Z czym to się je?

Bez cienia wątpliwości jabłko można uznać za najpopularniejszy owoc, pojawiający się w polskich kuchniach. Łatwość jedzenia w dowolnych warunkach sprawia, że często towarzyszy nam jako przekąska w pracy, szkole, na spacerze czy wycieczce. Kuliste owoce w zależności od odmiany mogą różnić się smakiem, aromatem i kolorem skórki. Żółte, jasnozielone, czy intensywnie czerwone – wybór jest ogromny. Jabłka mogą różnić się także kulinarnym zastosowaniem. Smakują wyśmienicie na surowo, po obróbce termicznej, w formie przetworów, deserów i dodatków do wytrawnych dań. W jakiej postaci najlepiej podawać jabłka? Ilu kucharzy, tyle przepisów.
Dojrzałe jabłka zazwyczaj charakteryzują się słodkim, ewentualnie lekko kwaskowatym smakiem. Jasny i chrupki miąższ pełen jest doskonałego soku. Gładka i cienka skórka sprawia, że w większości przepisów nie ma potrzeby ich obierać. Dzięki temu zachowamy jeszcze więcej cennych dla zdrowia witamin. Jabłka pokrojone w cienkie plasterki ze skórką będą pełnić funkcję w pełni jadalnej i efektownej dekoracji do deserów i różnorodnych napojów.
Jednym z najbardziej oczywistych będzie sok jabłkowy. Świetnie smakuje solo, ale często mieszany jest także z innymi owocami. Jabłka fantastycznie łączą się z marchewką, o czym można przekonać się nie tylko podczas przygotowania popularnej surówki. Mix owoców z karotką tworzy gęsty, apetyczny napój. Jabłka nadają się do przygotowania kompotów, w tym tego najsłynniejszego – wigilijnego, do którego potrzebujemy suszonych owoców.
Zanim jednak poddamy jabłka ucieraniu, mieleniu, siekaniu, pieczeniu czy smażeniu, przygotujmy świeżą, pachnącą sałatkę owocową. Koniecznie miejmy pod ręką gruszki, banany i rodzynki. Winogrona i pomarańcze także się przydadzą. Kilka kropel soku z cytryny z odrobiną miodu pozwoli przyrządzić prosty, ale znakomity dressing do całej potrawy. Podawajmy ją w formie przekąski lub naturalnie słodkiego deseru.
Jabłko znajdziemy w większości przepisów na legendarną sałatkę jarzynową, która od lat jest przebojem wszystkich rodzinnych uroczystości. Owoc wspaniale uzupełnia smaki marchewki, pietruszki, groszku i ogórków. Łączmy go w surówkach z selerem i porem. Niewielka porcja chrzanu albo imbiru doda całości charakteru. Takie zestawienia bardzo dobrze pasują do wędzonych ryb. Przy okazji pamiętajmy o doskonałym smaku śledzi z jabłkiem.
Co prawda nie ma problemów z dostępnością tych uniwersalnych owoców niezależnie od pory roku, lecz jabłka są ulubieńcami wielu miłośników robienia przetworów. Dżemy, konfitury, musy i przeciery są doskonałym uzupełnieniem pieczonych mięs albo naleśników.
Ponadczasowym daniem, które ucieszy smakoszy w każdym wieku, są jabłka w cieście, czyli popularne racuchy. Do przygotowania nawet z bardziej kwaśnych egzemplarzy. Niewielka ilość cukru pudru będzie nie tylko apetyczną dekoracją, ale także zrównoważy cierpki smak. Pieczony ryż z jabłkami to kolejny przepis, który pewnie wielu z nas kojarzy z dzieciństwa. Ciekawym urozmaiceniem będą jabłka pieczone w całości. Cynamon to przyprawa obowiązkowa! Z pewnością nie trzeba o tym przypominać fanom niezrównanej szarlotki. To prawdopodobnie pierwsze ciasto, o którym myślimy, gdy z zakupów przynosimy soczyste, rumiane owoce.
Jabłka warto wykorzystywać nie tylko w porze deseru lub podwieczorku. Pokrojone w drobną kostkę będą idealnym uzupełnieniem porannej owsianki. Doskonale pasują do wieprzowiny, zwłaszcza duszonej. Pieczona kaczka z jabłkami to przykuwająca wzrok potrawa, która uświetni każdy świąteczny stół.
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Owoce oraz ich właściwości smakowe i prozdrowotne były znane ludzkości około 6500 r. p.n.e.
- Jabłonie pochodzą z Azji Środkowej. Nasiona owoców były transportowane Jedwabnym Szlakiem między innymi przez Azję Mniejszą, docierając na wybrzeża Morza Czarnego. W ten sposób trafiły do Europy.
- Wyróżnia się ponad 10 tysięcy odmian jabłek, występujących w prawie każdej strefie klimatycznej. Jest z czego wybierać!
- Rozkrojone cząstki jabłek szybko brązowieją, tracąc swój kuszący, apetyczny wygląd. Można temu w prosty sposób przeciwdziałać, skrapiając owoce sokiem z cytryny, pomarańczy lub limonki.
- Amerykańska wersja szarlotki – okrągły placek apple pie jest nieoficjalny, kulinarnym symbolem Stanów Zjednoczonych. Jabłonie dotarły na ten kontynent w XVII wieku za sprawą angielskich pielgrzymów.
- Inspiracje na smakowite wykorzystanie jabłek znajdziemy w kuchniach wielu innych krajów. Austriacki strudel, czyli wielowarstwowe ciasto z rodzynkami cieszy się popularnością od czasów panowania dynastii Habsburgów. Appelflap to z kolei holenderski deser w trójkątnym kształcie wypiekany z ciasta francuskiego.
Zainspiruj się!

Wiele potraw na bardzo bogatą i ciekawą historię. Nazwa jednego z najbardziej znanych i lubianych ciast miała powstać na cześć cesarzowej Rosji Aleksandry Fiodorownej, znanej jako Charlotta Pruska. Dziś królewski przysmak możemy przyrządzić we własnej kuchni, a przepis na szarlotkę z lodami znacznie ułatwi nam to zadanie. Apetyczny zapach owoców i cynamonu sprawi, że trudno będzie doczekać się degustacji. Krucha tarta z jabłkami to propozycja dla kucharzy, którzy z zapałem szukają nowych pomysłów. Inna wersja ciasta z jabłkami też smakuje wybornie.
Gdy przychodzi ochota na coś słodkiego, ale nie mamy czasu na robienie bardziej skomplikowanych wypieków od podstaw, puszyste placki z jabłkami będą rozwiązaniem idealnym. To zaledwie kilka prostych składników, ale smak wyśmienity. Przepadamy za świeżymi owocami, lecz pieczone jabłko i maślanka najlepiej smakuje na gorąco. Czas pieczenia skrócimy, wybierając jabłka o miękkim miąższu.
Codzienne, mało pracochłonne posiłki wcale nie muszą być nudne. Do wątróbki drobiowej z jabłkiem przekona się każdy, kto do tej pory sceptycznie podchodził do tego rodzaju mięsa. Tak samo schab z jabłkami zachwyci podniebienia nawet najbardziej zatwardziałych tradycjonalistów. W pyszny sposób poznamy kolejne, mniej oczywiste oblicze schabowego.
Przyszła pora na potrawę niezwykle uniwersalną – sałatkę z selera i buraczków z jabłkiem, która sprawdzi się w roli lunchu na wynos, przekąski w ciągu dnia albo smakowitej kolacji. Nie zapominajmy o jabłkach, gdy przygotowujemy wykwintną ucztę. Pieczona gęś z jabłkami będzie niezapomnianą, kulinarną atrakcją w czasie ważnego przyjęcia.
powrót do góryDla zdrowia!

Gdy mamy ochotę na spałaszowanie surowego jabłka, nie pozbywajmy się skórki. Tuż pod nią gromadzi się znaczna ilość witaminy C, która dba o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Warto wiedzieć, że z im bardziej kwaśną odmianą jabłka mamy do czynienia, tym zawartość tego cennego składnika jest większa.
Znajdująca się w jabłkach witamina A pomaga zachować zdrową skórę. Przyczynia się również do utrzymania właściwego metabolizmu żelaza. Jabłka naturalnie zawierają potas, który ma pozytywny wpływ na działanie układu nerwowego.
powrót do góry
Komentarze (0)