Wątróbka z jabłkiem: drobiowa – przepis z cebulką | Przepisy.pl pixel

Wątróbka drobiowa z jabłkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

377 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

708 osób wydrukowało

Pobierz pdf

840 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 łyżka

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka umyj, zostaw nieobrane, usuń gniazda nasienne i pokrój na osiem części. Skrop sokiem z cytryny.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowane jabłka podsmaż kilka minut na tłuszczu, dodaj majeranek i odstaw.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 2

Krok 3

Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebule pokrojoną w talarki na złotawy kolor.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 3

Krok 4

Wątróbkę opłucz, oczyść, wysusz i oprósz lekko mąką oraz przyprawą Knorr.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 4

Krok 5

Usmaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 5

Krok 6

Do wątróbki przełóż cebulę z jabłkami i podsmaż jeszcze chwilę.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - Krok 6
8

Opinie o przepisie

  • Ewa

    Ewa , 30.09.2024

    Bardzo dobra i smaczna wątróbka !!! Polecam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • tadziowa2393

    tadziowa2393 , 20.06.2024

    Zawsze z jabłkiem i miękką cebulką ! Jest pyszna i delikatna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kosu

    kosu , 16.01.2023

    zrobiłem, wygląda super, smak rewelka, jabłko robi robote

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna

    Hanna , 06.01.2022

    Wypróbuję jeszcze nie robiłam z jablkiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Damas Jaskuła

    Urszula Damas Jaskuła , 09.11.2016

    Ja zawsze daję jabłko.....mniam....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Koch

    Dagmara Koch , 03.03.2016

    Rewelacja :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Cielecka

    Dorota Cielecka , 16.05.2015

    mniam;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Cielecka

    Dorota Cielecka , 16.05.2015

    mniam;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
15 osób ogląda przepis:
Bitki wołowe w winie
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wątróbka drobiowa z jabłkiemWątróbka drobiowa z jabłkiem

Najsmaczniejsze i najchętniej jedzone podroby w Polsce to drobiowa i wieprzowa smażona wątróbka. Jej smak i aromat są nie do podrobienia. Co się stanie, jeśli połączymy wątróbkę drobiową z jabłkiem? Na skosztowanie dania skuszą się nawet te osoby, które do tej pory omijały ten nieco kontrowersyjny rodzaj mięsa szerokim łukiem. Chrupiąca wątróbka drobiowa z jabłkiem ma szansę całkowicie zmienić zdanie każdego niedowiarka.

Dla kogo?

Kto ma przed oczami niedosmażoną, na wpół surową wątróbkę, powinien spróbować tego wyjątkowego przepisu na wątróbkę drobiową duszoną z jabłkiem. Do pewnych smaków trzeba dorosnąć lub po prostu odkryć właściwą recepturę.

Na jaką okazję?

Oczyszczoną wątróbkę posyp przyprawą do mięs Knorr, lekko oprósz mąką i porządnie usmaż z obu stron. Oddzielnie podduś soczyste ćwiartki nieobranych jabłek z majerankiem i krążkami cebuli. Tak przygotowana wątróbka drobiowa – przepis z cebulką i jabłkiem – jest trafionym pomysłem na szybki obiad albo kolację, jeśli w ciągu dnia nie było czasu na ciepły posiłek.

Czy wiesz, że?

W różnych kulturach przyrządza się także mózgi, ozory, serca, płuca, genitalia czy nawet oczy. Spokojnie, wątróbka z jabłkiem i cebulą nie dostarczy aż tak ekstremalnych wrażeń, ale z pewnością będzie pyszna.

Dla urozmaicenia:

Połączone składniki zostaw jeszcze na kilka minut na patelni. Gotową wątróbkę z jabłkiem wyłóż na talerze z dodatkiem ugotowanych ziemniaków w mundurkach lub pełnoziarnistego, lubianego przez wszystkich razowego chleba. Pokrój go w grube pajdy, idealnego do moczenia w tłuszczu z talerza.