Przygotowywanie dań na parze wcale nie wymaga kupowania kolejnego kuchennego sprzętu, jakim jest profesjonalny parowar. Pomysłowi kucharze bez problemu poradzą sobie z garnkiem i durszlakiem! W ten sposób przyrządzać można bardzo wiele produktów, ale szczególną uwagę polecamy zwrócić na rybę. Mięso będzie delikatne, a jego smak nie zostanie zaburzony przez ciężką panierkę, po którą nadal z braku pomysłu sięga wielu kucharzy-amatorów. Jak zrobić rybę na parze? Ile minut powinno się ją gotować? Od czego zależy kulinarny sukces? Wszystko znajdziesz w naszym krótkim poradniku.

Jak ugotować rybę na parze – niezbędne akcesoria

Wspomnieliśmy już o parowarze. To bardzo praktyczny gadżet, który daje ogromne pole manewru, ponieważ przyrządzać można w nim zarówno mięsa, jak i warzywa. Pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Układając produkty na kilku poziomach, cały obiad zrobić można za jednym zamachem. Jak zrobić rybę na parze, jeśli jednak jeszcze nie próbowałeś tego rodzaju gotowania i nie chcesz inwestować w niesprawdzone urządzenie? Przygotuj metalowy durszlak oraz garnek z wodą. Efekty będą naprawdę dobre! Gotowanie ryby na parze ma ten plus, że znika ryzyko przypalenia posiłków oraz nasiąkania potraw tłuszczem.

Ryba na parze – czas. Nie zawsze taki sam!

To, jak długo gotować rybę na parze, zależy przede wszystkim od wielkości przyrządzanej porcji oraz gatunku. Najszybsze w obróbce są ryby o delikatnym białym mięsie. Stosunkowo niewielkie filety pokrojone na kawałki potrzebują tylko 10 minut gotowania. Filety w całości i grubsze płaty będą gotowe po upływie 15-20 minut. Przygotowanie ryby na parze w całości zajmie pół godziny.

Podany czas, określający, ile gotować rybę na parze, potraktuj jednak orientacyjnie. Warto co jakiś czas sprawdzać stan mięsa, ponieważ może się okazać, że będzie gotowe odrobinę wcześniej. Nie warto zostawiać go całkiem bez opieki. Oczywiście, nie przypali się, ale miękka ryba może zacząć się rozpadać, co negatywnie odbije się na doznaniach estetycznych.

Ryba na parze – przyprawy

Przede wszystkim uważaj na sól. Dodawaj ją do ryby już na talerzu, by nie zdominowała smaku mięsa. Zresztą jest tyle innych ziół i przypraw, które kapitalnie podkreślają rybny smak, że szkoda byłoby bazować wyłącznie na pospolitej soli kuchennej!

Jak przyprawić rybę na parze? Miej pod ręką odrobinę czosnku, ale również uważaj, by nie dodać go zbyt dużo. Ma bardzo mocny smak i aromat. Zaszaleć możesz z koperkiem, który idealnie koresponduje z rybą na parze. Przyprawy, które także do niej pasują, to kolendra, tymianek, rozmaryn i szałwia. Gdy posiłek będzie już na talerzu, mięso skrop sokiem z cytryny.

Ryba na parze na dwa sposoby

Postanowione: dziś w menu pojawi się ryba na parze. Ile minut i jakie przyprawy do niej pasują – to już wiesz. Pora podejść do tematu praktycznie.

Najmniej skomplikowana metoda na to, jak ugotować rybę na parze, zakłada ułożenie mięsnych kawałków bezpośrednio na durszlaku nad garnkiem z gotującą się wodą lub w parowarze. Korzystając z pierwszego patentu, pamiętaj, by rybę parować pod przykryciem.

Mięso możesz zawinąć w papiloty zrobione z papieru do pieczenia albo folii aluminiowej. Ogromnym plusem tego rozwiązania jest możliwość włożenia do zawiniątek warzyw, które będą urozmaiceniem posiłku. Mogą być to pory lub zestaw kojarzony z ryby po grecku, czyli marchew i korzeń pietruszki.

Ryby z pomysłem

Jadać je warto nie tylko od święta. Dietetycy zalecają uwzględnianie ryb w jadłospisie dwa razy w tygodniu. Po lekturze naszego artykułu wiesz, ile gotować rybę na parze, ale nadal brakuje ci pomysłu na jej apetyczne podanie? Łosoś gotowany na parze w warzywach załatwi sprawę. Przepis na wędzoną rybę z teriyaki przypadnie do gustu miłośnikom orientalnych rarytasów. Co prawda łososia w papilotach z porami i ziołami stworzyliśmy z myślą o pieczeniu, ale nasze instrukcje możesz wykorzystać do zrobienia ryby nad parującym wrzątkiem. Jeśli chcesz poszerzyć swoją wiedzę kulinarną na temat ryb, skosztuj gotowanej na parze dorady z oliwą ziołową. Pysznie smakuje również halibut gotowany na parze w sosie paprykowym, którego z powodzeniem będziesz serwować podczas uroczystej kolacji.