Łosoś w sosie szczawiowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś w sosie szczawiowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 szczypta

0.5 szklanki

1 szczypta

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

150 gramów

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki i szczaw posiekaj.

Krok 2

Na rozgrzany olej wrzuć szalotki i zeszklij, po czy dodaj szczaw, skrop winem i duś ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Łososia umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, zostaw na kilka minut, po czym usmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie.

Krok 4

Śmietanę lekko ubij, wlej do szczawiu, wymieszaj i podgrzej.

Krok 5

Rybę przełóż na półmisek, polej sosem, udekoruj listkami melisy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w sosie szczawiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w sosie szczawiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w sosie szczawiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w sosie szczawiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w sosie szczawiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w sosie szczawiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w sosie szczawiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w sosie szczawiowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka do mięs
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej