Kurczak w sosie z chili i czekolady przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie z chili i czekolady

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

50 gramów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

null

1 szczypta

50 gramów

4 sztuki

3 sztuki

50 gramów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka podziel na 6 części i gotuj w osolonej wodzie przez 45 minut.

Krok 2

Chili wypestkuj i namocz na godzinę w ciepłej wodzie. Kurczaka wyjmij, wywar zostaw.

Krok 3

Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę, chili posiekaj, cebule pokrój w ćwiartki, a czosnek na połówki. Orzeszki i migdały zmiel.

Krok 4

Zmiksuj pomidory, chili, cebulę, czosnek, orzeszki, migdały, morele i sezam z niewielka ilością wody.

Krok 5

W dużym rondlu rozgrzej olej, cały czas mieszając gotuj puree przez kilka minut na niewielkim ogniu.

Krok 6

Dodaj sól, cynamon, goździki i oregano. Skrusz czekoladę i rozpuść ją w sosie cały czas mieszając.

Krok 7

Do tak przygotowanego sosu włóż kurczaka i podgrzej.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Muffinki ze szpinakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej