
Składniki
2 łyżki
1.5 szklanki
1.5 szklanki
1 szczypta
6 łyżek
3 łyżki
2 łyżki
6 sztuk
100 mililitrów
1 łyżka
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rodzynki włóż do miseczki, zalej alkoholem, odstaw na godzinę.
Krok 2
W tym czasie z mąki, sera, jednego jaja, 1,5 łyżki śmietany oraz szczypty soli zagnieć ciasto. Pulchne, wyrobione ciasto okryj ściereczką, żeby nie wyschło i również odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Krok 3
Rozwałkuj ciasto, rękami moczonymi w zimnej wodzie pokrój je na makaron średniej grubości. Ugotuj go w wodzie z dodatkiem soli i oliwy, przełóż na półmisek.
Krok 4
Pozostałe jaja rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
Krok 5
Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, skórkę z cytryny, odcedzone i odsączone rodzynki, pozostałą śmietanę. Wszystko razem zmiksuj. Na końcu wmieszaj delikatnie z pianą z białek.
Krok 6
Masę połącz z chłodnym makaronem, przełóż całość do wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego.
Krok 7
Zapiekaj całość przez 20 minut w 160 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej