Serowe bułeczki z jabłkiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

76

472 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2784 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

50 mililitrów

2 łyżeczki

50 gramów

150 gramów

1 sztuka

nadzienie:

1 sztuka

lukier:

140 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię włóż do rondelka i rozpuść razem z mlekiem.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 1

Krok 2

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko wymieszaj mikserem dodając jedno roztrzepane jajko i rozpuszczoną Kasię z mlekiem.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 2

Krok 3

Masę przełóż na posypany mąką stół, dodaj twaróg i szybko zagnieć elastyczne ciasto.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkuj na grubość kilku milimetrów i pokrój na kwadraty o boku 8 cm.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 4

Krok 5

Na każdym kawałku ciasta połóż kawałek jabłuszka, złóż na pół i sklej smarując miejsca zlepiania roztrzepanym jajkiem. Bułeczki ułóż na posmarowanej Kasią blaszce, posmaruj resztą jajka i piecz około 20 minut w 180 st C.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 5

Krok 6

Cukier puder utrzyj z odrobiną mleka by powstał gęsty lukier. Upieczone bułeczki posmaruj lukrem.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 6
18

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Bułeczki wyglądają świetnie :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Uniatowicz-Morawska

    Iwona Uniatowicz-Morawska

    chyba nie do końca to jest to ale warunki polowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Uniatowicz-Morawska

    Iwona Uniatowicz-Morawska

    dzisiejsze zaskoczenie -wersja z karmelizowanymi gruszkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Cieszymy się, że film rozwiał wszelkie wątpliwości :) Podajemy proporcje na ciasto z przeliczeniem na inne jednostki miary: mąka - 1.2 szklanki, czyli ok. 200 g mleko - 0.2 szklanki, czyli 50 ml proszek do pieczenia - 2 łyżeczki kostka do pieczenia Kasia - 0.4 opakowania, czyli 100 g cukier - 0.2 szklanki, czyli 44 g twaróg - 150 g jajko - 1 sztuka Zachęcamy do korzystania z naszego przelicznika miar i wag - https://www.przepisy.pl/magazyn/majowe-slodkosci/kasia-w-kuchni :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Uniatowicz-Morawska

    Iwona Uniatowicz-Morawska

    cale szczęście że jest film instruktażowy bo gramatura to jakaś chińszczyzna;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Woźnica

    Barbara Woźnica

    no tak,dokladny przepis jest na filmiku :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Woźnica

    Barbara Woźnica

    Ja rowniez nie rozumiem gramatury :-(.A wygladaja tak smakowicie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Bukowska

    Elzbieta Bukowska

    Fajnie oby tylko jabłka nie miały za dużo pestycydów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Do ciasta należy dodać ser :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Orszulak

    Barbara Orszulak

    do ciasta się ser biały dodaje :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Szwankowska

    Teresa Szwankowska

    Zrobił się problem czy w ułamku dziesietnym czy zwykłym,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Berlinski

    Arek Berlinski

    a gdzie tu ser bo w tytule jest serowe bułeczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Krawentek

    Paweł Krawentek

    Chyba to znaczy, że chodzi o 1 całą szklankę i jedną piątą drugiej szklanki. Bo 0.2 w ułamku dziesiętnym to 1/5 w ułamku zwykłym. Pamiętam jeszcze z podstawówki. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Szwankowska

    Teresa Szwankowska

    1 szklanka I jeszcze pół, 0.4 to jedna czwarta, 0.2 to pół szklanki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniela Bartkiewicz

    Daniela Bartkiewicz

    Co znaczy 1.2 szklanki? Ktos podpowie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Pietrzak

    Małgorzata Pietrzak

    Nie rozumiem gramatury 1.2 szklanki 0.2 szklanki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zuzia kijek

    zuzia kijek

    buleczki bardzo fajne! mi bardziiej smakuja z lukrem z soku cytryny zamiaast mleka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Ojciec Szymonka

    Krzysztof Ojciec Szymonka

    Smakowało :-) proponuję dać więcej jabłka by czuć je w każdym kęsie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również