Składniki
4 sztuki
2 opakowania
0.5 pęczka
150 gramów
1 łyżka
2 sztuki
2 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar ze skrzydełek i włoszczyzny.
Krok 2
Zawartość obu opakowań Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej do ugotowanego wywaru. Zupę zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.
Krok 3
Łazanki ugotuj we wrzącej wodzie i odcedź. Gotową zupę grzybową podawaj z łazankami, posypaną natką pietruszki. Możesz również dodać do zupy 1-2 łyżki kwaśnej lub gęstej śmietany. Dopraw do smaku, jeśli uważasz za konieczne.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Szybka zupa grzybowa z łazankami
Prosta do przyrządzenia i obłędna w smaku, taka jest właśnie zupa grzybowa z łazankami, którą przygotujesz korzystając z naszego przepisu. Jeżeli jesteś sympatykiem grzybów, a sezon grzybobrania już dawno minął, wypróbuj zupę grzybową Knorr. Do przygotowania tego dania potrzebujesz włoszczyzny i skrzydełek z kurczaka, które będą bazą wywaru do grzybowej, oraz kilku pachnących, tradycyjnie dodawanych do zup ziół – liści laurowych, ziela angielskiego i natki pietruszki, oraz makaronu łazanki. Możesz samodzielnie przygotować łazanki lecz kupując makaron gotowy w sklepie zaoszczędzisz mnóstwo czasu. Przyrządzenie tej przepysznej zupy, o delikatnym smaku i grzybowym aromacie, zajmie ci jedynie pół godziny. Gotowe danie możesz posypać pietruszką oraz świeżo zmielonym pieprzem. Możesz również doprawić je kminkiem. Palce lizać!