Składniki
2 łyżki
1.5 szklanki
1.5 szklanki
1 szczypta
6 łyżek
3 łyżki
2 łyżki
6 sztuk
100 mililitrów
1 łyżka
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rodzynki włóż do miseczki, zalej alkoholem, odstaw na godzinę.
Krok 2
W tym czasie z mąki, sera, jednego jaja, 1,5 łyżki śmietany oraz szczypty soli zagnieć ciasto. Pulchne, wyrobione ciasto okryj ściereczką, żeby nie wyschło i również odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Krok 3
Rozwałkuj ciasto, rękami moczonymi w zimnej wodzie pokrój je na makaron średniej grubości. Ugotuj go w wodzie z dodatkiem soli i oliwy, przełóż na półmisek.
Krok 4
Pozostałe jaja rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
Krok 5
Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, skórkę z cytryny, odcedzone i odsączone rodzynki, pozostałą śmietanę. Wszystko razem zmiksuj. Na końcu wmieszaj delikatnie z pianą z białek.
Krok 6
Masę połącz z chłodnym makaronem, przełóż całość do wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego.
Krok 7
Zapiekaj całość przez 20 minut w 160 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej