Jak gotować na parze, by potrawy wychodziły smaczne, o odpowiedniej konsystencji? Sprawdź kilka naszych porad.
Jak gotować na parze bez specjalistycznych naczyń?
Gotowanie na parze jest możliwe bez specjalnych garnków – wystarczy odpowiednia wkładka, koszyczek bambusowy albo metalowe sitko.
- Nalej odpowiednią ilość wody do garnka. Gotowane produkty nie mogą się z nią stykać, zachowaj więc ok. dwucentymetrowy odstęp pomiędzy powierzchnią wody a wkładką.
- Do wody dodaj przyprawy pasujące do przyrządzanych produktów, np. ziele angielskie, liść laurowy czy trawę cytrynową.
- Gotuj na niewielkim ogniu. Czas gotowania licz od momentu zagotowania się wody i dopiero wtedy włóż do garnka koszyczek ze składnikami.
- Ułóż produkty na jednym poziomie. Najlepiej, aby nie stykały się ze sobą, dzięki temu będą gotować się równomiernie, jak np. klopsiki na parze z sosem pomidorowym.
- Dokładnie przykryj garnek, dzięki czemu para wodna pozostanie w środku. Możesz go jedynie lekko uchylić, jeśli pokrywka nie ma otworu.
Jak gotować na parze, by danie się udało? Pilnuj czasu gotowania, ponieważ para wodna ma wyższą temperaturę niż wrząca woda. Zacznij od prostych dań, np. ryb. Polecamy risotto z buraczkami i gotowanym dorszem na parze!
Komentarze (0)