Przysmak węgierski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Przysmak węgierski

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1.5 szklanki

1.5 szklanki

1 szczypta

6 łyżek

3 łyżki

2 łyżki

6 sztuk

100 mililitrów

1 łyżka

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki włóż do miseczki, zalej alkoholem, odstaw na godzinę.

Krok 2

W tym czasie z mąki, sera, jednego jaja, 1,5 łyżki śmietany oraz szczypty soli zagnieć ciasto. Pulchne, wyrobione ciasto okryj ściereczką, żeby nie wyschło i również odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Krok 3

Rozwałkuj ciasto, rękami moczonymi w zimnej wodzie pokrój je na makaron średniej grubości. Ugotuj go w wodzie z dodatkiem soli i oliwy, przełóż na półmisek.

Krok 4

Pozostałe jaja rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.

Krok 5

Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, skórkę z cytryny, odcedzone i odsączone rodzynki, pozostałą śmietanę. Wszystko razem zmiksuj. Na końcu wmieszaj delikatnie z pianą z białek.

Krok 6

Masę połącz z chłodnym makaronem, przełóż całość do wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego.

Krok 7

Zapiekaj całość przez 20 minut w 160 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przysmak węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przysmak węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przysmak węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przysmak węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przysmak węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przysmak węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przysmak węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Przysmak węgierski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej