Delikatna pieczeń z oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatna pieczeń z oliwkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

0.75 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

0.5 szklanki

1 łyżka

2 sztuki

800 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i oliwki posiekaj drobno razem z czosnkiem, dodaj do mięsa.

Krok 2

Chleb namocz w mleku i odciśnij. Wyrób z mięsem, aż do uzyskania jednolitej masy. Dopraw do smaku.

Krok 3

Dodaj surowe jajo, zagnieć. W razie potrzeby dodaj odrobinę bułki tartej.

Krok 4

Przełóż masę mięsną do wysmarowanej tłuszczem formy.

Krok 5

Zioła posiekaj, ser zetrzyj na tarce. Oba składniki dodaj do śmietany i musztardy i wymieszaj.

Krok 6

Przygotowanym sosem posmaruj pieczeń. Umieść ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz przez ok. 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatna pieczeń z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatna pieczeń z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatna pieczeń z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatna pieczeń z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatna pieczeń z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatna pieczeń z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatna pieczeń z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatna pieczeń z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej