Befsztyk z serem piców (Solomillo con queso picón)
średnie
2 osoby zapisały
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
500 gramów
3 łyżeczki
2 łyżki
130 mililitrów
60 gramów
60 mililitrów
2 sztuki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 230 stopni.
Krok 2
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, ułóż befsztyki i mocno obsmaż z obu stron. Włóż patelnię do piekarnika i piecz mięso około 10 minut.
Krok 3
Przełóż polędwicę na półmisek i trzymaj w cieple.
Krok 4
Patelnię umieść ponownie na średnim ogniu. Lekko zgnieć ząbki czosnku i wrzuć je na patelnię razem z szalotką i tymiankiem. Smaż na mocnym ogniu 2 minuty i wlej cydr oraz 2 łyżki wody.
Krok 5
Zmniejsz ogień na średni i roztop w śmietanie 30 gram piconu. Mieszaj do czasu, gdy ser rozpuści się w sosie. Zdejmij patelnię z ognia.
Krok 6
Pokrój polędwicę na słupki grube na 1 cm i ułóż na czterech talerzach. Posól je i polej sosem. Posyp szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej