
Składniki
3 łyżki
1 szczypta
80 gramów
1 szczypta
2 sztuki
40 gramów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść i wypatrosz rybę, a następnie umyj i podziel na porcje.
Krok 2
Posyp przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut.
Krok 3
Leszcza oprósz mąką, panieruj w rozmąconych jajkach i bułce tartej.
Krok 4
Mocno rozgrzej olej i usmaż rybę z obu stron na złoto.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej