Makaron z krewetkami i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Makaron z krewetkami i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

182 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

200 gramów

500 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj. Podsmaż na rozgrzanej patelni wraz z pieczarkami przekrojonymi na pół.

Krok 3

Po chwili smażenia dodaj oczyszczone krewetki oraz przyprawę Knorr.

Krok 4

Wlej śmietankę, dodaj margarynę i zagotuj sos.

Krok 5

Połącz makaron z sosem, zagotuj i natychmiast podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Jola Szymak

    Jola Szymak , 28.06.2017

    bardzo dobre. ja jeszcze dodalam lubczyk, garam masale i papryke wedzona w proszku. Rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z krewetkami i pieczarkami Makaron z krewetkami i pieczarkami

Kremowy makaron z krewetkami i pieczarkami to propozycja na wykwintne, choć proste do wykonania danie z owocami morza. Jeśli krewetki często pojawiają się w Twoim menu, zasmakuje Ci też ich wersja z delikatnym sosem śmietanowym i grzybami. Zacznij od podsmażenia pieczarek razem z zeszkloną już cebulą oraz czosnkiem. Dorzuć do nich oczyszczone wcześniej krewetki i przyprawy. Oprócz uniwersalnej sprawdzi się rozmaryn, oregano lub sos sojowy, który wzmocni smak całości. Następnie dodaj do pozostałych składników śmietanę, kostkę do pieczenia i zagotuj powstały sos. Dzięki tym składnikom będzie gęsty i aksamitny. Wymieszaj go z ugotowanym wcześniej makaronem. Wykorzystaj świderki, penne albo tagliatelle. Potrawę posyp też płatkami parmezanu lub miękkim kozim serem. Udekoruj ją świeżymi ziołami, wybierając tymianek oraz rozmaryn. Serwuj makaron z krewetkami i pieczarkami z bagietką skropioną oliwą, posypaną ziołami prowansalskimi i przyrumienioną w piekarniku. Jeśli masz ochotę na kremową pastę z owocami morza, koniecznie wypróbuj ten przepis.