Składniki
1 sztuka
null
75 mililitrów
3 łyżki
250 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Winogrona umyj, wypestkuj.
Krok 2
Czerstwą bułkę namocz w 1,5 litra zimnej, przegotowanej wody na 30 minut, odciśnij.
Krok 3
Migdały sparz i obierz ze skórek, posiekaj razem z czosnkiem i utrzyj.
Krok 4
Dodaj odsączoną bułkę, oliwę i ocet, zmiksuj, odstaw na kilka godzin do lodówki.
Krok 5
Jeżeli chłodnik jest zbyt gęsty rozmieszaj go z zimną wodą. Przed podaniem dodaj winogrona i schłodź jeszcze przez kilka minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej