
Składniki
0.5 kilograma
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
0.25 sztuki
3 szczypty
1 szczypta
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Włoszczyznę obieramy, wrzucamy z ziemniakami do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotujemy ok 20 min
Krok 2
Zupę wyłączamy, wrzucamy do niej posiekany koperek i zaprawiamy śmietaną.
Krok 3
Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa koperkowa
Koperek ma tak charakterystyczny smak, że nie sposób pomylić go z żadnym innym. To on decyduje o wyrazistości proponowanej w tym przepisie zupy, która jest mocno warzywna i dzięki jego dodatkowi zyskuje szczególnie intensywny aromat. Oprócz niego, do przygotowania tego dania, potrzebujesz marchewki, selera, cebuli i ziemniaków. Ważnym elementem jest też śmietana, który sprawia, że zupa jest łagodna oraz gęsta. Gotową potrawę możesz doprawić mocniej, jeśli zależy Ci na jeszcze bardziej intensywnym smaku. Zupę podawaj z gotowanym jajkiem lub posypaną groszkiem ptysiowym albo czosnkowymi grzankami. Ostatni z dodatków przygotujesz w prosty sposób samodzielnie. Danie będzie również dobrze smakować z pajdą chrupiącego wiejskiego chleba lub z sakiewkami z ciasta francuskiego. Do zupy często dodaje się również pulpeciki – mięsne czy warzywne. Ziemniaki możesz wymienić na dowolny makaron lub ryż. Dobrze sprawdzi się również kasza, np. pęczak lub gryczana. Koniecznie przygotuj zupę koperkową według naszego przepisu.