
Składniki
2 łyżeczki
3 szczypty
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 szczypty
1 łyżka
1 łyżeczka
2 sztuki
2 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka wybij do miseczki. Dodaj drobniutko starty ser Dziugas, posiekaną zieleninę i mini kostkę, lekko roztrzep. Dopraw solą i odrobiną chili.
Krok 2
Szynkę pokrój w kostkę. Szalotkę obierz, pokrój w cienkie krążki. Łodygę selera pokrój na kawałeczki grubości 3-5 mm. Rozgrzej na patelni 1 łyżeczkę oleju, zrumień lekko szynkę. Dodaj selera i szalotkę, wsyp łyżeczkę sosu w proszku i wlej 3 łyżki wody - smaż chwilę razem, ale nie za długo żeby warzywa pozostały chrupiące.
Krok 3
Na drugiej patelni rozgrzej pozostały olej z masłem. Wlej masę jajeczną i smaż omlet podważając brzegi szerokim nożem albo łopatką i przechylając patelnią lekko tak żeby płynna masa spływała pod spód.
Krok 4
Gdy wierzch omletu będzie już ścięty rozłóż na nim usmażoną szynkę z warzywami, chwilę podgrzej. Przełoż omlet na talerz, udekoruj listkami selera i koperku.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej