Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw

Autor: Katarzyna Piątek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0

4 plastry

4 szczypty

1 sztuka

4 szczypty

0.5 szklanki

4 łyżki

4 sztuki

2 łyżki

1 kilogram

4 łyżki

0

1 pęczek

4 plastry

4 sztuki

16 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać i pokroić w równej wielkości części, zalać wodą, dodać 2-3 kostki bulionowe Knorr i przekrojony ząbek czosnku. Szafran rozetrzeć w moździerzu na proszek, dodać 2 łyżki wody z ugotowania ziemniaków.

Krok 2

Ugotowane ziemniaki odcedzić i wlać śmietankę 36% oraz szafran. Całość zagotować aby śmietanka zawrzała.

Krok 3

Rozetrzeć ziemniaki dodając masło, w razie potrzeby doprawić solą.

Krok 4

Podudzia z kurczaka umyć i osuszyć. Pod skórę włożyć po kilka listków świeżego majeranku.

Krok 5

Plasterek sera pleśniowego ułożyć na plasterku szynki i szczelnie go zawinąć, robiąc paczuszkę, wtedy ser pleśniowy nie wypłynie. Tak zapakowany ser pleśniowy ułóż po środku mięsa i zawiń w roladkę. Roladkę obwiąż bawełnianą nitką. Oprósz solą i pieprzem. Obsmażyć bez dodatku tłuszczu (ze skóry wytopi się sporo tłuszczu) i podlać wodą z dodatkiem liści świeżego majeranku i kostki rosołowej Knorr. Gotować aż woda odparuje.

Krok 6

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w ukośne plastry, pomidorki przekroić na pół, paprykę w kostkę a dymkę na kilkucentymetrowe odcinki.

Krok 7

Do pokrojonych warzyw dodać łyżeczkę greckiego sosu do sałatek Knorr i oleju z pestek dyni. Do marynaty dodać warzywa. Zmacerowane warzywa grillować.

Krok 8

Na talerzu układamy cukinię, paprykę i pomidorki, posypując wszystko rozkruszonym wędzonym twarogiem i uprażonymi pestkami dyni, możemy także podlać sałatkę sosem z grillowania warzyw.

Krok 9

Mięso serwujemy w głębokim talerzu z dwoma łyżkami purée szafranowego z ziemniaków. Udekorować świeżym majerankiem. Idealnym uzupełnieniem będzie sałatka z grillowanych warzyw z wędzonym twarogiem i pestkami dyni.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej