Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym
łatwe
206 osób zapisało

Składniki
600 gramów
1 łyżka
1 sztuka
100 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
200 gramów
2 sztuki
0.25 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia podziel na cztery jednakowe medaliony. Następnie skrop olejem i posyp przyprawą do ryb Knorr – odstaw na 15 minut.

Krok 2
Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. W misce połącz sos sojowy, podgrzany miód, imbir, oraz sok z limonki. Wszystko wymieszaj a następnie do miski włóż kawałki ryby – wymieszaj dokładnie.

Krok 3
Zamarynowane medaliony wyłóż na blachę z pergaminem, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika, piecz 8 minut. Pozostałą marynatę zlej do rondelka i zagotuj, zmniejsz ogień i odparuj. Na koniec dodaj pokrojoną kolendrę.

Krok 4
W tym czasie rozgrzej patelnię, wlej pozostały olej sezamowy i przesmaż pokrojoną w piórka szalotkę. Dodaj po chwili cukrowy groszek i smaz razem 2-3 minut. Dopraw do smaku odrobina sosu sojowego i posiekanej papryczki chilli.

Krok 5
Fasolkę wyłóż na talerze, na środku połóż porcje ryby. Całość polej przygotowanym sosem, udekoruj danie listkami kolendry i podawaj.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do takiej ryby będzie jaśminowy ryż.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym
Co prawda Polskę i Japonię dzielą tysiące kilometrów, ale z azjatycką kuchnią jest nam całkiem po drodze. Nic dziwnego, w końcu łączy świeże produkty z prostotą wykonania. Masz ochotę na coś pysznego z wyczuwalną nutą Orientu? Przepis na łososia teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym czeka w gotowości!
Dla kogo?
Egzotyczne wakacje bez wychodzenia z domu. Zamiast pakować walizki nałóż na talerz kolejną porcję łososia w niezrównanej, japońskiej marynacie.
Na jaką okazję?
Poznaj Azję od kuchni! Łosoś z dodatkami łagodnie wprowadzi początkujących kucharzy w świat orientalnych przepisów. Tym bardziej zaprawionym w bojach przyda się odmiana, bo nie ma nic gorszego niż nuda na stole.
Czy wiesz, że?
Nazwa „teriyaki” dotyczy japońskiej sztuki kulinarnej, skupiającej się na grillowaniu lub pieczeniu mięsa i ryb. Termin pochodzi od słowa teru – świecić, odnoszącego się do marynaty. Przez dużą ilość cukru powinna ona nadawać reszcie składników efekt błysku.
Dla urozmaicenia:
Przygotowując łososia teriyaki, najlepiej jest łączyć go z pikantnymi przyprawami i dodatkami. W przypadku wołowiny i wieprzowiny trafniejszym wyborem będą łagodne warzywa gotowane na parze.