
Składniki
null
null
null
1 sztuka
3 sztuki
null
2 sztuki
10 łyżek
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypatroszone makrele umyj dokładnie pod bieżącą wodą i osusz. Natrzyj solą, posiekanym drobniutko czosnkiem, masłem i przyprawami.
Krok 2
Przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i piecz przez 20 minut w temperaturze 220 stopni, w połowie przewracając ryby na drugą stronę.
Krok 3
Ryby wyłóż na półmisek, a pozostały sos wymieszaj z pokrojonymi w kostkę ogórkami konserwowymi.
Krok 4
Podlej winem i przełóż do rondelka. Zagotuj, dopraw do smaku. Polej ryby sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej