Befsztyk z serem piców (Solomillo con queso picón) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Befsztyk z serem piców (Solomillo con queso picón)

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

500 gramów

3 łyżeczki

2 łyżki

130 mililitrów

60 gramów

60 mililitrów

2 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 230 stopni.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, ułóż befsztyki i mocno obsmaż z obu stron. Włóż patelnię do piekarnika i piecz mięso około 10 minut.

Krok 3

Przełóż polędwicę na półmisek i trzymaj w cieple.

Krok 4

Patelnię umieść ponownie na średnim ogniu. Lekko zgnieć ząbki czosnku i wrzuć je na patelnię razem z szalotką i tymiankiem. Smaż na mocnym ogniu 2 minuty i wlej cydr oraz 2 łyżki wody.

Krok 5

Zmniejsz ogień na średni i roztop w śmietanie 30 gram piconu. Mieszaj do czasu, gdy ser rozpuści się w sosie. Zdejmij patelnię z ognia.

Krok 6

Pokrój polędwicę na słupki grube na 1 cm i ułóż na czterech talerzach. Posól je i polej sosem. Posyp szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Befsztyk z serem piców (Solomillo con queso picón) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Befsztyk z serem piców (Solomillo con queso picón) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Befsztyk z serem piców (Solomillo con queso picón) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Befsztyk z serem piców (Solomillo con queso picón) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Befsztyk z serem piców (Solomillo con queso picón) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Befsztyk z serem piców (Solomillo con queso picón) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Befsztyk z serem piców (Solomillo con queso picón) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Befsztyk z serem piców (Solomillo con queso picón) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej