Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

99 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

8 listki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek posiekaj i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pomidory oraz posiekane zioła, sos gotuj kilka minut na wolnym ogniu. Dopraw do smaku.

Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr rozmieszaj z połową szklanki zimnej wody i odstaw na 3 minuty.

Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - Krok 2

Krok 3

Mięso przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z przygotowanym Fixem. Po tym czasie formuj małe klopsiki.

Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - Krok 3

Krok 4

Klopsiki smaż chwilę na rozgrzanej oliwie z każdej strony, zalej pomidorowym sosem i gotuj pod przykryciem 8 minut.

Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gotowe klopsiki w pomidorowym sosie podawaj z makaronem tagliatelle i udekorowane listkami świeżych ziół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołamiMięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami

Kolejny sposób na mielone odkryty! Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami to bardzo dobra propozycja na treściwy obiad dla całej rodziny. Klops to nic innego, jak uformowana w kulisty kształt masa z mięsa mielonego z dodatkiem składników takich, jak cebula, czosnek, bułka tarta czy jajko. Z pomidorami smakują wyśmienicie. Co ciekawe, klopsy możesz przyrządzić nie tylko z mięsa mielonego, lecz również drobiu, ulubionej ryby czy też z masy jajeczno-mącznej. Potrawa ta popularna jest również w innych krajach. W Szwecji występuje ona pod nazwą köttbullar. Tamtejsze klopsy przyrządza się z mięsa wołowego lub z wołowo-wieprzowego, nierzadko z dodatkiem jagnięciny. Są one nieco mniejsze od polskiej wersji. W Finlandii spotkać można natomiast inhapullat. Do ich przygotowania, poza mięsem wołowym lub wołowo-wieprzowym, często wykorzystuje się także mięso renifera. Potrawę przyprawia się białym pieprzem oraz solą i podaje z sosem, ziemniakami, borówkami i ogórkiem kiszonym.