Słodko-ostry chłodnik z winogronami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodko-ostry chłodnik z winogronami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

75 mililitrów

3 łyżki

250 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Winogrona umyj, wypestkuj.

Krok 2

Czerstwą bułkę namocz w 1,5 litra zimnej, przegotowanej wody na 30 minut, odciśnij.

Krok 3

Migdały sparz i obierz ze skórek, posiekaj razem z czosnkiem i utrzyj.

Krok 4

Dodaj odsączoną bułkę, oliwę i ocet, zmiksuj, odstaw na kilka godzin do lodówki.

Krok 5

Jeżeli chłodnik jest zbyt gęsty rozmieszaj go z zimną wodą. Przed podaniem dodaj winogrona i schłodź jeszcze przez kilka minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodko-ostry chłodnik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodko-ostry chłodnik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodko-ostry chłodnik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodko-ostry chłodnik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodko-ostry chłodnik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodko-ostry chłodnik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodko-ostry chłodnik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodko-ostry chłodnik z winogronami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej