Łosoś w sosie szafranowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś w sosie szafranowym

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

4 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, polewamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą Delikat oraz pieprzem i odstawiamy na około 10 minut.

Krok 2

W tym czasie przygotowujemy sos. Szalotki podsmażamy na maśle, a kiedy będą miękkie dolewamy kremówkę i dodajemy mascarpone. Mieszamy, aby składniki się połączyły a następnie dodajemy szafran, kurkumę, odrobinę pieprzu, kosteczkę cebulową i pietruszkową. Sos gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu aby smaki się połączyły, a na koniec dodajemy rozmieszaną z 100 ml zimnej wody mąkę. Kiedy sos zgęstnieje i zacznie wrzeć, zdejmujemy go z ognia i miksujemy blenderem.

Krok 3

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu a łososia obsmażamy na oliwie (najlepiej na patelni grillowej). W sumie około 3 minuty z każdej strony.

Krok 4

Ugotowany makaron mieszamy z sosem i wykładamy na talerze. Na wierzchu kładziemy po jednym kawałku ryby. Dekorujemy świeżym koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej