
Składniki
50 dekagramów
1 łyżka
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka umyj, zostaw nieobrane, usuń gniazda nasienne i pokrój na osiem części. Skrop sokiem z cytryny.

Krok 2
Tak przygotowane jabłka podsmaż kilka minut na tłuszczu, dodaj majeranek i odstaw.

Krok 3
Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebule pokrojoną w talarki na złotawy kolor.

Krok 4
Wątróbkę opłucz, oczyść, wysusz i oprósz lekko mąką oraz przyprawą Knorr.

Krok 5
Usmaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

Krok 6
Do wątróbki przełóż cebulę z jabłkami i podsmaż jeszcze chwilę.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
Najsmaczniejsze i najchętniej jedzone podroby w Polsce to drobiowa i wieprzowa smażona wątróbka. Jej smak i aromat są nie do podrobienia. Co się stanie, jeśli połączymy wątróbkę drobiową z jabłkiem? Na skosztowanie dania skuszą się nawet te osoby, które do tej pory omijały ten nieco kontrowersyjny rodzaj mięsa szerokim łukiem. Chrupiąca wątróbka drobiowa z jabłkiem ma szansę całkowicie zmienić zdanie każdego niedowiarka.
Dla kogo?
Kto ma przed oczami niedosmażoną, na wpół surową wątróbkę, powinien spróbować tego wyjątkowego przepisu na wątróbkę drobiową duszoną z jabłkiem. Do pewnych smaków trzeba dorosnąć lub po prostu odkryć właściwą recepturę.
Na jaką okazję?
Oczyszczoną wątróbkę posyp przyprawą do mięs Knorr, lekko oprósz mąką i porządnie usmaż z obu stron. Oddzielnie podduś soczyste ćwiartki nieobranych jabłek z majerankiem i krążkami cebuli. Tak przygotowana wątróbka drobiowa – przepis z cebulką i jabłkiem – jest trafionym pomysłem na szybki obiad albo kolację, jeśli w ciągu dnia nie było czasu na ciepły posiłek.
Czy wiesz, że?
W różnych kulturach przyrządza się także mózgi, ozory, serca, płuca, genitalia czy nawet oczy. Spokojnie, wątróbka z jabłkiem i cebulą nie dostarczy aż tak ekstremalnych wrażeń, ale z pewnością będzie pyszna.
Dla urozmaicenia:
Połączone składniki zostaw jeszcze na kilka minut na patelni. Gotową wątróbkę z jabłkiem wyłóż na talerze z dodatkiem ugotowanych ziemniaków w mundurkach lub pełnoziarnistego, lubianego przez wszystkich razowego chleba. Pokrój go w grube pajdy, idealnego do moczenia w tłuszczu z talerza.