Kurczak w sosie z chili i czekolady przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie z chili i czekolady

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

50 gramów

3 sztuki

4 sztuki

50 gramów

1 szczypta

null

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

50 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka podziel na 6 części i gotuj w osolonej wodzie przez 45 minut.

Krok 2

Chili wypestkuj i namocz na godzinę w ciepłej wodzie. Kurczaka wyjmij, wywar zostaw.

Krok 3

Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę, chili posiekaj, cebule pokrój w ćwiartki, a czosnek na połówki. Orzeszki i migdały zmiel.

Krok 4

Zmiksuj pomidory, chili, cebulę, czosnek, orzeszki, migdały, morele i sezam z niewielka ilością wody.

Krok 5

W dużym rondlu rozgrzej olej, cały czas mieszając gotuj puree przez kilka minut na niewielkim ogniu.

Krok 6

Dodaj sól, cynamon, goździki i oregano. Skrusz czekoladę i rozpuść ją w sosie cały czas mieszając.

Krok 7

Do tak przygotowanego sosu włóż kurczaka i podgrzej.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej