Crème brûlée – co to jest? Jak smakuje i jak jeść?

Sprawdźcie, czym jest crème brûlée. Co to za potrawa, skąd się wywodzi i jak smakuje? Odkrywamy tajemnice jednego z najpopularniejszych deserów.

Crème brûlée – co to za danie?

Co to jest crème brûlée? To tradycyjny przysmak przypisywany kuchni francuskiej, który jest znany niemalże w każdym zakątku świata. Z czego jest crème brûlée? Ten zapiekany deser powstaje ze śmietanki, cukru, żółtek i karmelizowanego cukru. Deser jest doprawiony wanilią, a czasami też czekoladą i innymi składnikami. Crème brûlée przyjmuje postać zapiekanego musu o mocno waniliowym smaku, pokrytego chrupiącą cukrową skorupką.

Do dziś nie ustalono, któremu krajowi zawdzięczamy ten deser. Przyjmuje się, że stworzyli go Francuzi, ale o palmę pierwszeństwa walczą też Hiszpania i Wielka Brytania. Pewne jest tylko to, że pierwszy przepis na waniliowy deser z cukrem pojawił się we francuskiej książce kucharskiej w 1691 roku.

Crème brûlée – jak jeść ten deser?

Crème brûlée podaje się na stół w kokilkach i po uprzednim schłodzeniu. Tuż przed podaniem cukier na powierzchni kremu jest karmelizowany przy użyciu palnika i deser należy zjeść, zanim ta cukrowa skorupka wystygnie. Do jedzenia crème brûlée używa się łyżeczki – należy nią rozbić zewnętrzną warstwę i wybrać środek. Deser podaje się z kawą latte lub tradycyjną małą czarną.

Jak smakuje crème brûlée? Ten przysmak ma delikatnie waniliowy smak, konsystencję budyniu i wyczuwalną słodycz. Zarówno klasyczny, jak i pistacjowy crème brûlée może być doskonałym zwieńczeniem świątecznego obiadu lub uroczystej kolacji, ale równie dobrze można go serwować na przyjęciach.