Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

100 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

8 listki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek posiekaj i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pomidory oraz posiekane zioła, sos gotuj kilka minut na wolnym ogniu. Dopraw do smaku.

Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr rozmieszaj z połową szklanki zimnej wody i odstaw na 3 minuty.

Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - Krok 2

Krok 3

Mięso przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z przygotowanym Fixem. Po tym czasie formuj małe klopsiki.

Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - Krok 3

Krok 4

Klopsiki smaż chwilę na rozgrzanej oliwie z każdej strony, zalej pomidorowym sosem i gotuj pod przykryciem 8 minut.

Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gotowe klopsiki w pomidorowym sosie podawaj z makaronem tagliatelle i udekorowane listkami świeżych ziół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołamiMięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami

Kolejny sposób na mielone odkryty! Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami to bardzo dobra propozycja na treściwy obiad dla całej rodziny. Klops to nic innego, jak uformowana w kulisty kształt masa z mięsa mielonego z dodatkiem składników takich, jak cebula, czosnek, bułka tarta czy jajko. Z pomidorami smakują wyśmienicie. Co ciekawe, klopsy możesz przyrządzić nie tylko z mięsa mielonego, lecz również drobiu, ulubionej ryby czy też z masy jajeczno-mącznej. Potrawa ta popularna jest również w innych krajach. W Szwecji występuje ona pod nazwą köttbullar. Tamtejsze klopsy przyrządza się z mięsa wołowego lub z wołowo-wieprzowego, nierzadko z dodatkiem jagnięciny. Są one nieco mniejsze od polskiej wersji. W Finlandii spotkać można natomiast inhapullat. Do ich przygotowania, poza mięsem wołowym lub wołowo-wieprzowym, często wykorzystuje się także mięso renifera. Potrawę przyprawia się białym pieprzem oraz solą i podaje z sosem, ziemniakami, borówkami i ogórkiem kiszonym.