Sałatka z popcornem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z popcornem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
183 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

250 gramów

1 pęczek

180 gramów

30 gramów

2 łyżki

50 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W głębokim garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i wsyp ziarna kukurydzy, przykryj pokrywką i co jakiś czas potrząsaj garnkiem. Gdy wszystkie ziarna się uprażą zdejmij z ognia i oprósz 1 łyżką przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Knorr - wymieszaj.

Sałatka z popcornem - Krok 1

Krok 2

Warzywa umyj. Pomidorki i rzodkiewkę pokrój w ćwiartki, oliwki odcedź i pokrój na pół.

Sałatka z popcornem - Krok 2

Krok 3

Ser feta pokrój w kostkę i oprósz pozostałą przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Knorr.

Sałatka z popcornem - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, wymieszaj i skrop pozostałą oliwą.

Sałatka z popcornem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z popcornem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z popcornem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z popcornem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z popcornem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z popcornem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z popcornem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z popcornem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z popcornem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z popcornemSałatka z popcornem

Kukurydza, której słoneczny kolor pięknie prezentuje się na tle innych produktów, to popularny składnik sałatek. Tym razem jednak zrezygnuj z użycia kukurydzy konserwowej na rzecz ziaren, które bez trudu zamienisz w chrupiący popcorn. Mimo że kojarzy się przede wszystkim z kinową przekąską, w sałatce z warzywnymi dodatkami i serem sprawdza się fenomenalnie.

Dla kogo?

W kuchni lubisz nieoczywiste rozwiązania i nie boisz się zaskakujących połączeń smakowych. Jesteśmy przekonani, że sałatka z popcornem nie tylko cię zaintryguje, ale szybko stanie się jedną z twoich ulubionych przekąsek.

Na jaką okazję?

Sałatką z popcornem zaskoczysz wszystkich – zarówno domowników, jak i znajomych, którzy wpadną z wizytą. Wykorzystaj ją jako pomysł na piknik albo lunch do pracy.

Czy wiesz, że?

Ziarna kukurydzy praż na małym lub średnim ogniu. Nie wykorzystuj maksymalnej mocy palnika, by popcorn nie przypalił się.

Dla urozmaicenia:

Ser pleśniowy (wegetarianie wybiorą ser w wersji wege) również sprawdzi się w sałatkowej kompozycji. Jeśli zależy ci na mięsnym akcencie, dodaj pierś z kurczaka z ziołami.