Dorsz, karmazyn, morszczuk lub dorada po polsku
łatwe
4 osoby zapisały

Składniki
80 gramów
1 ziarno
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
40 gramów
2 łyżki
3 łyżki
300 gramów
600 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety włóż do torebki polietylenowej i zwiąż tak, aby nie dostała się woda. Następnie rozmroź w wodzie w temperaturze do 18 stopni.
Krok 2
Rozmrożone filety pokrój na porcje, opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny. Posyp przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut.
Krok 3
Jajka ugotuj na twardo i obierz, po czym posiekaj.
Krok 4
Warzywa umyj, obierz, opłucz i pokrój w paski. Następnie zalej wodą i ugotuj.
Krok 5
Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i rybę.
Krok 6
Ugotowaną rybę ułóż na półmisku. Obłóż warzywami.
Krok 7
Masło roztop i wymieszaj z jajkiem. Polej rybę i posyp natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej