Włoskie ciasto z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoskie ciasto z jabłkami

Autor: Tomasz Rog

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

800 gramów

3 sztuki

1 szklanka

0.33 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

2 szklanki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

obrać jabłka i skropić sokiem z cytryny

Krok 2

oddzielić żółtka od białek. żółtka utrzeć z cukrem

Krok 3

dodać miękkie masło i mleko. rozmieszać dokładnie

Krok 4

ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać

Krok 5

dodać jabłka i delikatnie wymieszać

Krok 6

formę natrzeć masłem i wysypać bułką tartą

Krok 7

wylać ciasto do formy i posypać orzechami

Krok 8

piec około godziny w 170°. Sprawdzić patyczkiem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej