Krewetki z pieczarkami i makaronem - przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron z krewetkami i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

255 osób wydrukowało

Pobierz pdf

355 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

200 gramów

500 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj. Podsmaż na rozgrzanej patelni wraz z pieczarkami przekrojonymi na pół.

Krok 3

Po chwili smażenia dodaj oczyszczone krewetki oraz przyprawę Knorr.

Krok 4

Wlej śmietankę, dodaj margarynę i zagotuj sos.

Krok 5

Połącz makaron z sosem, zagotuj i natychmiast podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Jola Szymak

    Jola Szymak , 28.06.2017

    bardzo dobre. ja jeszcze dodalam lubczyk, garam masale i papryke wedzona w proszku. Rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z krewetkami i pieczarkami Makaron z krewetkami i pieczarkami

Kremowy makaron z krewetkami i pieczarkami to propozycja na wykwintne, choć proste do wykonania danie z owocami morza. Jeśli krewetki często pojawiają się w Twoim menu, zasmakuje ci też ich wersja z delikatnym sosem śmietanowym i grzybami. Nasz przepis na krewetki z pieczarkami sprawi, że zaczniesz przyrządzać owoce morza nie tylko od święta.

Dla kogo? Jeśli masz ochotę na kremową pastę z owocami morza, koniecznie wypróbuj ten przepis. Krewetki z pieczarkami w sosie śmietanowym według naszej receptury to świetny sposób na wykonanie pierwszego kroku dla kucharzy, którzy do tej pory nie przygotowywali samodzielnie owoców morza.

Na jaką okazję? Nie, to nie pomyłka! Przyrządzenie krewetek z pieczarkami zajmuje tylko 25 minut, więc pozwolić sobie na nie możesz nawet podczas wypełnionego innymi obowiązkami dnia. Zacznij od podsmażenia pieczarek razem z zeszkloną już cebulą oraz czosnkiem. Dorzuć do nich oczyszczone wcześniej krewetki i przyprawy. Oprócz uniwersalnej sprawdzi się rozmaryn, oregano lub sos sojowy, który wzmocni smak makaronu z grzybami i krewetkami. Następnie dodaj do pozostałych składników śmietanę, kostkę do pieczenia i zagotuj powstały sos.

Czy wiesz, że? Dzięki zaproponowanym przez nas składnikom sos do makaronu z krewetkami i pieczarkami będzie gęsty i aksamitny. Wymieszaj go z ugotowanym wcześniej makaronem. Do przygotowania krewetek z makaronem i pieczarkami wykorzystaj świderki, penne albo tagliatelle.

Dla urozmaicenia: Krewetki z makaronem posyp też płatkami parmezanu lub miękkim kozim serem. Udekoruj danie świeżymi ziołami, wybierając tymianek oraz rozmaryn. Serwuj makaron z krewetkami i pieczarkami z bagietką skropioną oliwą, posypaną ziołami prowansalskimi i przyrumienioną w piekarniku.