
Składniki
null
null
null
1 sztuka
3 sztuki
null
2 sztuki
10 łyżek
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypatroszone makrele umyj dokładnie pod bieżącą wodą i osusz. Natrzyj solą, posiekanym drobniutko czosnkiem, masłem i przyprawami.
Krok 2
Przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i piecz przez 20 minut w temperaturze 220 stopni, w połowie przewracając ryby na drugą stronę.
Krok 3
Ryby wyłóż na półmisek, a pozostały sos wymieszaj z pokrojonymi w kostkę ogórkami konserwowymi.
Krok 4
Podlej winem i przełóż do rondelka. Zagotuj, dopraw do smaku. Polej ryby sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej