Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym

Autor: Magdalena Tomaszek

ratingratingratingratingrating

3

12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżeczki

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

125 mililitrów

3 łyżki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

250 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

3 sztuki

700 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzwonki łososia myjemy i osuszamy ● Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym ● Obtaczamy w mące ● Smażymy na rozgrzanym maśle do uzyskania złotego koloru.

Krok 2

Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie ● Odcedź ● Ugnieć z masłem, śmietaną i sokiem cytrynowym na gładką masę ● Solą i pieprzem dopraw do smaku.

Krok 3

Zmieszaj miód i wino ● Dodaj pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski ● Zagotuj w małym garnku, aż częściowo zredukujemy płyn ● Gotuj 15-20 minut ● Odcedź ● Przelej do małego garnka ● Dodaj czekoladę w kostkach ● Energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a sos zgęstnieje ● Wsyp pieprz ● Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej