Kurze udka w sosie porzeczkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurze udka w sosie porzeczkowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

1 łyżka

null szczypt

1 łyżka

1 łyżeczka

50

3 łyżki

null

250 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka umyj, natrzyj solą i roztartą bazylią, oprósz pieprzem i polej stopionym masłem.

Krok 2

Ułóż w brytfance i włóż do gorącego piekarnika. Nagrzanego do temperatury 190 stopni.

Krok 3

Porzeczki sparz i przetrzyj przez sito.

Krok 4

Dodaj wino, rosół Knorr, cukier i cynamon. Zagotuj, po czym wlej łyżkę zimnej wody zmieszaną z mąką ziemniaczaną.

Krok 5

Upieczone udka przełóż na półmisek. Sos, który wytworzył się przy pieczeniu połącz z sosem porzeczkowym i polej nim kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
7 osób ogląda przepis:
Rosół z kury
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej