
Składniki
2 łyżeczki
800 gramów
3 sztuki
1 szklanka
0.33 szklanki
1 sztuka
1 szklanka
2 szklanki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
obrać jabłka i skropić sokiem z cytryny
Krok 2
oddzielić żółtka od białek. żółtka utrzeć z cukrem
Krok 3
dodać miękkie masło i mleko. rozmieszać dokładnie
Krok 4
ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać
Krok 5
dodać jabłka i delikatnie wymieszać
Krok 6
formę natrzeć masłem i wysypać bułką tartą
Krok 7
wylać ciasto do formy i posypać orzechami
Krok 8
piec około godziny w 170°. Sprawdzić patyczkiem
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























