Ciasta z jabłkami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z jabłkami

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (23)

Jabłecznik z budyniową nutą
ratingratingratingratingrating

1307

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Z jabłecznikiem z budyniem na kruchym cieście dzień od razu staje się lepszy. Nie od dziś wiadomo...
Makowiec japoński z jabłkami
ratingratingratingratingrating

1077

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Cisza jak makiem zasiał? Na pewno nie w kuchni! Zazwyczaj właśnie to pomieszczenie jest sercem do...
Szarlotka z kruszonką
ratingratingratingratingrating

543

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Przedstawiamy prosty przepis na szarlotkę z kruszonką, której trudno się oprzeć. Oprócz kruchego...
Szarlotka
ratingratingratingratingrating

330

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Szarlotka to ponadczasowy deser, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Choć kojarzy się z...
Szarlotka z kokosem
ratingratingratingratingrating

257

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Co prawda szarlotka jednoznacznie kojarzy się z jabłkowym nadzieniem, ale jesteśmy zdania, że sma...
Szarlotka z lodami
ratingratingratingratingrating

202

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Otulający zapach szarlotki na ciepło, który rozprzestrzenia się po domu – dla wielu z nas to powr...
Lekki biszkopt z jabłkami
ratingratingratingratingrating

245

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Delikatne, puszyste ciasto, z owocowym posmakiem – to krótka charakterystyka biszkoptu z jabłkami...
Ciasto z jabłkami i cynamonem
ratingratingratingratingrating

161

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Ciasto z jabłkami, rodzynkami i cynamonem to pewniak. Taki zestaw przypadnie do gustu każdemu wie...
Szarlotka bezglutenowa
ratingratingratingratingrating

189

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Desery bezglutenowe coraz częściej goszczą na polskich stołach. Na ich popularność ma wpływ nie t...
Krucha tarta z jabłkami
ratingratingratingratingrating

150

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
65 min.
Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie skusiłby się na kawałek szarlotki. Tym razem jednak chcemy pok...
Serowe bułeczki z jabłkiem
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kultowa szarlotka na kruchym spodzie, kojarzące się z domową kuchnią i czasami beztroskiego dziec...
Crumble z owocami
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dla niektórych nazwa tego deseru może brzmieć nieco zagadkowo. Z czym to się je? Crumble to owoce...
Placek amerykański
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Jeśli słodką kuchnię amerykańską kojarzysz przede wszystkim z brownie, spróbuj naszej propozycji...
Szarlotka z kruszonką
ratingratingratingratingrating

85

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Przedstawiamy prosty przepis na szarlotkę z kruszonką, której trudno się oprzeć. Oprócz kruchego...
Placek z jabłkami, pianką i kruszonką
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
150 min.
Deser na bogato! Placek to najlepszy dowód na to, że używając popularnych, łatwo dostępnych produ...
Szarlotka mojej Babci
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
O szarlotce można wypowiadać się tylko w samych superlatywach – przyzna to chyba każdy miłośnik t...
Szarlotka biszkoptowa
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Jabłkowe nadzienie, o wyrazistym owocowym aromacie, a także delikatny spód biszkoptowy – to krótk...
Uśmiech teściowej
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
Jak zyskać przychylność teściowej? Jest na to, co najmniej kilka sprawdzonych sposobów, a jednym...
Babka z jabłkami
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Można być wiernym fanem szarlotki, ale każdy, nawet najlepszy przepis w końcu powszednieje. W tak...
Szarlotka sypana
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Czy są z nami fani słodyczy? Jeżeli tak, to koniecznie musicie spróbować naszego przepisu na szar...
SZARLOTKA SYPANA MAMY
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z jabłkamiCiasta z jabłkami

Wśród ciast z jabłkami zdecydowanie króluje szarlotka. Ma charakterystyczny zapach i smak, głównie ze względu na często używany do jej przyrządzenia cynamon. Świetnie wygląda podana z gałkami lodów, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Do jej przygotowania potrzebujesz ciasta na bazie mąki, żółtek, margaryny do pieczenia oraz cukru (lub cukru pudru). Dzięki żółtkom wyrobione ciasto zyska złoty kolor. Podziel je na dwie nierównomierne części – większą wyłożysz blachę, natomiast mniejszą wykorzystasz na wierzch. Jeśli nie chcesz, aby placek przywierał do ścianek naczynia, skorzystaj z papieru do pieczenia. Opcjonalnie formę możesz wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Nadzienie jabłkowe przygotuj według upodobań. Na przykład owoce możesz usmażyć w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru i cynamonu. Możesz także wypróbować wersji z jabłkami startymi na tarce. Użyj do pieczenia kwaśnych gatunków jabłek, np. szarych renet. Dobrym sposobem będzie również skropienie ich sokiem z cytryny. Ciekawą propozycją jest także dodanie kilku łyżek ulubionych powideł. Jeśli chcesz, by krem był puszysty, dodaj do niego ubite na sztywno białka z cukrem waniliowym. Przełóż na podpieczony spód i przykryj pozostałą częścią ciasta. Do wypieków z jabłkami pasuje klasyczna kruszonka lub kruszonka w wersji z mielonymi migdałami. Ta druga będzie nieco bardziej chrupiąca. Wypróbuj obu wariantów. Szarlotkę podawaj na zimno lub gorąco. Jabłka możesz wykorzystać do wielu innych deserów, przygotuj z nich np. kwaśną masę jabłkową z galaretką cytrynową. Wmieszaj w nią rozdrobnione, podduszone jabłka. Dzięki żelatynie stanie się spoista i gęsta. Możesz serwować ją w postaci obtoczonych w cukrze galaretek lub dodać do wybranego ciasta. Smacznie skomponuje się na przykład z biszkoptami oraz owocowymi sernikami. Starte na tarce jabłka wykorzystaj także jako dodatek do deseru makowego. Natomiast podsmażone z cynamonem mogą okazać się pysznym nadzieniem do drożdżówek. Sprawdź nasze przepisy i upiecz ciasto z jabłkami.