Serowe bułeczki z jabłkiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
3004 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
250 gramów
90 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
3 łyżki
3 sztuki
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder. Następnie wrzucamy dokładnie zmielony twaróg. Po chwili wbijamy jajko oraz wlewamy olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy.

Krok 2
Formujemy z niego kulę i odstawiamy na 30 min w temperaturze pokojowej.

Krok 3
Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na 16 prostokątów (ok. 8 x 10 cm). 8 prostokątów nacinamy w dwóch miejscach przez środek.

Krok 4
Jabłka kroimy na kawałki. Posypujemy cynamonem oraz cukrem waniliowym. Na 8 prostokątach nakładamy porcję jabłek.

Krok 5
Brzegi smarujemy roztrzepanym jakiem i sklejamy z naciętymi częściami.

Krok 6
Bułeczki posmarujemy pozostałym jajkiem. Przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Serowe bułeczki z jabłkiem
Kultowa szarlotka na kruchym spodzie, kojarzące się z domową kuchnią i czasami beztroskiego dzieciństwa racuchy, gorący ryż prosto z piekarnika – to tylko kilka propozycji na łakocie z jabłkami w roli głównej. Zapewne każdy łasuch zna je doskonale, więc może pora na słodką odmianę? Serowe bułeczki z jabłkiem i obowiązkową porcją cynamonu zawrócą w głowie miłośnikom słodyczy.
Dla kogo?
Większość składników serowych bułeczek miesza się w jednym naczyniu, więc unikniesz zbędnego bałaganu w kuchni oraz poświęcania czasu na robienie gruntownych porządków. Zdajemy sobie sprawę, że czasem potrafi to odebrać całą przyjemność z gotowania!
Na jaką okazję?
Jabłka to owoce, które dostępne są przez cały rok, więc serowe bułeczki można zajadać na okrągło. Słodkie śniadanie, przekąska w ciągu dnia albo pomysł na podwieczorek? Sam zdecyduj!
Czy wiesz, że?
Wybieraj bardziej kwaśne odmiany owoców (np. szarą renetę) – dzięki temu deser nie będzie mdły.
Dla urozmaicenia:
Jabłkowe nadzienie wzbogacisz garścią rodzynek.