszystkie potrzebne składniki – obierz czosnek i cebulę z łupin, paprykę dokładnie umyj. Opłucz i osusz krewetki jeśli są z zamrażalnika.
Krok 2
Makaron spaghetti o średniej grubości ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pamiętaj, by pozostał al dente, wtedy się nie rozpadnie podczas smażenia. Paprykę pokrój w niewielką kostkę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Na gorącym tłuszczu najpierw podsmaż czosnek, a następnie dodaj paprykę, i całość smaż 5 min, co chwilę mieszając. Dodaj osuszone ręcznikiem kuchennym i obrane z ogonków krewetki. Danie dopraw przyprawą orientalną Knorr. Całość delikatnie zamieszaj, podsmaż jeszcze przez chwilę i powoli wlej śmietankę, ciągle mieszając. Gdy sos lekko zgęstnieje, dodaj ugotowany makaron i wszystko ponownie wymieszaj.
Krok 4
Gotowe danie przełóż na talerze lub do większej miski. Makaron z krewetkami w pysznym sosie paprykowym podawaj oprószony posiekaną pietruszką lub kolendrą.

Dobra rada:
Jeśli przepadasz za pikantnymi potrawami w trakcie smażenia krewetek możesz dodać trochę drobno posiekanej papryczki chili.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejInne przepisy
Makaron z krewetkami w sosie paprykowym
Mimo że kuchnia polska nie słynie z owoców morza, coraz częściej sięgamy po tego typu składniki, gdy chcemy przygotować efektowne i wyszukane danie. Nie da się ukryć, że wielu z nas pokochało krewetki za ich sprężyste mięso i delikatnie morski smak. Nie musisz jednak wychodzić do restauracji, by ich skosztować. Przyrządzenie skorupiaków wcale nie jest trudne. Jeśli potrzebujesz pomocy, skorzystaj z naszego przepisu na makaron z krewetkami w sosie paprykowym.
Dla kogo?
Dla każdego, kto przepada za potrawami bazującymi na owocach morza. Chcesz w pełni wykorzystać fakt, że współcześnie w sklepach spożywczych mamy dostęp do produktów z całego świata? Bardzo słusznie! Makaron z krewetkami to świetny sposób na oswojenie się z własnoręcznym przygotowaniem ich do obróbki.
Na jaką okazję?
Choć makaron z krewetkami i sosem paprykowym jest naprawdę prosty w przygotowaniu, zrobisz nim wrażenie na gościach. Świeże warzywa i owoce morza połączone ze świeżymi ziołami i spaghetti to danie idealne zarówno na romantyczną kolację jak i rodzinny obiad.
Czy wiesz, że?
Jeśli jesteś początkującym kucharzem, postaw na krewetki, które sprzedawane są już po wstępnym oczyszczeniu, usunięciu pancerzy i obgotowaniu.
Dla urozmaicenia:
Zamiast spaghetti do przygotowania makaronu z krewetkami w sosie paprykowym możesz użyć tagiliatelle, penne (rurki) albo farfalle (kokardki). Smak potrawy znacznie urozmaicisz, dodając trochę drobno pokrojonych suszonych pomidorów w oleju lub połówki pomidorków koktajlowych. Smacznego!