Omlet serowy z szynką i selerem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Omlet serowy z szynką i selerem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 plastry

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

3 szczypty

2 szczypty

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka wybij do miseczki. Dodaj drobniutko starty ser Dziugas, posiekaną zieleninę i mini kostkę, lekko roztrzep. Dopraw solą i odrobiną chili.

Krok 2

Szynkę pokrój w kostkę. Szalotkę obierz, pokrój w cienkie krążki. Łodygę selera pokrój na kawałeczki grubości 3-5 mm. Rozgrzej na patelni 1 łyżeczkę oleju, zrumień lekko szynkę. Dodaj selera i szalotkę, wsyp łyżeczkę sosu w proszku i wlej 3 łyżki wody - smaż chwilę razem, ale nie za długo żeby warzywa pozostały chrupiące.

Krok 3

Na drugiej patelni rozgrzej pozostały olej z masłem. Wlej masę jajeczną i smaż omlet podważając brzegi szerokim nożem albo łopatką i przechylając patelnią lekko tak żeby płynna masa spływała pod spód.

Krok 4

Gdy wierzch omletu będzie już ścięty rozłóż na nim usmażoną szynkę z warzywami, chwilę podgrzej. Przełoż omlet na talerz, udekoruj listkami selera i koperku.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet serowy z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet serowy z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet serowy z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet serowy z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet serowy z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet serowy z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet serowy z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej