
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do czasu aż nasiąkną.
Krok 2
Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy naczynie.
Krok 3
Na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju, szybko przesmażamy drobno posiekaną papryczkę, cebulę i czosnek. Po 30 sekundach dodajemy owoce morza i odcedzone grzyby.
Krok 4
Całość przesmażamy 3-4 minuty na mocnym ogniu często (najlepiej non stop) mieszając.
Krok 5
Dodajemy sos słodko-kwaśny i dusimy na wolnym ogniu kilka minut.
Krok 6
Całość mieszamy z odcedzonym makaronem i podajemy. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































