Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym
łatwe
203 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
1 łyżka
1 sztuka
100 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
200 gramów
2 sztuki
0.25 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia podziel na cztery jednakowe medaliony. Następnie skrop olejem i posyp przyprawą do ryb Knorr – odstaw na 15 minut.

Krok 2
Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. W misce połącz sos sojowy, podgrzany miód, imbir, oraz sok z limonki. Wszystko wymieszaj a następnie do miski włóż kawałki ryby – wymieszaj dokładnie.

Krok 3
Zamarynowane medaliony wyłóż na blachę z pergaminem, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika, piecz 8 minut. Pozostałą marynatę zlej do rondelka i zagotuj, zmniejsz ogień i odparuj. Na koniec dodaj pokrojoną kolendrę.

Krok 4
W tym czasie rozgrzej patelnię, wlej pozostały olej sezamowy i przesmaż pokrojoną w piórka szalotkę. Dodaj po chwili cukrowy groszek i smaz razem 2-3 minut. Dopraw do smaku odrobina sosu sojowego i posiekanej papryczki chilli.

Krok 5
Fasolkę wyłóż na talerze, na środku połóż porcje ryby. Całość polej przygotowanym sosem, udekoruj danie listkami kolendry i podawaj.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do takiej ryby będzie jaśminowy ryż.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym
Co prawda Polskę i Japonię dzielą tysiące kilometrów, ale z azjatycką kuchnią jest nam całkiem po drodze. Nic dziwnego, w końcu łączy świeże produkty z prostotą wykonania. Masz ochotę na coś pysznego z wyczuwalną nutą Orientu? Przepis na łososia teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym czeka w gotowości!
Dla kogo?
Egzotyczne wakacje bez wychodzenia z domu. Zamiast pakować walizki nałóż na talerz kolejną porcję łososia w niezrównanej, japońskiej marynacie.
Na jaką okazję?
Poznaj Azję od kuchni! Łosoś z dodatkami łagodnie wprowadzi początkujących kucharzy w świat orientalnych przepisów. Tym bardziej zaprawionym w bojach przyda się odmiana, bo nie ma nic gorszego niż nuda na stole.
Czy wiesz, że?
Nazwa „teriyaki” dotyczy japońskiej sztuki kulinarnej, skupiającej się na grillowaniu lub pieczeniu mięsa i ryb. Termin pochodzi od słowa teru – świecić, odnoszącego się do marynaty. Przez dużą ilość cukru powinna ona nadawać reszcie składników efekt błysku.
Dla urozmaicenia:
Przygotowując łososia teriyaki, najlepiej jest łączyć go z pikantnymi przyprawami i dodatkami. W przypadku wołowiny i wieprzowiny trafniejszym wyborem będą łagodne warzywa gotowane na parze.