Kurczak w sosie z chili i czekolady

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

50 gramów

50 gramów

1 szczypta

3 sztuki

0

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

4 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka podziel na 6 części i gotuj w osolonej wodzie przez 45 minut.

Krok 1

Chili wypestkuj i namocz na godzinę w ciepłej wodzie. Kurczaka wyjmij, wywar zostaw.

Krok 1

Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę, chili posiekaj, cebule pokrój w ćwiartki, a czosnek na połówki. Orzeszki i migdały zmiel.

Krok 1

Zmiksuj pomidory, chili, cebulę, czosnek, orzeszki, migdały, morele i sezam z niewielka ilością wody.

Krok 1

W dużym rondlu rozgrzej olej, cały czas mieszając gotuj puree przez kilka minut na niewielkim ogniu.

Krok 1

Dodaj sól, cynamon, goździki i oregano. Skrusz czekoladę i rozpuść ją w sosie cały czas mieszając.

Krok 1

Do tak przygotowanego sosu włóż kurczaka i podgrzej.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej