Zupa-krem z ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa-krem z ziemniaków

Autor: Muffinka Muffinka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę w dowolny sposób. Nie musi być drobno. Ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż na oleju, tak by pojawiły się brązowe skarmelizowane fragmenty. Zalej bulionem i gotuj do miękkości.

Krok 2

Zmiksuj blenderem, dodaj śmietanę oraz przyprawy i podawaj. Np. z serem Grana Padano lub parmezanem i kromką chleba.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa-krem z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa-krem z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa-krem z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa-krem z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa-krem z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa-krem z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa-krem z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa-krem z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa koperkowa
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej