Łosoś w sosie szafranowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Łosoś w sosie szafranowym

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

4 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, polewamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą Delikat oraz pieprzem i odstawiamy na około 10 minut.

Krok 2

W tym czasie przygotowujemy sos. Szalotki podsmażamy na maśle, a kiedy będą miękkie dolewamy kremówkę i dodajemy mascarpone. Mieszamy, aby składniki się połączyły a następnie dodajemy szafran, kurkumę, odrobinę pieprzu, kosteczkę cebulową i pietruszkową. Sos gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu aby smaki się połączyły, a na koniec dodajemy rozmieszaną z 100 ml zimnej wody mąkę. Kiedy sos zgęstnieje i zacznie wrzeć, zdejmujemy go z ognia i miksujemy blenderem.

Krok 3

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu a łososia obsmażamy na oliwie (najlepiej na patelni grillowej). W sumie około 3 minuty z każdej strony.

Krok 4

Ugotowany makaron mieszamy z sosem i wykładamy na talerze. Na wierzchu kładziemy po jednym kawałku ryby. Dekorujemy świeżym koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej