Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

117 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 łyżka

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

200 gramów

2 sztuki

0.25 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia podziel na cztery jednakowe medaliony. Następnie skrop olejem i posyp przyprawą do ryb Knorr – odstaw na 15 minut.

Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - Krok 1

Krok 2

Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. W misce połącz sos sojowy, podgrzany miód, imbir, oraz sok z limonki. Wszystko wymieszaj a następnie do miski włóż kawałki ryby – wymieszaj dokładnie.

Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane medaliony wyłóż na blachę z pergaminem, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika, piecz 8 minut. Pozostałą marynatę zlej do rondelka i zagotuj, zmniejsz ogień i odparuj. Na koniec dodaj pokrojoną kolendrę.

Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - Krok 3

Krok 4

W tym czasie rozgrzej patelnię, wlej pozostały olej sezamowy i przesmaż pokrojoną w piórka szalotkę. Dodaj po chwili cukrowy groszek i smaz razem 2-3 minut. Dopraw do smaku odrobina sosu sojowego i posiekanej papryczki chilli.

Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - Krok 4

Krok 5

Fasolkę wyłóż na talerze, na środku połóż porcje ryby. Całość polej przygotowanym sosem, udekoruj danie listkami kolendry i podawaj.

Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takiej ryby będzie jaśminowy ryż.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowymŁosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym

Co prawda Polskę i Japonię dzielą tysiące kilometrów, ale z azjatycką kuchnią jest nam całkiem po drodze. Nic dziwnego, w końcu łączy świeże produkty z prostotą wykonania. Masz ochotę na coś pysznego z wyczuwalną nutą Orientu? Przepis na łososia teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym czeka w gotowości!

Dla kogo?

Egzotyczne wakacje bez wychodzenia z domu. Zamiast pakować walizki nałóż na talerz kolejną porcję łososia w niezrównanej, japońskiej marynacie.

Na jaką okazję?

Poznaj Azję od kuchni! Łosoś z dodatkami łagodnie wprowadzi początkujących kucharzy w świat orientalnych przepisów. Tym bardziej zaprawionym w bojach przyda się odmiana, bo nie ma nic gorszego niż nuda na stole.

Czy wiesz, że?

Nazwa „teriyaki” dotyczy japońskiej sztuki kulinarnej, skupiającej się na grillowaniu lub pieczeniu mięsa i ryb. Termin pochodzi od słowa teru – świecić, odnoszącego się do marynaty. Przez dużą ilość cukru powinna ona nadawać reszcie składników efekt błysku.

Dla urozmaicenia:

Przygotowując łososia teriyaki, najlepiej jest łączyć go z pikantnymi przyprawami i dodatkami. W przypadku wołowiny i wieprzowiny trafniejszym wyborem będą łagodne warzywa gotowane na parze.