Risotto z buraczkami i gotowanym dorszem na parze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

257 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

263 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

349 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

2 sztuki

400 gramów

0.5 sztuki

1 szczypta

1 garść

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kawałki ryby osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą, posyp skórką z cytryny i oprósz pieprzem. Odstaw na kilka minut.

Risotto z buraczkami i gotowanym dorszem na parze - Krok 1

Krok 2

Szalotkę posiekaj drobno, ser zetrzyj na tarce. Buraka obierz i pokrój w małą kostkę, przełóż do garnka, wlej 400 ml wody i zagotuj. Dodaj kostkę Knorr i gotuj 3 minuty. Buraki odcedź, wywar zachowaj.

Risotto z buraczkami i gotowanym dorszem na parze - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej Ramę i zeszklij szalotkę. Następnie wsyp ryż i smaż razem 3 minuty.

Risotto z buraczkami i gotowanym dorszem na parze - Krok 3

Krok 4

Dodaj pokrojone buraczki, wlej wino i gotuj do momentu jego odparowania. Teraz wlej ¼ objętości wywaru i gotuj na małym ogniu. Dolej kolejną, taka samą ilość płynu i postępuj tak samo do momentu wykorzystania całego wywaru. Risotto zdejmij z ognia.

Risotto z buraczkami i gotowanym dorszem na parze - Krok 4

Krok 5

Zamarynowane kawałki ryby ułóż w koszyczku do gotowania na parze wyłożonym pergaminem. Koszyczek ustaw na garnku z wrzącą wodą z liściem laurowym i zielem angielskim, przykryj i gotuj ok. 5 minut – w zależności od grubości mięsa ryby.

Risotto z buraczkami i gotowanym dorszem na parze - Krok 5

Krok 6

Starty ser dodaj gotowego risotto, wymieszaj i nałóż na talerze. Na wierzchu każdej porcji ułóż kawałek ryby. Wierzch dekoruj kiełkami lub gałązką tymianku.

Risotto z buraczkami i gotowanym dorszem na parze - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Rybę możesz przygotować w nieco inny sposób – zamarynowane jej kawałki ułóż na patelni wyłożonej pergaminem skóra do dołu i smaż ok. 5-8 minut tylko z tej jednej strony. Mięso ryby będzie delikatne a skóra chrupiąca i pięknie zrumieniona.

1

Opinie o przepisie

  • Danuta Janeczek

    Danuta Janeczek

    pyszne i zdrowo

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z buraczkami i gotowanym dorszem na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z buraczkami i gotowanym dorszem na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z buraczkami i gotowanym dorszem na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z buraczkami i gotowanym dorszem na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z buraczkami i gotowanym dorszem na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z buraczkami i gotowanym dorszem na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z buraczkami i gotowanym dorszem na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z buraczkami i gotowanym dorszem na parzeRisotto z buraczkami i gotowanym dorszem na parze

Risotto – jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej – można przyrządzić na wiele sposobów. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować je z buraczkami i gotowanym na parze dorszem. Filet z ryby osusz, skrop oliwą oraz sokiem z cytryny. Buraki obierz i pokrój w niedużą kostkę, a następnie ugotuj do miękkości. Odcedź buraki i zachowaj wywar. Będziesz także potrzebować szalotki, najlepiej drobno pokrojonej i zeszklonej na oliwie. Do garnka wsyp ryż – koniecznie użyj arborio, którego krótkie i okrągłe ziarna po ugotowaniu są miękkie na zewnątrz i półtwarde w środku. Do ryżu dodaj buraczki i zalej całość wytrawnym białym winem, gotuj aż cały płyn odparuje. Stopniowo wlewaj do garnka buraczany wywar i gotuj na małym ogniu. Risotto na koniec posyp startym parmezanem i starannie wymieszaj. Rybę ugotuj na parze, wodę przypraw liściem laurowym i zielem angielskim. Risotto serwuj na gorąco, na wierzchu każdej porcji układając kawałek dorsza. Na koniec danie udekoruj gałązką świeżego tymianku. Wypróbuj nasz przepis na wyśmienite risotto.