Serowe bułeczki z jabłkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Serowe bułeczki z jabłkiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

81

heart
632 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3008 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

250 gramów

90 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder. Następnie wrzucamy dokładnie zmielony twaróg. Po chwili wbijamy jajko oraz wlewamy olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 1

Krok 2

Formujemy z niego kulę i odstawiamy na 30 min w temperaturze pokojowej.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na 16 prostokątów (ok. 8 x 10 cm). 8 prostokątów nacinamy w dwóch miejscach przez środek.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 3

Krok 4

Jabłka kroimy na kawałki. Posypujemy cynamonem oraz cukrem waniliowym. Na 8 prostokątach nakładamy porcję jabłek.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 4

Krok 5

Brzegi smarujemy roztrzepanym jakiem i sklejamy z naciętymi częściami.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 5

Krok 6

Bułeczki posmarujemy pozostałym jajkiem. Przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serowe bułeczki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowe bułeczki z jabłkiemSerowe bułeczki z jabłkiem

Kultowa szarlotka na kruchym spodzie, kojarzące się z domową kuchnią i czasami beztroskiego dzieciństwa racuchy, gorący ryż prosto z piekarnika – to tylko kilka propozycji na łakocie z jabłkami w roli głównej. Zapewne każdy łasuch zna je doskonale, więc może pora na słodką odmianę? Serowe bułeczki z jabłkiem i obowiązkową porcją cynamonu zawrócą w głowie miłośnikom słodyczy.

Dla kogo?

Większość składników serowych bułeczek miesza się w jednym naczyniu, więc unikniesz zbędnego bałaganu w kuchni oraz poświęcania czasu na robienie gruntownych porządków. Zdajemy sobie sprawę, że czasem potrafi to odebrać całą przyjemność z gotowania!

Na jaką okazję?

Jabłka to owoce, które dostępne są przez cały rok, więc serowe bułeczki można zajadać na okrągło. Słodkie śniadanie, przekąska w ciągu dnia albo pomysł na podwieczorek? Sam zdecyduj!

Czy wiesz, że?

Wybieraj bardziej kwaśne odmiany owoców (np. szarą renetę) – dzięki temu deser nie będzie mdły.

Dla urozmaicenia:

Jabłkowe nadzienie wzbogacisz garścią rodzynek.