Omlet serowy z szynką i selerem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet serowy z szynką i selerem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

3 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 szczypty

1 łyżka

1 łyżeczka

2 sztuki

2 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka wybij do miseczki. Dodaj drobniutko starty ser Dziugas, posiekaną zieleninę i mini kostkę, lekko roztrzep. Dopraw solą i odrobiną chili.

Krok 2

Szynkę pokrój w kostkę. Szalotkę obierz, pokrój w cienkie krążki. Łodygę selera pokrój na kawałeczki grubości 3-5 mm. Rozgrzej na patelni 1 łyżeczkę oleju, zrumień lekko szynkę. Dodaj selera i szalotkę, wsyp łyżeczkę sosu w proszku i wlej 3 łyżki wody - smaż chwilę razem, ale nie za długo żeby warzywa pozostały chrupiące.

Krok 3

Na drugiej patelni rozgrzej pozostały olej z masłem. Wlej masę jajeczną i smaż omlet podważając brzegi szerokim nożem albo łopatką i przechylając patelnią lekko tak żeby płynna masa spływała pod spód.

Krok 4

Gdy wierzch omletu będzie już ścięty rozłóż na nim usmażoną szynkę z warzywami, chwilę podgrzej. Przełoż omlet na talerz, udekoruj listkami selera i koperku.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet serowy z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet serowy z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet serowy z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet serowy z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet serowy z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet serowy z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet serowy z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet serowy z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej