Wątróbka drobiowa z jabłkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wątróbka drobiowa z jabłkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

356 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

617 osób wydrukowało

Pobierz pdf

654 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 łyżka

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka umyj, zostaw nieobrane, usuń gniazda nasienne i pokrój na osiem części. Skrop sokiem z cytryny.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowane jabłka podsmaż kilka minut na tłuszczu, dodaj majeranek i odstaw.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 2

Krok 3

Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebule pokrojoną w talarki na złotawy kolor.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 3

Krok 4

Wątróbkę opłucz, oczyść, wysusz i oprósz lekko mąką oraz przyprawą Knorr.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 4

Krok 5

Usmaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 5

Krok 6

Do wątróbki przełóż cebulę z jabłkami i podsmaż jeszcze chwilę.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Urszula Damas Jaskuła

    Urszula Damas Jaskuła , 09.11.2016

    Ja zawsze daję jabłko.....mniam....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Koch

    Dagmara Koch , 03.03.2016

    Rewelacja :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Cielecka

    Dorota Cielecka , 16.05.2015

    mniam;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Cielecka

    Dorota Cielecka , 16.05.2015

    mniam;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wątróbka drobiowa z jabłkiemWątróbka drobiowa z jabłkiem

Najsmaczniejsze i najchętniej jedzone podroby w Polsce to drobiowa i wieprzowa świeżutka smażona wątróbka, o smaku i aromacie nie do podrobienia. Nawet drapieżniki zaczynają pożerać swoje ofiary właśnie od ich smacznego wnętrza. W różnych kulturach przyrządza się także mózgi, ozory, serca, płuca, genitalia czy nawet oczy. Kto ma przed oczami niedosmażoną, na wpół surową wątróbkę, pozostawiającą na talerzu ślady krwi, którą raczyły nas w dzieciństwie mamy i babcie, powinien spróbować tego wyjątkowego przepisu na wątróbkę drobiową duszoną z jabłkiem. Oczyszczoną wątróbkę posyp przyprawą do mięs Knorr, lekko oprósz mąką i porządnie usmaż z obu stron. Oddzielnie podduś soczyste ćwiartki nieobranych jabłek z majerankiem i krążkami cebuli. Połączone składniki zostaw jeszcze na kilka minut na patelni i wyłóż na talerze z dodatkiem ugotowanych ziemniaków w mundurkach lub pełnoziarnistego, lubianego przez wszystkich razowego chleba, pokrojonego w grube pajdy, idealnego do moczenia w tłuszczu z talerza.