Jabłecznik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jabłecznik

Autor: Julia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

340 gramów

200 gramów

1 sztuka

80 gramów

2 łyżeczki

1.5 kilograma

3 łyżeczki

2 łyżeczki

1 łyżka

3 sztuki

190 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

zrobic ciasto kruche i włożycz na godzinę do lodówki. Wymieszać mąkę ,jajko, cukier,oraz masło i dobrzez zagnieść.

Krok 2

obrać I pokroić w kostkę jabłka. przełożyć do rondla dodac sok z cytryny cukier i cynamon dusić około 20min.

Krok 3

wolozycz do blachy połowę ciasta kruchego ponakuwac widelcem wyłożyć jabłka.

Krok 4

zrobić piankie. Do wysokiej miski dać bialka i lekko ubić potem stopniowo lyzka po łyżce dodawać cukier gdy cukier się dokładnie rozpuści dodać 2 łyżki skrobi (może być budyń beż cukru też 2 łyżki najlepj waniliowy)

Krok 5

wyłożyć piankę na ciasto na koni3c na samą górę zetrzeć pozostała część ciasta i wlozyc na piekarnika nagrzanego do 180° na 60min. SMACZNEGO!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej