Gazpacho - przepis z passaty: prosty, z pomidorów | Przepisy.pl pixel

Gazpacho

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
649 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

465 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1022 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

700 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

4 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połowę pokrojonego w kostkę chleba skrop oliwą, wstaw do piekarnika nastawionego na 180°C na 10 min., by grzanki były złote i chrupiące.

Krok 2

Z dwóch pomidorów usuń pestki, pokrój je w kosteczkę. W mikserze rozdrobnij 3 pomidory, pół papryki, czosnek, przyprawę Knorr i pozostałe kromki chleba. Dodaj passatę, sos worcester, ocet winny i oliwę. Dopraw szczyptą pieprzu.

Krok 3

Zupę schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj zimną z pokrojonymi w kosteczkę warzywami oraz grzankami, skropioną oliwą, z posiekanymi pietruszką i szczypiorkiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Smak zupy możesz wzmocnić za sprawą kilku kropel sosu tabasco.

3

Opinie o przepisie

  • max

    max , 28.04.2023

    ogórek?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kathii Music

    Kathii Music , 20.03.2020

    super wyszło tylko trochę za ostre bo mi się za dużo sypnęło chili

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GazpachoGazpacho

Chcesz spróbować hiszpańskich specjałów? Powiedz hola naszemu przepisowi na gazpacho. Jeżeli zastanawiasz się, co kryje się pod tą nazwą, przychodzimy z pomocą. Gazpacho to aromatyczna zupa na bazie warzyw. Już teraz przygotujesz ją według przygotowanej przez nas receptury. Zapoznaj się z listą składników i do dzieła. Czeka Cię iście hiszpańska uczta!

Dla kogo?

Dla zwolenników warzywnych potraw o intensywnym smaku. Przepis na gazpacho  rozpoczniesz od przygotowania pomidorów, papryki, cebuli oraz ogórka. Za charakterystyczny posmak odpowiada wyjątkowy sos worcester. Przejdź do góry i zobacz przepis - pełną listę składników znajdziesz powyżej. 

Na jaką okazję?

Serwuj gazpacho z passaty na dowolną okazję. Możesz przygotować cały garnek tego dania i jeść je przez kilka dni na obiad. Gazpacho prosty przepis sprawdzi się także jako potrawa na większym przyjęciu.

Czy wiesz, że?

Wyraz "gazpacho" oznacza "namoczony chleb". Ta nazwa nie jest przypadkowa, ponieważ do wykonania receptury rzeczywiście będziesz potrzebować kilku kromek pieczywa. Połowę pokrojonego w kostkę chleba skrop oliwą, wstaw do piekarnika nastawionego na 180°C na 10 minut, by grzanki były złote i chrupiące.

Dla urozmaicenia:

Jeżeli lubisz ostrzejsze potrawy, to możesz urozmaicić przepis na gazpacho odrobiną tabasco. Nie przesadź jednak z ilością, ponieważ zbyt duża ilość tego dodatku zdominuje smak potrawy. Po spróbowaniu naszego przepisu koniecznie napisz nam w komentarzu kilka słów od siebie. Czy gazpacho z pomidorów przypadło Ci do gustu?