
Składniki
5 sztuk
700 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
0.5 pęczka
4 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżeczka
3 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połowę pokrojonego w kostkę chleba skrop oliwą, wstaw do piekarnika nastawionego na 180°C na 10 min., by grzanki były złote i chrupiące.
Krok 2
Z dwóch pomidorów usuń pestki, pokrój je w kosteczkę. W mikserze rozdrobnij 3 pomidory, pół papryki, czosnek, przyprawę Knorr i pozostałe kromki chleba. Dodaj passatę, sos worcester, ocet winny i oliwę. Dopraw szczyptą pieprzu.
Krok 3
Zupę schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj zimną z pokrojonymi w kosteczkę warzywami oraz grzankami, skropioną oliwą, z posiekanymi pietruszką i szczypiorkiem.

Dobra rada:
Smak zupy możesz wzmocnić za sprawą kilku kropel sosu tabasco.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gazpacho
Chcesz spróbować hiszpańskich specjałów? Powiedz hola naszemu przepisowi na gazpacho. Jeżeli zastanawiasz się, co kryje się pod tą nazwą, przychodzimy z pomocą. Gazpacho to aromatyczna zupa na bazie warzyw. Już teraz przygotujesz ją według przygotowanej przez nas receptury. Zapoznaj się z listą składników i do dzieła. Czeka Cię iście hiszpańska uczta!
Dla kogo?
Dla zwolenników warzywnych potraw o intensywnym smaku. Przepis na gazpacho rozpoczniesz od przygotowania pomidorów, papryki, cebuli oraz ogórka. Za charakterystyczny posmak odpowiada wyjątkowy sos worcester. Przejdź do góry i zobacz przepis - pełną listę składników znajdziesz powyżej.
Na jaką okazję?
Serwuj gazpacho z passaty na dowolną okazję. Możesz przygotować cały garnek tego dania i jeść je przez kilka dni na obiad. Gazpacho prosty przepis sprawdzi się także jako potrawa na większym przyjęciu.
Czy wiesz, że?
Wyraz "gazpacho" oznacza "namoczony chleb". Ta nazwa nie jest przypadkowa, ponieważ do wykonania receptury rzeczywiście będziesz potrzebować kilku kromek pieczywa. Połowę pokrojonego w kostkę chleba skrop oliwą, wstaw do piekarnika nastawionego na 180°C na 10 minut, by grzanki były złote i chrupiące.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli lubisz ostrzejsze potrawy, to możesz urozmaicić przepis na gazpacho odrobiną tabasco. Nie przesadź jednak z ilością, ponieważ zbyt duża ilość tego dodatku zdominuje smak potrawy. Po spróbowaniu naszego przepisu koniecznie napisz nam w komentarzu kilka słów od siebie. Czy gazpacho z pomidorów przypadło Ci do gustu?