Słodko-ostry chłodnik z winogronami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodko-ostry chłodnik z winogronami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

75 mililitrów

3 łyżki

250 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Winogrona umyj, wypestkuj.

Krok 2

Czerstwą bułkę namocz w 1,5 litra zimnej, przegotowanej wody na 30 minut, odciśnij.

Krok 3

Migdały sparz i obierz ze skórek, posiekaj razem z czosnkiem i utrzyj.

Krok 4

Dodaj odsączoną bułkę, oliwę i ocet, zmiksuj, odstaw na kilka godzin do lodówki.

Krok 5

Jeżeli chłodnik jest zbyt gęsty rozmieszaj go z zimną wodą. Przed podaniem dodaj winogrona i schłodź jeszcze przez kilka minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodko-ostry chłodnik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodko-ostry chłodnik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodko-ostry chłodnik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodko-ostry chłodnik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodko-ostry chłodnik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodko-ostry chłodnik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodko-ostry chłodnik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodko-ostry chłodnik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej