Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw

Autor: Katarzyna Piątek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 szczypty

1 pęczek

4 plastry

4 plastry

1 opakowanie

4 sztuki

4 szczypty

1 kilogram

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

4 łyżki

4 łyżki

16 sztuk

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać i pokroić w równej wielkości części, zalać wodą, dodać 2-3 kostki bulionowe Knorr i przekrojony ząbek czosnku. Szafran rozetrzeć w moździerzu na proszek, dodać 2 łyżki wody z ugotowania ziemniaków.

Krok 2

Ugotowane ziemniaki odcedzić i wlać śmietankę 36% oraz szafran. Całość zagotować aby śmietanka zawrzała.

Krok 3

Rozetrzeć ziemniaki dodając masło, w razie potrzeby doprawić solą.

Krok 4

Podudzia z kurczaka umyć i osuszyć. Pod skórę włożyć po kilka listków świeżego majeranku.

Krok 5

Plasterek sera pleśniowego ułożyć na plasterku szynki i szczelnie go zawinąć, robiąc paczuszkę, wtedy ser pleśniowy nie wypłynie. Tak zapakowany ser pleśniowy ułóż po środku mięsa i zawiń w roladkę. Roladkę obwiąż bawełnianą nitką. Oprósz solą i pieprzem. Obsmażyć bez dodatku tłuszczu (ze skóry wytopi się sporo tłuszczu) i podlać wodą z dodatkiem liści świeżego majeranku i kostki rosołowej Knorr. Gotować aż woda odparuje.

Krok 6

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w ukośne plastry, pomidorki przekroić na pół, paprykę w kostkę a dymkę na kilkucentymetrowe odcinki.

Krok 7

Do pokrojonych warzyw dodać łyżeczkę greckiego sosu do sałatek Knorr i oleju z pestek dyni. Do marynaty dodać warzywa. Zmacerowane warzywa grillować.

Krok 8

Na talerzu układamy cukinię, paprykę i pomidorki, posypując wszystko rozkruszonym wędzonym twarogiem i uprażonymi pestkami dyni, możemy także podlać sałatkę sosem z grillowania warzyw.

Krok 9

Mięso serwujemy w głębokim talerzu z dwoma łyżkami purée szafranowego z ziemniaków. Udekorować świeżym majerankiem. Idealnym uzupełnieniem będzie sałatka z grillowanych warzyw z wędzonym twarogiem i pestkami dyni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej