Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym
łatwe
193 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
1 łyżka
1 sztuka
100 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
200 gramów
2 sztuki
0.25 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia podziel na cztery jednakowe medaliony. Następnie skrop olejem i posyp przyprawą do ryb Knorr – odstaw na 15 minut.

Krok 2
Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. W misce połącz sos sojowy, podgrzany miód, imbir, oraz sok z limonki. Wszystko wymieszaj a następnie do miski włóż kawałki ryby – wymieszaj dokładnie.

Krok 3
Zamarynowane medaliony wyłóż na blachę z pergaminem, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika, piecz 8 minut. Pozostałą marynatę zlej do rondelka i zagotuj, zmniejsz ogień i odparuj. Na koniec dodaj pokrojoną kolendrę.

Krok 4
W tym czasie rozgrzej patelnię, wlej pozostały olej sezamowy i przesmaż pokrojoną w piórka szalotkę. Dodaj po chwili cukrowy groszek i smaz razem 2-3 minut. Dopraw do smaku odrobina sosu sojowego i posiekanej papryczki chilli.

Krok 5
Fasolkę wyłóż na talerze, na środku połóż porcje ryby. Całość polej przygotowanym sosem, udekoruj danie listkami kolendry i podawaj.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do takiej ryby będzie jaśminowy ryż.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym
Co prawda Polskę i Japonię dzielą tysiące kilometrów, ale z azjatycką kuchnią jest nam całkiem po drodze. Nic dziwnego, w końcu łączy świeże produkty z prostotą wykonania. Masz ochotę na coś pysznego z wyczuwalną nutą Orientu? Przepis na łososia teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym czeka w gotowości!
Dla kogo?
Egzotyczne wakacje bez wychodzenia z domu. Zamiast pakować walizki nałóż na talerz kolejną porcję łososia w niezrównanej, japońskiej marynacie.
Na jaką okazję?
Poznaj Azję od kuchni! Łosoś z dodatkami łagodnie wprowadzi początkujących kucharzy w świat orientalnych przepisów. Tym bardziej zaprawionym w bojach przyda się odmiana, bo nie ma nic gorszego niż nuda na stole.
Czy wiesz, że?
Nazwa „teriyaki” dotyczy japońskiej sztuki kulinarnej, skupiającej się na grillowaniu lub pieczeniu mięsa i ryb. Termin pochodzi od słowa teru – świecić, odnoszącego się do marynaty. Przez dużą ilość cukru powinna ona nadawać reszcie składników efekt błysku.
Dla urozmaicenia:
Przygotowując łososia teriyaki, najlepiej jest łączyć go z pikantnymi przyprawami i dodatkami. W przypadku wołowiny i wieprzowiny trafniejszym wyborem będą łagodne warzywa gotowane na parze.