Kurczak w sosie z chili i czekolady przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie z chili i czekolady

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

50 gramów

3 sztuki

4 sztuki

50 gramów

1 szczypta

null

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

50 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka podziel na 6 części i gotuj w osolonej wodzie przez 45 minut.

Krok 2

Chili wypestkuj i namocz na godzinę w ciepłej wodzie. Kurczaka wyjmij, wywar zostaw.

Krok 3

Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę, chili posiekaj, cebule pokrój w ćwiartki, a czosnek na połówki. Orzeszki i migdały zmiel.

Krok 4

Zmiksuj pomidory, chili, cebulę, czosnek, orzeszki, migdały, morele i sezam z niewielka ilością wody.

Krok 5

W dużym rondlu rozgrzej olej, cały czas mieszając gotuj puree przez kilka minut na niewielkim ogniu.

Krok 6

Dodaj sól, cynamon, goździki i oregano. Skrusz czekoladę i rozpuść ją w sosie cały czas mieszając.

Krok 7

Do tak przygotowanego sosu włóż kurczaka i podgrzej.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie z chili i czekolady - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Ciecierzyca ze szpinakiem
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej