
Składniki
2 łyżki
1.5 szklanki
1.5 szklanki
1 szczypta
6 łyżek
3 łyżki
2 łyżki
6 sztuk
100 mililitrów
1 łyżka
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rodzynki włóż do miseczki, zalej alkoholem, odstaw na godzinę.
Krok 2
W tym czasie z mąki, sera, jednego jaja, 1,5 łyżki śmietany oraz szczypty soli zagnieć ciasto. Pulchne, wyrobione ciasto okryj ściereczką, żeby nie wyschło i również odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Krok 3
Rozwałkuj ciasto, rękami moczonymi w zimnej wodzie pokrój je na makaron średniej grubości. Ugotuj go w wodzie z dodatkiem soli i oliwy, przełóż na półmisek.
Krok 4
Pozostałe jaja rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
Krok 5
Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, skórkę z cytryny, odcedzone i odsączone rodzynki, pozostałą śmietanę. Wszystko razem zmiksuj. Na końcu wmieszaj delikatnie z pianą z białek.
Krok 6
Masę połącz z chłodnym makaronem, przełóż całość do wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego.
Krok 7
Zapiekaj całość przez 20 minut w 160 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej