Składniki
80 gramów
1 ziarno
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
40 gramów
2 łyżki
3 łyżki
300 gramów
600 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety włóż do torebki polietylenowej i zwiąż tak, aby nie dostała się woda. Następnie rozmroź w wodzie w temperaturze do 18 stopni.
Krok 2
Rozmrożone filety pokrój na porcje, opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny. Posyp przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut.
Krok 3
Jajka ugotuj na twardo i obierz, po czym posiekaj.
Krok 4
Warzywa umyj, obierz, opłucz i pokrój w paski. Następnie zalej wodą i ugotuj.
Krok 5
Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i rybę.
Krok 6
Ugotowaną rybę ułóż na półmisku. Obłóż warzywami.
Krok 7
Masło roztop i wymieszaj z jajkiem. Polej rybę i posyp natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej