
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
200 mililitrów
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety oprósz solą, pieprzem i podziel na małe kawałki.
Krok 2
Cebulę pokrój w plastry i przełóż nią rybę. Odstaw na minimum godzinę.
Krok 3
Do miski wbij jajko, wlej szklankę wody pół zwykłej, pół mineralnej. Rozbełtaj i dosyp mąki tyle, aby wyszło dosyć gęste ciasto.
Krok 4
Dodaj sól, przyprawy według upodobań, pieprz i łyżeczkę proszku do pieczenia lub sody.
Krok 5
Kawałki ryby razem z cebulą zanurzaj w cieście i kładź na gorący tłuszcz. Podawaj na ciepło z frytkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej