
Składniki
0.5 kilograma
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
0.25 sztuki
3 szczypty
1 szczypta
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Włoszczyznę obieramy, wrzucamy z ziemniakami do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotujemy ok 20 min
Krok 2
Zupę wyłączamy, wrzucamy do niej posiekany koperek i zaprawiamy śmietaną.
Krok 3
Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa koperkowa
Koperek ma tak charakterystyczny smak, że nie sposób pomylić go z żadnym innym. To on decyduje o wyrazistości proponowanej w tym przepisie zupy, która jest mocno warzywna i dzięki jego dodatkowi zyskuje szczególnie intensywny aromat. Oprócz niego, do przygotowania tego dania, potrzebujesz marchewki, selera, cebuli i ziemniaków. Ważnym elementem jest też śmietana, który sprawia, że zupa jest łagodna oraz gęsta. Gotową potrawę możesz doprawić mocniej, jeśli zależy Ci na jeszcze bardziej intensywnym smaku. Zupę podawaj z gotowanym jajkiem lub posypaną groszkiem ptysiowym albo czosnkowymi grzankami. Ostatni z dodatków przygotujesz w prosty sposób samodzielnie. Danie będzie również dobrze smakować z pajdą chrupiącego wiejskiego chleba lub z sakiewkami z ciasta francuskiego. Do zupy często dodaje się również pulpeciki – mięsne czy warzywne. Ziemniaki możesz wymienić na dowolny makaron lub ryż. Dobrze sprawdzi się również kasza, np. pęczak lub gryczana. Koniecznie przygotuj zupę koperkową według naszego przepisu.