Ciasta z jabłkami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z jabłkami

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (22)

Jabłecznik z budyniową nutą
ratingratingratingratingrating

1296

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Z takim deserem dzień od razu staje się lepszy. Nie od dziś wiadomo, że jabłka to produkt, który...
Makowiec japoński z jabłkami
ratingratingratingratingrating

1070

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Cisza jak makiem zasiał? Na pewno nie w kuchni! Zazwyczaj właśnie to pomieszczenie jest sercem do...
Szarlotka z kruszonką
ratingratingratingratingrating

535

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Przedstawiamy prosty przepis na szarlotkę z kruszonką, której trudno się oprzeć. Oprócz kruchego...
Szarlotka
ratingratingratingratingrating

324

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Szarlotka to ponadczasowy deser, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Choć kojarzy się z...
Szarlotka z kokosem
ratingratingratingratingrating

242

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Co prawda szarlotka jednoznacznie kojarzy się z jabłkowym nadzieniem, ale jesteśmy zdania, że sma...
Szarlotka z lodami
ratingratingratingratingrating

198

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przedstawiamy szarlotkę w wersji niesamowicie chrupiącej oraz z dodatkiem lodów. Wyśmienita krusz...
Lekki biszkopt z jabłkami
ratingratingratingratingrating

240

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Delikatne, puszyste ciasto, z owocowym posmakiem – to krótka charakterystyka biszkoptu z jabłkami...
Ciasto z jabłkami i cynamonem
ratingratingratingratingrating

146

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Ciasto z jabłkami, rodzynkami i cynamonem to pewniak. Taki zestaw przypadnie do gustu każdemu wie...
Szarlotka bezglutenowa
ratingratingratingratingrating

182

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Desery bezglutenowe coraz częściej goszczą na polskich stołach. Na ich popularność ma wpływ nie t...
Krucha tarta z jabłkami
ratingratingratingratingrating

145

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
65 min.
Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie skusiłby się na kawałek szarlotki. Tym razem jednak chcemy pok...
Crumble z owocami
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dla niektórych nazwa tego deseru może brzmieć nieco zagadkowo. Z czym to się je? Crumble to owoce...
Placek amerykański
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Jeśli słodką kuchnię amerykańską kojarzycie przede wszystkim z brownie, spróbujcie naszej propozy...
Szarlotka z kruszonką
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Przedstawiamy prosty przepis na szarlotkę z kruszonką, której trudno się oprzeć. Oprócz kruchego...
Placek z jabłkami, pianką i kruszonką
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
150 min.
Deser na bogato! Placek to najlepszy dowód na to, że używając popularnych, łatwo dostępnych produ...
Szarlotka mojej Babci
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
O szarlotce można wypowiadać się tylko w samych superlatywach – przyzna to chyba każdy miłośnik t...
Szarlotka biszkoptowa
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Jabłkowe nadzienie, o wyrazistym owocowym aromacie, a także delikatny spód biszkoptowy – to krótk...
Uśmiech teściowej
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
Jak zyskać przychylność teściowej? Jest na to, co najmniej kilka sprawdzonych sposobów, a jednym...
Babka z jabłkami
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Można być wiernym fanem szarlotki, ale każdy, nawet najlepszy przepis w końcu powszednieje. W tak...
SZARLOTKA SYPANA MAMY
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z jabłkamiCiasta z jabłkami

Wśród ciast z jabłkami zdecydowanie króluje szarlotka. Ma charakterystyczny zapach i smak, głównie ze względu na często używany do jej przyrządzenia cynamon. Świetnie wygląda podana z gałkami lodów, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Do jej przygotowania potrzebujesz ciasta na bazie mąki, żółtek, margaryny do pieczenia oraz cukru (lub cukru pudru). Dzięki żółtkom wyrobione ciasto zyska złoty kolor. Podziel je na dwie nierównomierne części – większą wyłożysz blachę, natomiast mniejszą wykorzystasz na wierzch. Jeśli nie chcesz, aby placek przywierał do ścianek naczynia, skorzystaj z papieru do pieczenia. Opcjonalnie formę możesz wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Nadzienie jabłkowe przygotuj według upodobań. Na przykład owoce możesz usmażyć w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru i cynamonu. Możesz także wypróbować wersji z jabłkami startymi na tarce. Użyj do pieczenia kwaśnych gatunków jabłek, np. szarych renet. Dobrym sposobem będzie również skropienie ich sokiem z cytryny. Ciekawą propozycją jest także dodanie kilku łyżek ulubionych powideł. Jeśli chcesz, by krem był puszysty, dodaj do niego ubite na sztywno białka z cukrem waniliowym. Przełóż na podpieczony spód i przykryj pozostałą częścią ciasta. Do wypieków z jabłkami pasuje klasyczna kruszonka lub kruszonka w wersji z mielonymi migdałami. Ta druga będzie nieco bardziej chrupiąca. Wypróbuj obu wariantów. Szarlotkę podawaj na zimno lub gorąco. Jabłka możesz wykorzystać do wielu innych deserów, przygotuj z nich np. kwaśną masę jabłkową z galaretką cytrynową. Wmieszaj w nią rozdrobnione, podduszone jabłka. Dzięki żelatynie stanie się spoista i gęsta. Możesz serwować ją w postaci obtoczonych w cukrze galaretek lub dodać do wybranego ciasta. Smacznie skomponuje się na przykład z biszkoptami oraz owocowymi sernikami. Starte na tarce jabłka wykorzystaj także jako dodatek do deseru makowego. Natomiast podsmażone z cynamonem mogą okazać się pysznym nadzieniem do drożdżówek. Sprawdź nasze przepisy i upiecz ciasto z jabłkami.