Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

106 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 łyżka

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

200 gramów

2 sztuki

0.25 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia podziel na cztery jednakowe medaliony. Następnie skrop olejem i posyp przyprawą do ryb Knorr – odstaw na 15 minut.

Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - Krok 1

Krok 2

Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. W misce połącz sos sojowy, podgrzany miód, imbir, oraz sok z limonki. Wszystko wymieszaj a następnie do miski włóż kawałki ryby – wymieszaj dokładnie.

Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane medaliony wyłóż na blachę z pergaminem, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika, piecz 8 minut. Pozostałą marynatę zlej do rondelka i zagotuj, zmniejsz ogień i odparuj. Na koniec dodaj pokrojoną kolendrę.

Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - Krok 3

Krok 4

W tym czasie rozgrzej patelnię, wlej pozostały olej sezamowy i przesmaż pokrojoną w piórka szalotkę. Dodaj po chwili cukrowy groszek i smaz razem 2-3 minut. Dopraw do smaku odrobina sosu sojowego i posiekanej papryczki chilli.

Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - Krok 4

Krok 5

Fasolkę wyłóż na talerze, na środku połóż porcje ryby. Całość polej przygotowanym sosem, udekoruj danie listkami kolendry i podawaj.

Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takiej ryby będzie jaśminowy ryż.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowymŁosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym

Co prawda Polskę i Japonię dzielą tysiące kilometrów, ale z azjatycką kuchnią jest nam całkiem po drodze. Nic dziwnego, w końcu łączy świeże produkty z prostotą wykonania. Masz ochotę na coś pysznego z wyczuwalną nutą Orientu? Przepis na łososia teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym czeka w gotowości!

Dla kogo?

Egzotyczne wakacje bez wychodzenia z domu. Zamiast pakować walizki nałóż na talerz kolejną porcję łososia w niezrównanej, japońskiej marynacie.

Na jaką okazję?

Poznaj Azję od kuchni! Łosoś z dodatkami łagodnie wprowadzi początkujących kucharzy w świat orientalnych przepisów. Tym bardziej zaprawionym w bojach przyda się odmiana, bo nie ma nic gorszego niż nuda na stole.

Czy wiesz, że?

Nazwa „teriyaki” dotyczy japońskiej sztuki kulinarnej, skupiającej się na grillowaniu lub pieczeniu mięsa i ryb. Termin pochodzi od słowa teru – świecić, odnoszącego się do marynaty. Przez dużą ilość cukru powinna ona nadawać reszcie składników efekt błysku.

Dla urozmaicenia:

Przygotowując łososia teriyaki, najlepiej jest łączyć go z pikantnymi przyprawami i dodatkami. W przypadku wołowiny i wieprzowiny trafniejszym wyborem będą łagodne warzywa gotowane na parze.