
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
50 gramów
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżeczka
null
1 szczypta
50 gramów
4 sztuki
3 sztuki
50 gramów
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka podziel na 6 części i gotuj w osolonej wodzie przez 45 minut.
Krok 2
Chili wypestkuj i namocz na godzinę w ciepłej wodzie. Kurczaka wyjmij, wywar zostaw.
Krok 3
Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę, chili posiekaj, cebule pokrój w ćwiartki, a czosnek na połówki. Orzeszki i migdały zmiel.
Krok 4
Zmiksuj pomidory, chili, cebulę, czosnek, orzeszki, migdały, morele i sezam z niewielka ilością wody.
Krok 5
W dużym rondlu rozgrzej olej, cały czas mieszając gotuj puree przez kilka minut na niewielkim ogniu.
Krok 6
Dodaj sól, cynamon, goździki i oregano. Skrusz czekoladę i rozpuść ją w sosie cały czas mieszając.
Krok 7
Do tak przygotowanego sosu włóż kurczaka i podgrzej.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























