Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami
łatwe
99 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
8 listki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz czosnek posiekaj i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pomidory oraz posiekane zioła, sos gotuj kilka minut na wolnym ogniu. Dopraw do smaku.

Krok 2
Fix Knorr rozmieszaj z połową szklanki zimnej wody i odstaw na 3 minuty.

Krok 3
Mięso przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z przygotowanym Fixem. Po tym czasie formuj małe klopsiki.

Krok 4
Klopsiki smaż chwilę na rozgrzanej oliwie z każdej strony, zalej pomidorowym sosem i gotuj pod przykryciem 8 minut.


Dobra rada:
Gotowe klopsiki w pomidorowym sosie podawaj z makaronem tagliatelle i udekorowane listkami świeżych ziół.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami
Kolejny sposób na mielone odkryty! Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami to bardzo dobra propozycja na treściwy obiad dla całej rodziny. Klops to nic innego, jak uformowana w kulisty kształt masa z mięsa mielonego z dodatkiem składników takich, jak cebula, czosnek, bułka tarta czy jajko. Z pomidorami smakują wyśmienicie. Co ciekawe, klopsy możesz przyrządzić nie tylko z mięsa mielonego, lecz również drobiu, ulubionej ryby czy też z masy jajeczno-mącznej. Potrawa ta popularna jest również w innych krajach. W Szwecji występuje ona pod nazwą köttbullar. Tamtejsze klopsy przyrządza się z mięsa wołowego lub z wołowo-wieprzowego, nierzadko z dodatkiem jagnięciny. Są one nieco mniejsze od polskiej wersji. W Finlandii spotkać można natomiast inhapullat. Do ich przygotowania, poza mięsem wołowym lub wołowo-wieprzowym, często wykorzystuje się także mięso renifera. Potrawę przyprawia się białym pieprzem oraz solą i podaje z sosem, ziemniakami, borówkami i ogórkiem kiszonym.