Łosoś w sosie szafranowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś w sosie szafranowym

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

4 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, polewamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą Delikat oraz pieprzem i odstawiamy na około 10 minut.

Krok 2

W tym czasie przygotowujemy sos. Szalotki podsmażamy na maśle, a kiedy będą miękkie dolewamy kremówkę i dodajemy mascarpone. Mieszamy, aby składniki się połączyły a następnie dodajemy szafran, kurkumę, odrobinę pieprzu, kosteczkę cebulową i pietruszkową. Sos gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu aby smaki się połączyły, a na koniec dodajemy rozmieszaną z 100 ml zimnej wody mąkę. Kiedy sos zgęstnieje i zacznie wrzeć, zdejmujemy go z ognia i miksujemy blenderem.

Krok 3

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu a łososia obsmażamy na oliwie (najlepiej na patelni grillowej). W sumie około 3 minuty z każdej strony.

Krok 4

Ugotowany makaron mieszamy z sosem i wykładamy na talerze. Na wierzchu kładziemy po jednym kawałku ryby. Dekorujemy świeżym koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej