Przepisy na Ciasta z jabłkami
23 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Ciasta z jabłkami
Wśród ciast z jabłkami zdecydowanie króluje szarlotka. Ma charakterystyczny zapach i smak, głównie ze względu na często używany do jej przyrządzenia cynamon. Świetnie wygląda podana z gałkami lodów, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Do jej przygotowania potrzebujesz ciasta na bazie mąki, żółtek, margaryny do pieczenia oraz cukru (lub cukru pudru). Dzięki żółtkom wyrobione ciasto zyska złoty kolor. Podziel je na dwie nierównomierne części – większą wyłożysz blachę, natomiast mniejszą wykorzystasz na wierzch. Jeśli nie chcesz, aby placek przywierał do ścianek naczynia, skorzystaj z papieru do pieczenia. Opcjonalnie formę możesz wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Nadzienie jabłkowe przygotuj według upodobań. Na przykład owoce możesz usmażyć w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru i cynamonu. Możesz także wypróbować wersji z jabłkami startymi na tarce. Użyj do pieczenia kwaśnych gatunków jabłek, np. szarych renet. Dobrym sposobem będzie również skropienie ich sokiem z cytryny. Ciekawą propozycją jest także dodanie kilku łyżek ulubionych powideł. Jeśli chcesz, by krem był puszysty, dodaj do niego ubite na sztywno białka z cukrem waniliowym. Przełóż na podpieczony spód i przykryj pozostałą częścią ciasta. Do wypieków z jabłkami pasuje klasyczna kruszonka lub kruszonka w wersji z mielonymi migdałami. Ta druga będzie nieco bardziej chrupiąca. Wypróbuj obu wariantów. Szarlotkę podawaj na zimno lub gorąco. Jabłka możesz wykorzystać do wielu innych deserów, przygotuj z nich np. kwaśną masę jabłkową z galaretką cytrynową. Wmieszaj w nią rozdrobnione, podduszone jabłka. Dzięki żelatynie stanie się spoista i gęsta. Możesz serwować ją w postaci obtoczonych w cukrze galaretek lub dodać do wybranego ciasta. Smacznie skomponuje się na przykład z biszkoptami oraz owocowymi sernikami. Starte na tarce jabłka wykorzystaj także jako dodatek do deseru makowego. Natomiast podsmażone z cynamonem mogą okazać się pysznym nadzieniem do drożdżówek. Sprawdź nasze przepisy i upiecz ciasto z jabłkami.



