
Składniki
340 gramów
200 gramów
1 sztuka
80 gramów
2 łyżeczki
1.5 kilograma
3 łyżeczki
2 łyżeczki
1 łyżka
3 sztuki
190 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
zrobic ciasto kruche i włożycz na godzinę do lodówki. Wymieszać mąkę ,jajko, cukier,oraz masło i dobrzez zagnieść.
Krok 2
obrać I pokroić w kostkę jabłka. przełożyć do rondla dodac sok z cytryny cukier i cynamon dusić około 20min.
Krok 3
wolozycz do blachy połowę ciasta kruchego ponakuwac widelcem wyłożyć jabłka.
Krok 4
zrobić piankie. Do wysokiej miski dać bialka i lekko ubić potem stopniowo lyzka po łyżce dodawać cukier gdy cukier się dokładnie rozpuści dodać 2 łyżki skrobi (może być budyń beż cukru też 2 łyżki najlepj waniliowy)
Krok 5
wyłożyć piankę na ciasto na koni3c na samą górę zetrzeć pozostała część ciasta i wlozyc na piekarnika nagrzanego do 180° na 60min. SMACZNEGO!!!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej