Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym

Autor: Magdalena Tomaszek

ratingratingratingratingrating

4

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżeczki

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

125 mililitrów

3 łyżki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

250 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

3 sztuki

700 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzwonki łososia myjemy i osuszamy ● Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym ● Obtaczamy w mące ● Smażymy na rozgrzanym maśle do uzyskania złotego koloru.

Krok 2

Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie ● Odcedź ● Ugnieć z masłem, śmietaną i sokiem cytrynowym na gładką masę ● Solą i pieprzem dopraw do smaku.

Krok 3

Zmieszaj miód i wino ● Dodaj pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski ● Zagotuj w małym garnku, aż częściowo zredukujemy płyn ● Gotuj 15-20 minut ● Odcedź ● Przelej do małego garnka ● Dodaj czekoladę w kostkach ● Energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a sos zgęstnieje ● Wsyp pieprz ● Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej