Łosoś w papilotach z porami i ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś w papilotach z porami i ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

314 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

258 osób wydrukowało

Pobierz pdf

282 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1.5 łyżeczki

2 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr połącz z 2 łyżkami oliwy. Następnie filety z łososia natrzyj marynatą i włóż na 30 minut do lodówki.

Łosoś w papilotach z porami i ziołami - Krok 1

Krok 2

Jasne części pora pokrój na cienkie talarki i usmaż na oliwie, a następnie dopraw szczyptą soli i pieprzem.

Łosoś w papilotach z porami i ziołami - Krok 2

Krok 3

Łososia połóż na kawałku folii aluminiowej, obłóż plasterkami cytryny, na wierzch ułóż pory i zioła.

Łosoś w papilotach z porami i ziołami - Krok 3

Krok 4

Owiń folią i piecz w piekarniku przez 15 minut. Podawaj w folii z ziemniakami z wody.

Łosoś w papilotach z porami i ziołami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w papilotach z porami i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w papilotach z porami i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w papilotach z porami i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w papilotach z porami i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w papilotach z porami i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w papilotach z porami i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w papilotach z porami i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w papilotach z porami i ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Łosoś na szpinaku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w papilotach z porami i ziołamiŁosoś w papilotach z porami i ziołami

Aromatyczne zioła, soczyste pory i wyrazisty łosoś – to składniki, które skomponują się, tworząc apetyczne danie. Podasz je na uroczysty obiad lub kolację, ale sprawdzi się również jako nieskomplikowany obiad w ciągu tygodnia. Sekretem łososia w papilotach jest odpowiedni smak mięsa – zamarynuj je w przyprawie połączonej z oliwą. Odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut, żeby smaki się połączyły. W międzyczasie pokrój pora na cienkie talarki, usmaż na rozgrzanym tłuszczu i dopraw pieprzem i solą. Rybę ułóż na kawałku folii aluminiowej, obłóż plasterkami cytryny, a na wierzchu umieść pora oraz zioła – tymianek, koperek i kolendrę. Tak przygotowaną kompozycję włóż do piekarnika i piecz przez kilkanaście minut. Łosoś w papilotach najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami, oprószonymi koperkiem, jednak równie świetny efekt uzyskasz, przygotowując purée z kalafiora. Mamy nadzieję, że nasz przepis będzie dla Ciebie dobrą inspiracją – nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu powyżej.