Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw

Autor: Katarzyna Piątek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 szczypty

1 pęczek

4 plastry

4 plastry

1 opakowanie

4 sztuki

4 szczypty

1 kilogram

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

4 łyżki

4 łyżki

16 sztuk

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać i pokroić w równej wielkości części, zalać wodą, dodać 2-3 kostki bulionowe Knorr i przekrojony ząbek czosnku. Szafran rozetrzeć w moździerzu na proszek, dodać 2 łyżki wody z ugotowania ziemniaków.

Krok 2

Ugotowane ziemniaki odcedzić i wlać śmietankę 36% oraz szafran. Całość zagotować aby śmietanka zawrzała.

Krok 3

Rozetrzeć ziemniaki dodając masło, w razie potrzeby doprawić solą.

Krok 4

Podudzia z kurczaka umyć i osuszyć. Pod skórę włożyć po kilka listków świeżego majeranku.

Krok 5

Plasterek sera pleśniowego ułożyć na plasterku szynki i szczelnie go zawinąć, robiąc paczuszkę, wtedy ser pleśniowy nie wypłynie. Tak zapakowany ser pleśniowy ułóż po środku mięsa i zawiń w roladkę. Roladkę obwiąż bawełnianą nitką. Oprósz solą i pieprzem. Obsmażyć bez dodatku tłuszczu (ze skóry wytopi się sporo tłuszczu) i podlać wodą z dodatkiem liści świeżego majeranku i kostki rosołowej Knorr. Gotować aż woda odparuje.

Krok 6

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w ukośne plastry, pomidorki przekroić na pół, paprykę w kostkę a dymkę na kilkucentymetrowe odcinki.

Krok 7

Do pokrojonych warzyw dodać łyżeczkę greckiego sosu do sałatek Knorr i oleju z pestek dyni. Do marynaty dodać warzywa. Zmacerowane warzywa grillować.

Krok 8

Na talerzu układamy cukinię, paprykę i pomidorki, posypując wszystko rozkruszonym wędzonym twarogiem i uprażonymi pestkami dyni, możemy także podlać sałatkę sosem z grillowania warzyw.

Krok 9

Mięso serwujemy w głębokim talerzu z dwoma łyżkami purée szafranowego z ziemniaków. Udekorować świeżym majerankiem. Idealnym uzupełnieniem będzie sałatka z grillowanych warzyw z wędzonym twarogiem i pestkami dyni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
11 osób ogląda przepis:
Ziemniaki po nelsońsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej