Przysmak węgierski przepis – Zobacz na przepisy.pl

Przysmak węgierski

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1.5 szklanki

1.5 szklanki

1 szczypta

6 łyżek

3 łyżki

2 łyżki

6 sztuk

100 mililitrów

1 łyżka

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki włóż do miseczki, zalej alkoholem, odstaw na godzinę.

Krok 2

W tym czasie z mąki, sera, jednego jaja, 1,5 łyżki śmietany oraz szczypty soli zagnieć ciasto. Pulchne, wyrobione ciasto okryj ściereczką, żeby nie wyschło i również odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Krok 3

Rozwałkuj ciasto, rękami moczonymi w zimnej wodzie pokrój je na makaron średniej grubości. Ugotuj go w wodzie z dodatkiem soli i oliwy, przełóż na półmisek.

Krok 4

Pozostałe jaja rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.

Krok 5

Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, skórkę z cytryny, odcedzone i odsączone rodzynki, pozostałą śmietanę. Wszystko razem zmiksuj. Na końcu wmieszaj delikatnie z pianą z białek.

Krok 6

Masę połącz z chłodnym makaronem, przełóż całość do wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego.

Krok 7

Zapiekaj całość przez 20 minut w 160 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przysmak węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przysmak węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przysmak węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przysmak węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przysmak węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przysmak węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przysmak węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej