
Składniki
2 łyżki
1 szczypta
0.5 szklanki
1 szczypta
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
150 gramów
4 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotki i szczaw posiekaj.
Krok 2
Na rozgrzany olej wrzuć szalotki i zeszklij, po czy dodaj szczaw, skrop winem i duś ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Łososia umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, zostaw na kilka minut, po czym usmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie.
Krok 4
Śmietanę lekko ubij, wlej do szczawiu, wymieszaj i podgrzej.
Krok 5
Rybę przełóż na półmisek, polej sosem, udekoruj listkami melisy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej