Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym

Autor: Magdalena Tomaszek

ratingratingratingratingrating

4

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżeczki

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

125 mililitrów

3 łyżki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

250 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

3 sztuki

700 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzwonki łososia myjemy i osuszamy ● Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym ● Obtaczamy w mące ● Smażymy na rozgrzanym maśle do uzyskania złotego koloru.

Krok 2

Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie ● Odcedź ● Ugnieć z masłem, śmietaną i sokiem cytrynowym na gładką masę ● Solą i pieprzem dopraw do smaku.

Krok 3

Zmieszaj miód i wino ● Dodaj pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski ● Zagotuj w małym garnku, aż częściowo zredukujemy płyn ● Gotuj 15-20 minut ● Odcedź ● Przelej do małego garnka ● Dodaj czekoladę w kostkach ● Energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a sos zgęstnieje ● Wsyp pieprz ● Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej