Kurczak w sosie z chili i czekolady przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie z chili i czekolady

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

50 gramów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

null

1 szczypta

50 gramów

4 sztuki

3 sztuki

50 gramów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka podziel na 6 części i gotuj w osolonej wodzie przez 45 minut.

Krok 2

Chili wypestkuj i namocz na godzinę w ciepłej wodzie. Kurczaka wyjmij, wywar zostaw.

Krok 3

Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę, chili posiekaj, cebule pokrój w ćwiartki, a czosnek na połówki. Orzeszki i migdały zmiel.

Krok 4

Zmiksuj pomidory, chili, cebulę, czosnek, orzeszki, migdały, morele i sezam z niewielka ilością wody.

Krok 5

W dużym rondlu rozgrzej olej, cały czas mieszając gotuj puree przez kilka minut na niewielkim ogniu.

Krok 6

Dodaj sól, cynamon, goździki i oregano. Skrusz czekoladę i rozpuść ją w sosie cały czas mieszając.

Krok 7

Do tak przygotowanego sosu włóż kurczaka i podgrzej.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej