Cannelloni z łososiem, oliwkami i kaparami
łatwe
109 osób zapisało

Składniki
12 sztuk
1 opakowanie
500 gramów
20 sztuk
2 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
250 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondelku przesmaż posiekana jedną cebulę, wlej śmietanę. Sos gotuj 3 minuty. Dopraw do smaku.

Krok 2
Liście szpinaku umyj i sparz krótko we wrzącej wodzie. Łososia pokrój w „słupki” (12 szt.) długości makaronu a następnie zawiń każdy z nich w liście szpinaku. Gotowe wsuń w makaronowe rurki.

Krok 3
Drugą cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie, dodaj kapary oraz oliwki. Wlej szklankę wody i dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Sos doprowadź do wrzenia i gotuj 8 minut.

Krok 4
Do sosu włóż przygotowane canelloni i gotuj na małym ogniu 8-10 minut pod przykryciem.

Krok 5
Rurki z łososiem przełóż do naczynia posmarowanego śmietanowym sosem. Wierzch polej czerwonym sosem z Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne oraz pozostałym białym sosem i przykryj serem mozzarella pokrojonym w plastry. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Gotowe danie podawaj z sosem, udekorowane listkami bazylii.


Dobra rada:
Zamiast łososia możesz użyć innej, zarazem bardzo smacznej ryby – np. sandacza.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cannelloni z łososiem, oliwkami i kaparami
Nadziewany makaron cannelloni to popularne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Poznaj ciekawy przepis na farsz i przyrządź go z łososiem, oliwkami i wyrazistymi kaparami. Alternatywą dla łososia będzie równie smaczny sandacz. Od czego rozpocząć gotowanie? Do rondelka z rozgrzanym tłuszczem dodaj posiekaną cebulę i wlej śmietanę – sos gotuj przez kilka minut, a na końcu dopraw podstawowymi przyprawami. Makaron ugotuj al dente, według instrukcji na opakowaniu, i umieść w nim łososia zawiniętego w liście szpinaku. Cebulę (najlepiej sprawdzi się biała) pokrój w kostkę i usmaż na oliwie, po czym dodaj kapary, oliwki, szklankę wody oraz zawartość opakowania. Mieszankę doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez kilka minut – na koniec zanurz w niej faszerowane cannelloni. Jak zapiec makaron? Rurki z łososiem przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego śmietanowym sosem. Ich wierzch polej czerwonym sosem z opakowania i przykryj serem mozzarella. Piecz przez kilkanaście minut i wyłóż na talerze. Danie serwuj polane obficie sosem, a także udekorowane listkami bazylii. Proste i smaczne gotowane jest możliwe dzięki naszym przepisom!