Przysmaki z najdalszych zakątków świata są teraz bliżej niż kiedykolwiek. Dziś proponujemy wyprawę w kierunku Ameryki Południowej i Środkowej. Właśnie tam jednym z najbardziej popularnych produktów spożywczych jest maniok, słynący z bardzo wszechstronnych możliwości kulinarnych. Na szczególną uwagę zasługuje tapioka, produkowana z egzotycznych bulw. Jak wygląda, do jakich dań pasuje najlepiej i jak ugotować tapiokę? Jak długo zajmuje jej przygotowanie? Z dużą przyjemnością ujawniamy wszystkie sekrety tapioki.
Tapioka – co to takiego?
Zanim wyjaśnimy, jak zrobić tapiokę, dobrze jest dowiedzieć się o niej czegoś więcej. Kulinarnych ciekawostek nigdy za wiele, zresztą powinniśmy wiedzieć, co ląduje na naszych talerzach.
Jak zostało wspomniane, tapioka produkowana jest z manioku. Proces wytwarzania polega przede wszystkim na mieleniu maniokowych bulw, czego efektem jest tapioka w formie bardzo drobnego proszku lub charakterystycznych kuleczek.
Tapioka ma neutralny smak, więc nie wpływa na walory smakowe potrawy, do której zostanie dodana. Jest też produktem bezglutenowym i lekkostrawnym.
Jak przygotować tapiokę?
Tapioka w formie mączki właściwie nie wymaga dodatkowej obróbki, można od razu użyć jej np. do zagęszczenia sosu i zupy. Nieco inaczej wygląda sytuacja, gdy mamy do czynienia z produktem w granulkach. Jak gotować tapiokę w takiej postaci? Jak zrobić kulki z tapioki? To naprawdę proste!
- Co prawda nie jest to konieczne, ale tapiokę warto zalać wodą i moczyć przez kilka godzin – można odstawić ją na całą noc. 0,5 szklanki drobnych perełek tapioki zalejcie 2 szklankami wody.
- Do gotowania tapioki wykorzystać można wodę lub mleko. Ponownie przygotujcie 2 szklanki płynu.
- Wodę albo mleko doprowadźcie do wrzenia i dopiero wtedy dodajcie tapiokę. Zmniejszcie moc panika do minimum.
- Pewnie wiele osób zadaje sobie teraz pytanie: jak długo gotować tapiokę? Potrwa to około 20 minut, w tym czasie często mieszajcie zawartość garnka.
- Gotową tapiokę poznacie po tym, że całość zgęstniała, a kuleczki stały się przezroczyste.
Co zrobić z tapioki?
Dzięki swojemu neutralnemu smakowi, tapioka posłuży do zagęszczania dań jednogarnkowych. Zbyt rzadka zupa, sos, gulasz czy inna potrawka? Już znacie na to sposób i to prosto z Ameryki Południowej! Tapioka jest również podstawą znanej bubble tea – bąbelkowej herbaty, która wygląda dużo bardziej intrygująco niż zwykła czarna herbata z plastrem cytryny.
Kuleczki tapioki znajdują zastosowanie w budyniach, puddingach, kisielach i leguminach. Bardzo zachęcająco prezentują się w sałatkach w połączeniu ze świeżymi warzywami – warto zatem wiedzieć, jak zrobić kulki z tapioki, by móc w zaskakujący sposób urozmaicić nimi tradycyjne dania.
Tapioka w codziennych przepisach
Nie musicie wertować stron grubych książek kucharskich w poszukiwaniu pomysłów na dodanie do posiłków tapioki. Dzięki niej odświeżyć można dania, które ty i twoja rodzina znacie na pamięć. Na przykład w szybkiej zupie grzybowej z łazankami tapioka może zastąpić makaron. Skoro wiecie już, jak przygotować tapiokę, bez żadnych obaw dorzućcie ją do zupy z jajkiem, która składa się z wielu pysznych składników, ale nie musicie bać się tego, że tapioka zmieni ich smak.
Pasować będzie też do kuskusu z ciecierzycą i dynią, będącego kolorowym daniem warzywnym, odpowiednim dla wegetarian. Sałatką kuskus z soczystym kurczakiem i papryką poczęstujcie gości, ale nie zdradzajcie im od razu, że dodaliście tapiokę. Niech spróbują sami odgadnąć co to za tajemniczy składnik. Próbowaliście już puddingu chia? Pobawcie się tapioką i dodatkami do niej, by stworzyć kolejny deser, który podbije podniebienia wszystkich miłośników słodkości. Czas spędzony w kuchni nie pójdzie na marne!
Komentarze (0)