Kurze udka w sosie porzeczkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurze udka w sosie porzeczkowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

1 łyżka

null szczypt

1 łyżka

1 łyżeczka

50

3 łyżki

null

250 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka umyj, natrzyj solą i roztartą bazylią, oprósz pieprzem i polej stopionym masłem.

Krok 2

Ułóż w brytfance i włóż do gorącego piekarnika. Nagrzanego do temperatury 190 stopni.

Krok 3

Porzeczki sparz i przetrzyj przez sito.

Krok 4

Dodaj wino, rosół Knorr, cukier i cynamon. Zagotuj, po czym wlej łyżkę zimnej wody zmieszaną z mąką ziemniaczaną.

Krok 5

Upieczone udka przełóż na półmisek. Sos, który wytworzył się przy pieczeniu połącz z sosem porzeczkowym i polej nim kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej