Wątróbka drobiowa z jabłkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

351 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

612 osób wydrukowało

Pobierz pdf

652 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 łyżka

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka umyj, zostaw nieobrane, usuń gniazda nasienne i pokrój na osiem części. Skrop sokiem z cytryny.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowane jabłka podsmaż kilka minut na tłuszczu, dodaj majeranek i odstaw.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 2

Krok 3

Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebule pokrojoną w talarki na złotawy kolor.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 3

Krok 4

Wątróbkę opłucz, oczyść, wysusz i oprósz lekko mąką oraz przyprawą Knorr.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 4

Krok 5

Usmaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 5

Krok 6

Do wątróbki przełóż cebulę z jabłkami i podsmaż jeszcze chwilę.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Urszula Damas Jaskuła

    Urszula Damas Jaskuła , 09.11.2016

    Ja zawsze daję jabłko.....mniam....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Koch

    Dagmara Koch , 03.03.2016

    Rewelacja :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Cielecka

    Dorota Cielecka , 16.05.2015

    mniam;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Cielecka

    Dorota Cielecka , 16.05.2015

    mniam;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wątróbka drobiowa z jabłkiemWątróbka drobiowa z jabłkiem

Najsmaczniejsze i najchętniej jedzone podroby w Polsce to drobiowa i wieprzowa świeżutka smażona wątróbka, o smaku i aromacie nie do podrobienia. Nawet drapieżniki zaczynają pożerać swoje ofiary właśnie od ich smacznego wnętrza. W różnych kulturach przyrządza się także mózgi, ozory, serca, płuca, genitalia czy nawet oczy. Kto ma przed oczami niedosmażoną, na wpół surową wątróbkę, pozostawiającą na talerzu ślady krwi, którą raczyły nas w dzieciństwie mamy i babcie, powinien spróbować tego wyjątkowego przepisu na wątróbkę drobiową duszoną z jabłkiem. Oczyszczoną wątróbkę posyp przyprawą do mięs Knorr, lekko oprósz mąką i porządnie usmaż z obu stron. Oddzielnie podduś soczyste ćwiartki nieobranych jabłek z majerankiem i krążkami cebuli. Połączone składniki zostaw jeszcze na kilka minut na patelni i wyłóż na talerze z dodatkiem ugotowanych ziemniaków w mundurkach lub pełnoziarnistego, lubianego przez wszystkich razowego chleba, pokrojonego w grube pajdy, idealnego do moczenia w tłuszczu z talerza.