
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do czasu aż nasiąkną.
Krok 2
Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy naczynie.
Krok 3
Na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju, szybko przesmażamy drobno posiekaną papryczkę, cebulę i czosnek. Po 30 sekundach dodajemy owoce morza i odcedzone grzyby.
Krok 4
Całość przesmażamy 3-4 minuty na mocnym ogniu często (najlepiej non stop) mieszając.
Krok 5
Dodajemy sos słodko-kwaśny i dusimy na wolnym ogniu kilka minut.
Krok 6
Całość mieszamy z odcedzonym makaronem i podajemy. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej