
Składniki
2 łyżeczki
800 gramów
3 sztuki
1 szklanka
0.33 szklanki
1 sztuka
1 szklanka
2 szklanki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
obrać jabłka i skropić sokiem z cytryny
Krok 2
oddzielić żółtka od białek. żółtka utrzeć z cukrem
Krok 3
dodać miękkie masło i mleko. rozmieszać dokładnie
Krok 4
ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać
Krok 5
dodać jabłka i delikatnie wymieszać
Krok 6
formę natrzeć masłem i wysypać bułką tartą
Krok 7
wylać ciasto do formy i posypać orzechami
Krok 8
piec około godziny w 170°. Sprawdzić patyczkiem
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























