Serowe bułeczki z jabłkiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

76

489 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2784 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

50 mililitrów

2 łyżeczki

100 gramów

50 gramów

150 gramów

1 sztuka

nadzienie:

1 sztuka

lukier:

140 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię włóż do rondelka i rozpuść razem z mlekiem.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 1

Krok 2

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko wymieszaj mikserem dodając jedno roztrzepane jajko i rozpuszczoną Kasię z mlekiem.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 2

Krok 3

Masę przełóż na posypany mąką stół, dodaj twaróg i szybko zagnieć elastyczne ciasto.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkuj na grubość kilku milimetrów i pokrój na kwadraty o boku 8 cm.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 4

Krok 5

Na każdym kawałku ciasta połóż kawałek jabłuszka, złóż na pół i sklej smarując miejsca zlepiania roztrzepanym jajkiem. Bułeczki ułóż na posmarowanej Kasią blaszce, posmaruj resztą jajka i piecz około 20 minut w 180 st C.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 5

Krok 6

Cukier puder utrzyj z odrobiną mleka by powstał gęsty lukier. Upieczone bułeczki posmaruj lukrem.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 6
18

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 15.09.2016

    Bułeczki wyglądają świetnie :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Uniatowicz-Morawska

    Iwona Uniatowicz-Morawska , 14.09.2016

    chyba nie do końca to jest to ale warunki polowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Uniatowicz-Morawska

    Iwona Uniatowicz-Morawska , 14.09.2016

    dzisiejsze zaskoczenie -wersja z karmelizowanymi gruszkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 14.09.2016

    Cieszymy się, że film rozwiał wszelkie wątpliwości :) Podajemy proporcje na ciasto z przeliczeniem na inne jednostki miary: mąka - 1.2 szklanki, czyli ok. 200 g mleko - 0.2 szklanki, czyli 50 ml proszek do pieczenia - 2 łyżeczki kostka do pieczenia Kasia - 0.4 opakowania, czyli 100 g cukier - 0.2 szklanki, czyli 44 g twaróg - 150 g jajko - 1 sztuka Zachęcamy do korzystania z naszego przelicznika miar i wag - https://www.przepisy.pl/magazyn/majowe-slodkosci/kasia-w-kuchni :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Uniatowicz-Morawska

    Iwona Uniatowicz-Morawska , 13.09.2016

    cale szczęście że jest film instruktażowy bo gramatura to jakaś chińszczyzna;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Woźnica

    Barbara Woźnica , 12.09.2016

    no tak,dokladny przepis jest na filmiku :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Woźnica

    Barbara Woźnica , 12.09.2016

    Ja rowniez nie rozumiem gramatury :-(.A wygladaja tak smakowicie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Bukowska

    Elzbieta Bukowska , 08.09.2016

    Fajnie oby tylko jabłka nie miały za dużo pestycydów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 02.09.2016

    Do ciasta należy dodać ser :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Orszulak

    Barbara Orszulak , 02.09.2016

    do ciasta się ser biały dodaje :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Szwankowska

    Teresa Szwankowska , 02.09.2016

    Zrobił się problem czy w ułamku dziesietnym czy zwykłym,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Berlinski

    Arek Berlinski , 02.09.2016

    a gdzie tu ser bo w tytule jest serowe bułeczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Krawentek

    Paweł Krawentek , 02.09.2016

    Chyba to znaczy, że chodzi o 1 całą szklankę i jedną piątą drugiej szklanki. Bo 0.2 w ułamku dziesiętnym to 1/5 w ułamku zwykłym. Pamiętam jeszcze z podstawówki. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Szwankowska

    Teresa Szwankowska , 02.09.2016

    1 szklanka I jeszcze pół, 0.4 to jedna czwarta, 0.2 to pół szklanki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniela Bartkiewicz

    Daniela Bartkiewicz , 02.09.2016

    Co znaczy 1.2 szklanki? Ktos podpowie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Pietrzak

    Małgorzata Pietrzak , 02.05.2016

    Nie rozumiem gramatury 1.2 szklanki 0.2 szklanki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zuzia kijek

    zuzia kijek , 01.05.2016

    buleczki bardzo fajne! mi bardziiej smakuja z lukrem z soku cytryny zamiaast mleka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Ojciec Szymonka

    Krzysztof Ojciec Szymonka , 24.01.2016

    Smakowało :-) proponuję dać więcej jabłka by czuć je w każdym kęsie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Rogaliki z dżemem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Zobacz również