Wątróbka drobiowa z jabłkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

338 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

612 osób wydrukowało

Pobierz pdf

652 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

50 dekagramów

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka umyj, zostaw nieobrane, usuń gniazda nasienne i pokrój na osiem części. Skrop sokiem z cytryny.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowane jabłka podsmaż kilka minut na tłuszczu, dodaj majeranek i odstaw.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 2

Krok 3

Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebule pokrojoną w talarki na złotawy kolor.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 3

Krok 4

Wątróbkę opłucz, oczyść, wysusz i oprósz lekko mąką oraz przyprawą Knorr.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 4

Krok 5

Usmaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 5

Krok 6

Do wątróbki przełóż cebulę z jabłkami i podsmaż jeszcze chwilę.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Urszula Damas Jaskuła

    Urszula Damas Jaskuła

    Ja zawsze daję jabłko.....mniam....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Koch

    Dagmara Koch

    Rewelacja :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Cielecka

    Dorota Cielecka

    mniam;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Cielecka

    Dorota Cielecka

    mniam;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wątróbka drobiowa z jabłkiemWątróbka drobiowa z jabłkiem

Najsmaczniejsze i najchętniej jedzone podroby w Polsce to drobiowa i wieprzowa świeżutka smażona wątróbka, o smaku i aromacie nie do podrobienia. Nawet drapieżniki zaczynają pożerać swoje ofiary właśnie od ich smacznego wnętrza. W różnych kulturach przyrządza się także mózgi, ozory, serca, płuca, genitalia czy nawet oczy. Kto ma przed oczami niedosmażoną, na wpół surową wątróbkę, pozostawiającą na talerzu ślady krwi, którą raczyły nas w dzieciństwie mamy i babcie, powinien spróbować tego wyjątkowego przepisu na wątróbkę drobiową duszoną z jabłkiem. Oczyszczoną wątróbkę posyp przyprawą do mięs Knorr, lekko oprósz mąką i porządnie usmaż z obu stron. Oddzielnie podduś soczyste ćwiartki nieobranych jabłek z majerankiem i krążkami cebuli. Połączone składniki zostaw jeszcze na kilka minut na patelni i wyłóż na talerze z dodatkiem ugotowanych ziemniaków w mundurkach lub pełnoziarnistego, lubianego przez wszystkich razowego chleba, pokrojonego w grube pajdy, idealnego do moczenia w tłuszczu z talerza.